Kesihatan

Kehamilan Anggur Separa dan Lengkap, Apa Perbezaannya?

, Jakarta - Kehamilan dengan anggur adalah kehamilan yang gagal, kerana ada kelainan dalam proses pengembangan telur setelah disenyawakan. Daripada berkembang menjadi bayi, telur dan plasenta gagal berkembang dan malah membentuk kumpulan sista (gelembung berisi cecair) yang menyerupai anggur putih. Kehamilan arak itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu kehamilan wain separa dan lengkap. Jadi, apa perbezaan antara dua jenis kehamilan anggur? Lihat penjelasannya di sini.

Mengandung anggur yang juga dikenali dengan istilah perubatannya, iaitu tahi lalat hidatidiform , sebenarnya adalah masalah kesihatan yang jarang berlaku. Tetapi, apabila ia berlaku, keadaan ini perlu dirawat secepat mungkin untuk mengelakkan komplikasi.

Salah satu komplikasi yang boleh berlaku akibat kehamilan dengan anggur adalah trophoblastic kehamilan, yang merupakan peningkatan sel trophoblast dalam tubuh wanita hamil. Walau bagaimanapun, komplikasi ini biasanya dapat disembuhkan dengan kemoterapi atau pembedahan.

Baca juga: 4 Jenis Kelainan pada Kehamilan

Punca Anggur Hamil

Kehamilan dengan anggur disebabkan oleh ketidakseimbangan kromosom semasa kehamilan. Sel manusia normal biasanya mengandungi 23 kromosom. Walau bagaimanapun, ketika kehamilan selentingan berlaku, terdapat sekumpulan kromosom tambahan dari ayah yang menghalang persenyawaan. Pada akhirnya, yang ada di rahim adalah gumpalan kista berbentuk anggur.

Jenis Anggur Hamil

Berdasarkan penyebabnya, anggur hamil terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

 • Mengandung Anggur Lengkap

Keadaan ini berlaku apabila telur yang tidak mengandungi maklumat genetik disenyawakan oleh sperma dan gagal berkembang menjadi janin, tetapi tumbuh menjadi kumpulan tisu tidak normal yang disebut tahi lalat, yang dari masa ke masa dapat mengisi rahim.

 • Sebilangan Anggur Hamil

Keadaan ini berlaku apabila satu telur disenyawakan oleh dua sperma pada masa yang sama. Akibatnya, tisu plasenta akan berkembang secara tidak normal dan berubah menjadi tahi lalat, sementara tisu janin yang berjaya berkembang akan mengalami kecacatan atau kelainan yang serius.

Cara Membezakan Kehamilan Anggur Separa dan Lengkap

Kehamilan dengan anggur menyebabkan simptom yang serupa dengan kehamilan biasa, oleh itu sering sukar dikesan tanpa pemeriksaan yang lebih terperinci. Biasanya doktor akan mengesyorkan melakukan ujian darah dan ultrasound untuk mendiagnosis kehamilan anggur.

Ujian darah bertujuan untuk memeriksa tahap hormon kehamilan yang disebut gonadotropin korionik manusia (HCG). Di samping itu, doktor juga boleh memeriksa tahap hormon tiroid dan tahap hemoglobin dalam darah untuk mengetahui sama ada terdapat keadaan perubatan lain.

Sementara itu, ultrasound berguna untuk melihat jenis kehamilan yang dialami oleh ibu. Pemeriksaan ultrabunyi semestinya dilakukan sejak trimester pertama kehamilan, tepat pada minggu ke-8 atau ke-9.

Baca juga: Bilakah wanita hamil mesti menjalani ultrasound?

Sekiranya kehamilan jangka panjang berlaku, hasil ultrasound akan menunjukkan perkara berikut:

 • Tiada embrio atau janin

 • Sebaliknya, terdapat kista plasenta tebal yang memenuhi rongga rahim

 • Tiada cecair amniotik atau ketuban

 • Kista ovari.

Semasa mengandung anggur sebahagian, gambar yang akan ditunjukkan dari hasil ultrasound termasuk:

 • Pertumbuhan janin sangat terhad

 • Jumlah cecair amniotik yang sangat sedikit

 • Kista plasenta tebal yang memenuhi rongga rahim.

Oleh itu, wanita hamil dinasihatkan untuk segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya mengalami simptom wain kehamilan. Dengan melakukan pemeriksaan sedini mungkin, anggur hamil dapat segera dikenali dan dirawat, sehingga mencegah komplikasi.

Gejala Anggur Hamil

Walaupun kehamilan dengan anggur pada mulanya menyebabkan gejala yang sama dengan kehamilan biasa, setelah beberapa waktu, gejala tidak normal berikut mungkin muncul:

 • Pendarahan dari Miss V berwarna coklat gelap hingga merah terang pada trimester pertama.

 • Loya dan muntah yang teruk.

 • Kista berbentuk anggur keluar dari Miss V.

 • Sakit di pelvis.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala di atas, anda harus segera berbincang dengan pakar obstetrik anda untuk pemeriksaan lanjut.

Baca juga: Inilah perbezaan antara hamil dengan anggur dan hamil di luar rahim

Itulah perbezaan antara kehamilan geraham separa dan lengkap yang perlu anda ketahui. Sekiranya wanita hamil mengalami masalah kesihatan tertentu semasa hamil, cubalah gunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.