Kesihatan

Inilah Cara Menetapkan Waktu Makan dengan Betul

, Jakarta - Mungkin anda tertanya-tanya, berapa kali seseorang harus makan dalam sehari untuk mencapai hasil terbaik dalam menurunkan berat badan? Dengan begitu banyak maklumat bertentangan yang beredar di Internet, seseorang sukar untuk akhirnya memastikan jenis diet apa yang terbaik.

Namun, jika anda masih ingin tahu berapa kali anda harus makan sehari, sebenarnya jawapannya akan sangat berbeza. Di samping itu, pada hakikatnya ada beberapa perkara yang lebih penting untuk diperhatikan daripada peraturan waktu makan.

Baca juga: Perhatian 4 Kesalahan Umum apabila‌ Melakukan Diet‌ Carb‌

Menetapkan Waktu Makan

Waktu makan sangat penting untuk proses penurunan berat badan. Juga, yang penting bukanlah jam dan minit yang berlalu di antara waktu makan, tetapi setelah anda menentukan selang waktu itu, anda harus berpegang teguh seperti jam kerja.

Sebagai contoh, menganggap diri anda menyimpulkan bahawa makan setiap 4 jam adalah perkara yang baik, di sini anda harus mengikuti peraturan ini dan bertindak mengikut peraturan tersebut. Badan akan cepat menyesuaikan diri. Seolah-olah badan bercakap seperti ini: "Saya baru saja diberi makan, dan akan mendapat lebih banyak makanan dalam 4 jam akan datang. Oleh itu, saya dapat membakar kalori tambahan yang tidak saya perlukan antara sekarang dan kemudian."

Sebaliknya, jika anda mengikuti pola makan seperti ini: lewati sarapan, makan siang besar, mungkin makanan ringan lagi dalam 2 jam, ambil makanan lain 5 jam kemudian, kemudian bangun di tengah malam dan makan makanan ringan, badan anda tidak tahu apa yang anda lakukan. berlaku, dan akan menyimpan dan menyimpan lebih banyak kalori. Ini kerana badan tidak tahu bila akan diberi makan lagi. Ini adalah mekanisme bertahan dan akan menghasilkan penyimpanan dan pengumpulan lemak. Ini adalah contoh bagaimana metabolisme seseorang akan perlahan. Ingatlah bahawa kecepatan atau kekurangan metabolisme dapat ditentukan oleh anda sendiri melalui gaya hidup sihat.

Baca juga: 5 Nutrien Penting Yang Paling Diperlukan Semasa Kehamilan

Perkara Yang Lebih Penting Daripada Peraturan Waktu Makan

Terdapat beberapa perkara yang lebih penting untuk anda fokuskan untuk menurunkan berat badan selain menguruskan waktu makan:

Mengawal Bahagian Makan dan Pilih Makanan yang Sihat

Pertama, anda mesti memastikan makan makanan yang seimbang dan sihat dengan bahagian yang betul untuk tujuan dan gaya hidup yang sihat. Ini adalah perkara yang sangat penting untuk diperhatikan kerana ia akan mempengaruhi kejayaan program penurunan berat badan anda.

Konsisten

Seperti menetapkan waktu makan, rahsia untuk mencapai apa sahaja dalam hidup adalah tetap konsisten dengan cara anda melakukannya. Cuba mencabar diri anda untuk konsisten dalam beberapa perkara seperti menguruskan bahagian seimbang, memilih makanan yang sihat, dan menguruskan waktu makan. Sekiranya anda setengah langkah, bersiaplah untuk mendapatkan setengah langkah juga.

Baca juga: Pemakanan Diet Pescatarian Ikan dan Sayuran

Petua Lain untuk Makan Sihat

Ingat, setiap orang mempunyai makanan kegemaran yang berbeza untuk diandalkan sebagai bantuan diet. Begitu juga dengan sejarah kesihatan dan gaya hidup mereka. Berjumpa dengan pakar diet profesional atau berbincang dengan doktor di adalah salah satu cara yang tepat untuk mencapai tujuan penurunan berat badan yang anda mahukan. Doktor dapat menilai keperluan harian dan merancang rancangan pemakanan tertentu.

Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa petua tambahan untuk penurunan berat badan yang berjaya:

  • Pilih makanan sihat yang memuaskan dan mengenyangkan. Ini termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan protein tanpa lemak.
  • Seimbangkan makanan dan makanan ringan. Isi separuh pinggan anda dengan makanan, seperti sayur-sayuran, yang mempunyai banyak nutrien, serat dan sedikit kalori. Ini dapat membantu anda makan makanan berkalori tinggi dalam bahagian kecil, seperti pasta, nasi, dan daging.
  • Catat apa yang anda makan. Buku harian makanan dan aplikasi yang mengesan kalori dapat membantu anda melihat apa dan kapan anda harus makan.
  • Berhati-hati. Belajar membezakan antara kelaparan dan kelaparan fizikal yang disebabkan oleh ketersediaan makanan atau kebosanan.
  • Rancang terlebih dahulu. Jangan melangkau makanan atau membiarkan diri anda terlalu lapar. Ini boleh membuat anda risiko makan berlebihan.
  • Elakkan minuman berkalori tinggi. Soda dan jus memberikan banyak kalori tetapi sedikit nutrien. Selain itu, mereka tidak banyak membuat anda merasa kenyang.
Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Kekerapan Makan dan Berat Badan.
Penyelesaian Pemakanan. Diakses pada tahun 2020. Berapa Kali Anda Perlu Makan Sehari?
Kumpulan Perubatan Summit. Diakses pada tahun 2020. Waktu Makan dan Kekerapan Makanan dan Makanan ringan untuk Kesihatan yang Optimum.