Kesihatan

Mitos atau Fakta Perubatan Alternatif Boleh Menyembuhkan Strok

, Jakarta - Strok tidak boleh dipandang ringan. Penyakit ini adalah keadaan kecemasan yang memerlukan rawatan perubatan segera. Strok boleh menyerang kerana bekalan darah ke otak terganggu atau berkurang kerana penyumbatan atau pecahnya saluran darah. Ini boleh menyebabkan otak tidak mendapat cukup oksigen dan nutrien. Keadaan ini menyebabkan sel di beberapa kawasan otak mati.

Orang yang mengalami strok harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Malangnya, tidak banyak orang memahami bahawa strok adalah keadaan berbahaya. Ditambah pula semakin banyak mitos yang beredar mengenai penyakit ini. Kebenaran maklumat mengenai strok tidak semuanya benar, bagaimana dengan maklumat mengenai ubat alternatif? Adakah benar kaedah ini dapat membantu menyembuhkan strok? Lihat jawapan di bawah!

Baca juga: Apakah Punca Strok? Berikut adalah 8 jawapan

Cara yang betul untuk menyembuhkan strok

Strok boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian badan yang dikendalikan oleh kawasan otak. Akibatnya, bahagian yang rosak tidak berfungsi dengan baik. Strok yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan kematian sel otak hanya dalam beberapa minit. Penyakit ini juga boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.

Pada tahap yang paling teruk, strok yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan kematian. Strok adalah salah satu penyakit mematikan yang boleh menimpa sesiapa sahaja. Setiap minit, walaupun detik, sangat penting bagi orang yang mengalami serangan ini. Oleh itu, strok tidak boleh dipandang rendah, apalagi dikaitkan dengan mitos yang tidak mempunyai sumber yang jelas.

Adakah orang yang mengalami strok perlu segera dibawa ke hospital? Lebih baik ya. Terutama jika strok yang muncul adalah teruk. Pertolongan cemas mesti dilakukan dengan segera untuk mengelakkan kerosakan otak yang seterusnya yang menyukarkan penghidapnya untuk pulih.

Dalam strok, dikenali sebagai tempoh keemasan aka tempoh keemasan rawatan strok. Sebenarnya, strok adalah keadaan darurat yang memerlukan rawatan perubatan segera, tidak lebih dari 4.5 jam setelah serangan awal. Zaman keemasan dalam rawatan strok adalah tiga jam setelah penyakit menyerang. Ini bermaksud bahawa jika bantuan perubatan dijalankan dalam tempoh ini, kemungkinan pemulihan akan lebih tinggi.

Baca juga: 7 Punca Strok Menyerang Umur Muda

Setelah mendapat rawatan perubatan, anda mungkin memikirkan untuk menyertakannya dengan ubat alternatif. Namun, berhati-hati. Daripada memilih kaedah rawatan yang tidak semestinya berkesan, lebih baik mencuba terapi herba untuk merawat strok. Terdapat beberapa ubat semula jadi yang dapat menjadi alternatif terapi strok, termasuk bawang putih, kunyit, dan ginseng.

Tetapi perlu diingat, pastikan anda selalu berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai rawatan atau terapi yang ingin anda lakukan. Di samping itu, pastikan anda terus menjalani rawatan perubatan mengikut cadangan doktor. Ini penting untuk mengurangkan risiko komplikasi atau mencegah kerosakan yang lebih teruk daripada strok.

Baca juga: Serangan strok, mesti segera dibawa ke hospital?

Apabila seseorang mengalami strok, jangan panik dan segera dapatkan bantuan perubatan. Lakukan perkara yang dapat membantu, dan selalu pastikan keadaan orang yang mengalami serangan tersebut. Sekiranya ragu-ragu, cuba dapatkan bantuan perubatan untuk mendapatkan arahan. Atau, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk bercakap dengan doktor masa lalu Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Pengambilan Bawang Putih Merupakan Prediktor Bebas Fungsi Endotelial pada Pesakit Dengan Strok Iskemia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Strok.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Pelengkap dan Alternatif untuk Strok.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ginseng Dapat Meningkatkan Ingatan Selepas Strok.