Kesihatan

5 Tabiat Ini Boleh Merosakkan Mata Kanak-kanak

, Jakarta - Ada kebiasaan harian yang dapat menyebabkan kerusakan mata tanpa disengaja, terutama pada anak-anak. Kadang kala, ibu bapa mungkin tidak sedar dan membiarkannya berlaku. Namun, semakin lama dibiarkan ia dikhuatiri boleh mencetuskan kerosakan pada mata dan menyebabkan penurunan fungsi indera penglihatan.

Menatap skrin telefon bimbit terlalu lama sehingga tidak dapat menyampaikan gejala penyakit mata yang dialami sering menjadi pencetus kerosakan mata yang cenderung menyerang kanak-kanak. Oleh itu, lebih banyak perhatian diperlukan dan pemeriksaan berkala diperlukan untuk menentukan risiko gangguan mata. Juga penting untuk menangani kerosakan agar tidak berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk.

Baca juga: Petua Mudah untuk Menjaga Kesihatan Mata

Tabiat Yang Merosakkan Mata

Tanpa menyedarinya, beberapa aktiviti yang sering dilakukan setiap hari boleh memberi kesan kepada kesihatan mata. Perkara ini harus diperhatikan, terutama pada kanak-kanak. Ini kerana kerosakan pada mata dapat mengganggu pertumbuhan dan perkembangan anak anda dan mungkin membuatnya kehilangan beberapa peluang, misalnya bekerja di ladang yang memerlukan kesihatan mata sebagai keadaan.

Terdapat beberapa tabiat yang boleh merosakkan mata anak, termasuk:

1. Skrin gadget

Salah satu pencetus kerosakan mata adalah terlalu lama menatap skrin alat atau komputer. Kerana, ini boleh menyebabkan mata dan sakit kepala letih kerana otot mata bekerja lebih banyak untuk melihat skrin alat . Cahaya biru yang dipancarkan oleh skrin alat Ia juga diketahui menyebabkan degenerasi makula di retina mata. Sekiranya diabaikan, ini boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk rabun.

2. Keluar Tidak Dilindungi

Risiko kerosakan mata juga dapat menyerang jika Anda terbiasa keluar tanpa perlindungan, seperti cermin mata hitam. Penggunaan cermin mata hitam dapat membantu melindungi mata dari sinar ultraviolet ketika berada di bawah sinar matahari. Sinar ultraviolet yang dipancarkan oleh matahari tidak boleh diabaikan, kerana boleh membahayakan kesihatan mata dan menyebabkan penyakit, seperti katarak, degenerasi makula, atau pterygium.

Baca juga: Selalunya Tidak Dihiraukan, 6 Punca Retina Mata Rosak

3. Kecederaan Mata

Kanak-kanak cenderung aktif, sehingga mereka boleh mengalami kecederaan pada bahagian mata. Sekiranya diabaikan, keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan pada mata secara kekal. Malangnya, kanak-kanak sering mengabaikan dan tidak menyampaikan gejala kecederaan dengan baik. Sekiranya demikian, risiko kerosakan mata menjadi lebih besar. Berhati-hatilah dengan kecederaan yang menyebabkan penglihatan kabur, kesukaran membuka mata, bintik-bintik muncul di kawasan mata, ketidakstabilan bola mata, dan perbezaan antara mata.

4. Objek Luar Negara

Rasa ingin tahu kanak-kanak sering tinggi dan selalu ingin tahu tentang apa sahaja. Ini boleh membuat si kecil sering memasukkan atau memasukkan benda asing ke dalam mata. Kebiasaan memasukkan benda asing ke dalam mata dapat meningkatkan risiko kerengsaan mata, kemerahan mata, dan menyebabkan kerosakan mata.

5. Tidak Melakukan Pemeriksaan Rutin

Membiasakan diri dengan mengabaikan pemeriksaan mata rutin juga dapat meningkatkan risiko kerosakan mata. Kerana, ini boleh menyebabkan penyakit mata dirawat terlalu lama dan berisiko menyebabkan komplikasi teruk. Ini boleh diburukkan lagi sekiranya anak tidak mengetahui sejarah penyakit dalam keluarga.

Baca juga: Glaukoma terdedah kepada orang yang menghidap diabetes, mengapa?

Ketahui lebih lanjut mengenai kerosakan mata dan apa yang boleh menyebabkannya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan mata dan cara mencegah kerosakan dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kesalahan Mata yang Mungkin Anda Buat
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Sakit Mata.