Kesihatan

Berikut adalah 8 Pilihan Makanan Ringan yang Sihat untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Anak-anak yang sedang membesar biasanya sering merasa lapar ketika makan. Masa seperti ini boleh digunakan oleh ibu bapa untuk menyediakan makanan ringan. Namun, anda tidak boleh memberikan makanan ringan yang dikemas kepada anak-anak terlalu kerap, kerana terlalu kerap tidak sihat.

Jadikan waktu snek sebagai peluang untuk terus menambahkan nutrien tambahan untuk diet anak anda. Isi perut anak dengan makanan yang dapat memberi tenaga dan pemakanan walaupun dalam bentuk makanan ringan. Berikut adalah beberapa pilihan makanan ringan yang sihat untuk anak-anak.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Kanak-kanak Yang Suka Menghidap Kudapan

1. Popcorn

Popcorn boleh menjadi pilihan makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak. Popcorn adalah makanan berkhasiat yang terbuat dari biji-bijian jagung. Selagi ibu bapa tidak bercampur topping yang tidak sihat, popcorn boleh menjadi makanan ringan yang sihat untuk anak-anak. Masak popcorn di dalam ketuhar dan berikan sedikit mentega, atau anda boleh menambahkan taburan keju parmesan di atas.

2. Kacang tanah

Kacang tinggi lemak, serat dan antioksidan yang sihat. Lemak penting untuk menyokong pertumbuhan anak-anak. Biasanya, doktor mengesyorkan mengelakkan pengambilan kacang tanah pada kanak-kanak kerana mereka mempunyai risiko reaksi alergi. Oleh itu, pastikan anak anda tidak mempunyai alahan kacang dan memproses kacang dengan tekstur yang selamat sebagai makanan ringan.

3. Keju Kotej

Keju kotej adalah keju lembut segar yang cukup lembut untuk dimakan oleh bayi. Keju ini kaya dengan protein, selenium, vitamin B12, dan kalsium. Vitamin B12 penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otak pada kanak-kanak. Ibu bapa boleh menghidangkan keju kotej dengan menambahkan buah segar atau kering, atau boleh juga disajikan dengan ais krim untuk menjadikannya lebih menarik.

Baca juga: Perhatikan 6 perkara ini sebelum bercuti bersama bayi

4. Oatmeal

Oatmeal adalah sarapan pagi yang sihat untuk anak-anak, tetapi ia juga boleh menjadi makanan ringan yang enak. Oatmeal kaya akan serat larut yang dapat meningkatkan jumlah bakteria bermanfaat di saluran pencernaan dan juga manfaat kesihatan yang lain.

5. Smoothies Buah

Minuman ini adalah kaedah terbaik untuk memasukkan nutrien berfaedah ke dalam makanan ringan. Selain buah, sayur-sayuran juga dapat ditambahkan ke dalam smoothie. Dengan rasa manis buah yang dominan, kanak-kanak mungkin tidak menyedari bahawa terdapat sayur-sayuran di dalamnya. Jadi, makanan ringan ini baik untuk kanak-kanak yang malas makan sayur. Gunakan bahan segar dan elakkan jus buah yang tinggi gula.

6. Telur rebus

Telur sangat berkhasiat dan boleh menjadi makanan ringan yang sangat baik untuk kanak-kanak. Telur mengandungi protein berkualiti tinggi dengan beberapa vitamin dan mineral, termasuk vitamin B12, riboflavin, dan selenium. Telur juga mengandungi lutein dan zeaxanthin, dua karotenoid yang bermanfaat untuk kesihatan mata.

Baca juga: Petua Memilih Makanan Sihat semasa Bercuti

7. Kek Pisang

Kek pisang buatan sendiri adalah makanan ringan yang sihat untuk anak-anak. Kek ini mendapat kemanisannya dari pisang tumbuk dan bukannya gula tepung

8. Kismis

Kismis adalah sejenis anggur kering. Makanan ini mempunyai hampir semua nutrien yang anda perlukan. Kismis mengandung zat besi yang mencukupi, nutrien yang diperlukan anak-anak yang tidak terdapat dalam makanan lain, dan dapat mengangkut oksigen ke seluruh tubuh. Selain itu, kismis mempunyai sebatian tumbuhan, termasuk asam oleanolic yang dapat melindungi rongga pada anak-anak.

Itu adalah beberapa pilihan makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak. Sekiranya anak anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan pemakanan atau masalah kesihatan yang lain, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Berinteraksi dengan doktor kini lebih mudah hanya dengan muat turun permohonan .

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. 28 Makanan Ringan yang Sihat Anak-anak Anda.