Kesihatan

Ini adalah rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat vaginosis bakteria

Jakarta - Masalah dengan Miss V sebenarnya bukan hanya mengenai keputihan. Kerana, organ yang satu ini juga dapat diserang oleh keluhan lain, seperti vaginosis bakteria. Keadaan ini disebabkan, kerana gangguan keseimbangan flora normal di Miss V.

Sebenarnya, ada bakteria baik di dalam tubuh yang berfungsi melindungi dari bakteria jahat yang boleh menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, jumlah bakteria baik di dalam vagina dapat dikurangkan jika seseorang mengalami vaginosis bakteria.

Baca juga: Miss V Merasa Gatal dan Menyakitkan, Gejala Vaginosis Bakteria

Apa yang perlu digarisbawahi, vaginosis bakteria ini boleh menyerang wanita dari semua peringkat usia, anda tahu. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes keadaan ini berlaku ketika wanita dalam masa pembiakan mereka, iaitu 15-44 tahun.

Walaupun vaginosis bakteria dianggap sebagai jangkitan ringan, tetapi jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan jangkitan kelamin. Malah, ia juga boleh mencetuskan komplikasi semasa mengandung.

Jadi, bagaimana anda menyelesaikan masalah ini? Apa ubat untuk vaginosis bakteria yang harus diambil oleh penghidapnya?

Tonton Sebabnya

Penyebab utama masalah faraj ini adalah kerana pertumbuhan bakteria tertentu yang berlebihan. Akibatnya, ia akan mengganggu keseimbangan semula jadi bakteria di dalam vagina.Di dalam faraj itu sendiri terdapat bakteria baik dan buruk. Lactobacillus adalah bakteria yang berperanan dalam membataskan pertumbuhan bakteria jahat. Anda melakukannya dengan mengekalkan pH normal atau tahap keasidan vagina.Bakteri ini menguasai jumlah bakteria di dalam vagina, kira-kira 95 peratus.

Manakala bakteria anaerob adalah bakteria jahat. Pertumbuhan anaerob akan berlebihan apabila bilangan bakteria baik menurun. Nah, inilah yang akan menyebabkan vaginosis bakteria.

Baca juga: Pelepasan Bau Buruk, Petunjuk Vaginosis Bakteria?

Sebenarnya, penyebab gangguan keseimbangan pertumbuhan bakteria pada Miss V tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat sekurang-kurangnya sejumlah faktor yang dianggap meningkatkan risiko vaginosis bakteria. Seperti penurunan bakteria Lactobacillus secara semula jadi, merokok, dan sering menukar pasangan seksual dan tidak menggunakan kondom.

Ubat Vaginosis Bakteria

Keadaan jangkitan pada Miss V, sebenarnya boleh sembuh dengan sendirinya. Namun, ada beberapa ubat yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini. Oleh kerana jangkitan disebabkan oleh bakteria, ubat untuk vaginosis bakteria adalah menggunakan antibiotik. Sebagai contoh:

1. Metronidazole

Ubat ini adalah ubat yang sangat berkesan dalam rawatan vaginosis bakteria dan mempunyai kadar berulang kurang dari 50 peratus. Metronidazol Ia boleh didapati dalam bentuk tablet atau dalam bentuk ovul dalam kombinasi dengan antifungals. Kesan sampingan yang boleh timbul, termasuk reaksi alahan ringan hingga teruk.

Alahan ringan biasanya dicirikan oleh gatal-gatal. Pembengkakan pada muka, bibir, mata, atau tekak, sehingga sukar untuk bernafas boleh berlaku pada alahan yang lebih teruk. Lain daripada itu, metronidazol Ia juga boleh menyebabkan sakit kepala, loya, mati rasa di tangan dan kaki. Oleh itu, pastikan anda berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil ubat ini.

Baca juga: Membersihkan Miss V dengan Sabun, Jadi Pencetus Vaginosis Bakteria?

2. Ampisilin atau Amoksisilin

Antibiotik ini boleh menjadi terapi alternatif untuk vaginosis bakteria. Walau bagaimanapun, kadar berulang vaginosis bakteria lebih daripada 50 peratus. Di samping itu, penggunaan antibiotik yang kerap ini boleh menyebabkan kemunculan kuman yang tahan terhadap ubat ini.

3. Clindamycin

Ubat vaginosis bakteria ini boleh menjadi pilihan sekiranya terdapat alahan atau kesan sampingan pada kulit metronidazol . Ubat ini biasanya diambil dalam persediaan tablet dan memerlukan preskripsi doktor.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan lain mengenai Miss V? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!