Kesihatan

Tidak Mahukan Sembelit? Elakkan 5 Makanan Ini

, Jakarta - Nampaknya hampir semua orang dalam hidup mereka mengalami sembelit atau sembelit. Keadaan ini berlaku apabila najis bergerak terlalu perlahan dalam sistem pencernaan, dan tidak dapat diusir secara berkesan dari rektum. Akibatnya, najis akan menjadi keras dan kering, sehingga sukar dikeluarkan dari rektum.

Sebab-sebab sembelit itu sendiri merangkumi banyak perkara. Bermula dari perubahan diet, kekurangan aktiviti fizikal, kesan sampingan ubat-ubatan, hingga gangguan psikologi.

Oleh kerana ia berkaitan dengan sistem pencernaan, tentu masalah ini juga berkait rapat dengan makanan dan minuman. Lalu, makanan apa yang harus dielakkan oleh orang yang mengalami sembelit?

Baca juga: Faktor Yang Menyebabkan Sembelit Ketika Berpuasa

Makanan apa yang harus dielakkan?

Sebenarnya ada beberapa makanan yang dapat melancarkan sistem pencernaan. Contohnya, kacang, buah-buahan seperti pir dan kiwi, hingga pelbagai sayur-sayuran. Namun, ada juga beberapa makanan yang sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala sembelit.

Inilah beberapa makanan yang perlu dielakkan oleh penghidap.

1. Pisang

Kematangan pisang ini dapat menentukan sama ada buah ini boleh menyebabkan sembelit atau tidak. Kalium yang terkandung dalam pisang masak dapat membantu melegakan keadaan cirit-birit, kerana berfungsi sebagai pengganti elektrolit yang diperlukan tubuh. Sementara itu, fruktooligosakarida terdapat dalam pisang dapat menghalang fermentasi pisang di saluran usus, dan membantu mencegah sembelit dalam kes tertentu.

Bagaimana dengan pisang yang belum masak? Nah, pisang ini boleh menyebabkan pergerakan atau sembelit usus yang sukar. Pisang yang masih belum masak atau tidak terlalu masak sukar untuk dicerna oleh badan, dan terasa pahit kerana mengandungi tanin. Bukan hanya itu, pisang yang belum matang juga mengandungi banyak pati, yang boleh menyumbang kepada sembelit.

2. Produk Tenusu

Sekiranya terlalu banyak dikonsumsi, produk tenusu seperti susu dan keju boleh menyebabkan sembelit. Diduga bahawa laktosa dalam susu boleh menyebabkan gas dan kembung meningkat.

3. Coklat

Orang yang mengalami sembelit dan sindrom iritasi usus juga tidak disarankan untuk makan coklat. Diduga sejumlah besar lemak dalam coklat dapat melambatkan proses pencernaan. Ini disyaki melambatkan pengecutan otot (peristalsis) yang menjadikan makanan bergerak melalui usus.

Baca juga: Sembelit Semasa Berpuasa, Anda Perlu Perhatikan Makanan Ini

4. Daging merah

Makanan yang satu ini juga boleh mencetuskan sembelit, kerana kandungan lemak yang tinggi di dalamnya. Nah, pasti saluran pencernaan memerlukan masa yang lama untuk memprosesnya. Selain itu, daging juga mempunyai serat protein kerang yang sukar dicerna di perut badan.

5. Kafein

Bagi anda yang suka menghirup kopi atau teh dan mengalami sembelit, ada baiknya mengurangkan minuman ini, dan makanan yang mengandungi kafein. Kafein memang boleh menjadi perangsang untuk mendorong kita membuang air besar.

Namun, jika badan mengalami dehidrasi, makanan dan minuman yang mengandungi kafein hanya akan menjadikan sembelit menjadi lebih teruk atau lebih teruk lagi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!