Kesihatan

Inilah perbezaan antara myelitis polio dan flaccid akut, yang kedua-duanya boleh melumpuhkan si kecil anda

, Jakarta - Myelitis flaccid akut (AFM) dan polio adalah dua gangguan kesihatan yang boleh menyebabkan orang yang diserang mengalami lumpuh, termasuk kanak-kanak. Walaupun mereka mempunyai komplikasi yang sama, kedua penyakit ini sangat berbeza antara satu sama lain. Apakah perbezaan antara AFM dan polio?

Myelitis Flaccid Akut (AFM)

Myelitis lembap akut adalah keadaan yang jarang berlaku, tetapi tidak boleh dipandang ringan. Kerana, penyakit ini boleh menyebabkan keadaan serius dan berbahaya. AFM adalah penyakit yang menyerang sistem saraf, terutama di kawasan saraf tunjang. Keadaan ini menyebabkan otot dan refleks di badan menjadi lemah.

Keadaan ini sebenarnya boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi paling kerap dijumpai pada kanak-kanak. Secara beransur-ansur, keadaan ini akan menyebabkan tangan dan kaki menjadi lemah dan semakin lama mereka akan kehilangan keupayaan dan refleks. Di samping itu, keadaan ini juga dapat menyebabkan kelemahan di kawasan muka, kepala dan leher, kemampuan menggerakkan bola mata, hingga penurunan kemampuan berbicara.

Punca sebenar keadaan ini masih belum diketahui. Namun, dalam beberapa kes AFM dianggap berlaku disebabkan oleh jangkitan virus, termasuk virus yang menyebabkan polio. Kerana jarang berlaku dan memerlukan pemantauan khusus, pastikan anda selalu berbincang dengan doktor anda mengenai gejala yang timbul akibat penyakit ini.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Polio pada Kanak-kanak

Polio

Alias ​​polio poliomielitis adalah keadaan penyakit yang berlaku akibat serangan virus. Berita buruknya adalah bahawa penyakit ini sangat menular dan menyerang sistem saraf, terutama pada kanak-kanak. Polio adalah sejenis penyakit yang sama sekali tidak boleh diremehkan, kerana dapat menyebabkan penderita mengalami kesukaran bernafas, lumpuh, bahkan kematian.

Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah penyakit ini adalah dengan memberi vaksin terhadap polio. Virus yang menyebabkan polio biasanya masuk melalui makanan atau minuman yang tercemar dan kemudian memasuki badan. Virus polio hanya dapat menjangkiti manusia dan menyebar melalui tetesan cairan yang keluar ketika penghidap batuk atau bersin.

Imunisasi atau pemberian vaksin polio dapat membantu mengurangkan risiko dijangkiti virus penyebab polio. Penyakit ini lebih mudah menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti kanak-kanak, wanita hamil, dan orang yang mempunyai imuniti rendah. Faktor persekitaran juga boleh menjadi pencetus polio, kerana penyakit ini lebih mudah menyerang orang yang tinggal di tempat tanpa sanitasi yang bersih dan baik.

Baca juga: Sebab dan Gejala Polio

Risiko dijangkiti virus yang menyebabkan polio lebih tinggi pada orang yang belum diberi vaksin, terutama mereka yang tinggal di rumah yang sama dengan penyakit ini, yang sistem kekebalannya mulai menurun, melakukan perjalanan ke daerah dengan kes polio tinggi, dan orang yang telah membuang amandel mereka.

Malangnya, kebanyakan penghidap polio pada awalnya tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti virus polio. Ini kerana virus ini pada awalnya hanya menyebabkan beberapa gejala, bahkan tidak ada gejala sama sekali. Polio biasanya hanya dikesan setelah bertambah teruk, malah menyebabkan komplikasi dalam bentuk kelumpuhan.

Baca juga: Kenali 4 Cara Penyebaran Polio

Masih tertanya-tanya apa perbezaan antara AFM dan polio, dan apa simptomnya? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.