Kesihatan

Berhati-hati dengan Komplikasi yang Disebabkan oleh Kejang Demam

, Jakarta - Kejang demam adalah kejang pada kanak-kanak kerana lonjakan suhu badan. Keadaan ini boleh dialami oleh semua kanak-kanak walaupun pada kanak-kanak yang tidak mempunyai sejarah penyakit neurologi. Namun, ibu tidak perlu risau, kejang demam biasanya tidak berbahaya dan tidak menunjukkan masalah kesihatan yang serius.

Apabila keadaan itu berlaku, ibu mesti memastikan bahawa bayi berada dalam keadaan selamat semasa sawan dan memberikan rawatan yang sederhana selepas itu. Walaupun jarang menyebabkan keadaan serius, komplikasi apa yang boleh terjadi pada demam demam?

Baca juga: Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara kejang demam dan tercekik pada bayi

Komplikasi Yang Disebabkan Oleh Kejang Demam

mengikut Klinik Mayo, kebanyakan kejang demam tidak menghasilkan kesan yang berpanjangan. Kejang demam yang sederhana tidak akan menyebabkan kerosakan otak, kecacatan intelektual atau masalah pembelajaran. Ini bermaksud bahawa kemungkinan anak anda akan mengalami masalah serius akibat serangan demam.

Kejang demam juga berbeza dengan sawan epilepsi. Epilepsi adalah keadaan yang dicirikan oleh kejang berulang yang tidak disebabkan oleh isyarat elektrik yang tidak normal di otak. Sekiranya kejang demam, komplikasi yang boleh berlaku adalah kejang demam berulang.

Perkara yang perlu dilakukan apabila anak anda mengalami sawan demam

Apabila anak anda mengalami sawan demam, pastikan anak berada dalam posisi selamat dan jauh dari objek yang boleh mencederakannya atau membuatnya tidak selesa. Apabila kejang berlaku, condongkan badan. Jangan tinggalkan anak anda semasa kejang demam dan cuba rakam berapa lama kejang itu berterusan.

Jangan memasukkan apa-apa ke dalam mulut kanak-kanak semasa kejang, termasuk ubat. Segera bawa anak anda ke klinik terdekat atau hubungi ambulans jika dia mengalami keadaan berikut:

  • Untuk pertama kali mengalami sawan;
  • Kejang berlangsung lebih dari 5 minit dan tidak menunjukkan tanda berhenti;
  • Mengesyaki bahawa sawan disebabkan oleh penyakit serius yang lain, seperti meningitis;
  • Kanak-kanak itu sukar bernafas.

Baca juga: Kejang Demam dan Epilepsi, Inilah Perbezaannya

Walaupun jarang menyebabkan penyakit serius, penting untuk memerhatikan anak kecil anda. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kejang demam atau masalah kesihatan lain, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Suara / Panggilan video .

Bolehkah Penyakit Demam Dicegah?

Sebilangan besar kejang demam berlaku dalam beberapa jam pertama demam atau semasa kenaikan suhu badan awal. Untuk mengelakkannya, ibu boleh memberikan ubat penurun demam apabila demam baru berlaku. Ibu boleh memberi paracetamol atau ibuprofen untuk menjadikannya lebih selesa. Walaupun dapat mengurangkan demam, ubat tidak begitu berkesan untuk mencegah kejang demam.

Baca juga: Kejang demam pada kanak-kanak boleh menyebabkan lumpuh?

Jangan sekali-kali memberi aspirin kepada bayi atau kanak-kanak. Ini kerana aspirin telah dikaitkan dengan sindrom Reye, suatu keadaan yang jarang berlaku dan berpotensi mengancam nyawa. Sekiranya anda memerlukan parasetamol, anda boleh membelinya melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah dan beratur di farmasi, hanya memesan dan ubat akan dihantar dalam masa satu jam.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kejang demam.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2020. Kejang demam.