Kesihatan

Seberapa Berkesan Penggunaan Kondom untuk Mencegah HIV?

Jakarta - Tidak hanya mencegah kehamilan, penggunaan kondom ketika berhubungan seks juga diduga dapat mencegah penularan virus HIV dan AIDS. Malangnya, masih banyak orang yang tidak memahami kepentingan menggunakan kondom untuk seks yang selamat.

Anda perlu tahu bahawa tidak ada vaksin yang dapat melindungi diri anda dari bahaya virus HIV. Juga, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan penyakit berbahaya ini. Jadi, bagaimana anda mengelakkan dijangkiti? Sudah tentu elakkan melakukan hubungan seks sama sekali. Malangnya, kaedah ini pasti sangat sukar dilakukan, jadi kaedah lain yang disyorkan adalah menggunakan kondom.

Seberapa Berkesannya Penggunaan Kondom untuk Mencegah Penularan Virus HIV?

Institut Kesihatan Nasional mengatakan bahawa kondom yang digunakan dengan betul dapat mencegah penularan virus HIV dengan lebih berkesan. Sebenarnya, penggunaannya dapat mengurangkan risiko penularan virus ini hingga 95 persen. Kemudian, bagaimana jika kondom bocor? Bolehkah penghantaran berlaku? Lihat penjelasan di bawah!

Baca juga: Jangan keliru, ketahui perbezaan antara HIV dan AIDS

Nampaknya, penularan virus HIV yang berlaku walaupun menggunakan kondom disebabkan oleh kesalahan semasa menggunakan perlindungan. Kebocoran kondom sering berlaku kerana penggunaan kondom yang telah habis masa berlakunya atau penyimpanan yang tidak betul, seperti ketika terkena cahaya matahari langsung atau kondom yang disimpan di dalam beg tangan.

Sepatutnya, jika disimpan dengan betul dan digunakan dengan betul, penggunaan kondom tentu akan menjadikan hubungan seksual lebih menggembirakan dan memuaskan tanpa perlu risau tentang penularan virus HIV. Oleh itu, pastikan anda sentiasa memeriksa semula kondom yang anda beli sebelum menggunakannya, OK!

Gunakan kondom sebelum melakukan hubungan seksual

Sekiranya anda tidak tahu sama ada pasangan anda dijangkiti virus HIV atau tidak, anda perlu menggunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seksual dalam bentuk apa pun. Sudah tentu, anda tidak boleh menggunakan kondom ini lebih dari sekali, kerana alat keselamatan ini direka untuk digunakan sekali sahaja.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah 5 komplikasi yang disebabkan oleh HIV dan AIDS

Kini, anda tidak akan menghadapi masalah untuk membeli kondom kerana ia mudah didapati di kedai serbaneka atau farmasi. Sebenarnya, bentuk, rasa, warna, tekstur, dan bahan sudah sangat beragam, juga tersedia untuk keperluan wanita dan lelaki.

Perhatikan, gunakan alat keselamatan ini sebaik sahaja Mr. P mempunyai ereksi, bukan ketika dia mengalami ejakulasi. Ingatlah bahawa virus HIV dapat disebarkan dengan mudah sebelum terjadi ejakulasi. Sebabnya, virus ini boleh dijumpai dalam cecair pra-ejakulasi.

Lalu, adakah cadangan untuk kondom yang harus digunakan untuk seks agar penularan virus HIV dapat dicegah? Sebenarnya, pemilihan alat keselamatan ini adalah mengikut citarasa masing-masing. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan cadangan, pilih kondom yang diperbuat daripada poliuretana atau lateks. Kenapa?

Baca juga: Berikut adalah peringkat virus HIV yang menjangkiti badan

Nampaknya, kondom yang diperbuat daripada lateks mempunyai liang 5 mikron atau bersamaan 0,000002 inci. Ukuran ini 10 kali lebih kecil daripada ukuran sperma. Pakar kesihatan juga percaya bahawa menggunakan kondom yang terbuat dari bahan lateks ketika melakukan hubungan seks juga selamat dari bahaya penularan jangkitan HIV.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lain mengenai alat keselamatan ini dan virus HIV atau penyakit AIDS, anda boleh terus bertanya kepada doktor pakar melalui aplikasi tersebut. . Bukan hanya itu, jika anda ingin pergi ke hospital, tetapi tidak mahu berjaga-jaga, anda boleh membuat temu janji terlebih dahulu melalui aplikasi. !Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Adakah Kondom Selalu Mencegah Penularan HIV?
Anna M. Foss, et al. 2004. Diakses pada tahun 2020. Kondom dan pencegahan HIV sangat penting dan berkesan, tetapi kaedah tambahan juga diperlukan. Jurnal Perubatan British 329 (7459): 185–186.