Kesihatan

Bolehkah Batuk Kronik Diatasi sepenuhnya?

, Jakarta - Batuk adalah salah satu penyakit biasa. Walau bagaimanapun, apabila batuk berlangsung lama dan mengganggu aktiviti harian, keadaan ini mesti diperhatikan. Keadaan ini juga dikenali sebagai batuk kronik.

Apabila batuk berlaku selama 8 minggu pada orang dewasa dan 4 minggu pada kanak-kanak, dapat dipastikan bahawa batuk adalah batuk kronik. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara seperti asma, alergi, penyakit gastroesophageal reflux (GERD), atau bronkitis. Persoalannya, adakah batuk kronik dapat disembuhkan sepenuhnya?

Penyembuhan Batuk Kronik

Batuk kronik dapat disembuhkan. Penyembuhan boleh dilakukan bergantung pada penyebabnya. Sekiranya doktor tidak dapat mengetahui dengan tepat penyebabnya, mereka boleh merawat faktor yang paling biasa yang menyebabkan batuk kronik.

Doktor anda mungkin mengesyorkan agar penghidap batuk kronik mengambil dekongestan atau antihistamin. Ubat-ubatan ini dapat membantu mengeringkan rembesan dan mengurangkan keradangan yang boleh menyebabkan titisan postnasal. Semburan steroid dekongestan juga ke kerongkong juga dapat membantu.

Baca juga: Adakah benar bahawa batuk kronik menyebabkan hernia inguinal?

Rawatan lain yang boleh dilakukan mungkin lebih spesifik untuk keadaan perubatan tertentu. Sebagai contoh, seseorang mungkin dapat mengawal GERD melalui perubahan gaya hidup atau mengambil ubat yang dapat mengurangkan kesan asid pada perut. Walaupun begitu, beberapa perkara harus dielakkan seperti:

 • Makan beberapa bahagian kecil sehari.

 • Elakkan makanan yang boleh menyebabkan GERD, seperti kafein, buah sitrus, makanan berasaskan tomato, makanan tinggi lemak, coklat, atau pudina.

 • Jangan berbaring sehingga dua jam selepas makan.

 • Tidur dengan kepala yang diangkat atau gunakan bantal tambahan untuk mengangkat kepala.

 • Ambil ubat seperti cimetidine atau famotidine.

Sementara itu, anda boleh menggunakan ubat untuk menyembuhkan batuk kronik seperti:

 • Antihistamin, kortikosteroid dan dekongestan. Ubat ini adalah rawatan standard untuk alahan dan postnasal.

 • Ubat asma yang disedut. Rawatan yang paling berkesan untuk batuk yang berkaitan dengan asma adalah kortikosteroid dan bronkodilator. Tujuannya adalah untuk mengurangkan keradangan dan membuka saluran udara.

 • Antibiotik. Sekiranya penyebabnya adalah jangkitan bakteria, kulat, atau mikobakteria, doktor anda mungkin menetapkan ubat untuk merawat jangkitan tersebut.

 • Penyekat asid. Apabila perubahan gaya hidup tidak melegakan refluks asid, anda mungkin memerlukan ubat-ubatan yang menyekat pengeluaran asid.

Sebilangan besar kes batuk kronik dapat dirawat dan disembuhkan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang batuk kronik dapat menunjukkan penyebab yang lebih serius yang harus dinilai oleh doktor. Oleh itu, apabila anda mengalami batuk kronik, anda harus berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk penyembuhan yang lebih tepat.

Baca juga: Batuk Tidak Sembuh, Tanda Apa?

Komplikasi Sekiranya Anda Mengalami Batuk Kronik

Batuk boleh menjadi masalah jika mengganggu kehidupan harian orang yang mengalaminya. Batuk kronik boleh memberi kesan tambahan seperti:

 • Mempengaruhi kemampuan seseorang untuk tidur nyenyak jika batuk membuat mereka terjaga atau tidak dapat tidur pada waktu malam.
 • Keletihan siang hari.
 • Kesukaran menumpukan perhatian di tempat kerja atau sekolah.
 • Sakit kepala.
 • Pening.

Walaupun jarang berlaku, batuk yang sangat teruk boleh menyebabkan komplikasi seperti inkontinensia kencing, pingsan, dan kecederaan tulang rusuk.

Baca juga: Batuk tidak akan hilang, berhati-hati TB

Sementara itu, pelbagai faktor juga boleh menyebabkan seseorang berisiko terkena batuk kronik. Faktor yang paling klasik adalah merokok. Pendedahan kepada perokok aktif dan pasif dapat meningkatkan risiko seseorang terkena batuk kronik. Asap rokok boleh mengganggu saluran udara dan menyebabkan batuk kronik dan kerosakan paru-paru. Selain itu, bahan kimia di udara, seperti pendedahan kepada penduduk kilang atau makmal, juga boleh menyebabkan batuk jangka panjang.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan batuk kronik?
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Batuk kronik.