Kesihatan

Fobia Rama-rama, Inilah 6 Fakta Lepidopterophobia

Fobia rama-rama adalah keadaan yang menyebabkan penderita mempunyai rasa takut yang berlebihan terhadap rama-rama. Keadaan ini diklasifikasikan sebagai gangguan kecemasan dan tidak boleh dianggap remeh. Terdapat sejumlah fakta yang berkaitan dengan fobia ini, mulai dari gejala, penyebab, dan cara mengatasinya.

, Jakarta - Fobia rama-rama mungkin terdengar aneh, tetapi ia nyata dan boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Ketakutan atau fobia rama-rama dikenali sebagai lepidopterophobia. Keadaan ini dicirikan oleh ketakutan atau kebimbangan yang berlebihan terhadap rama-rama. Kadang-kadang, gejala atau perasaan kegelisahan yang muncul sangat tidak rasional.

Ketakutan orang yang mengalami fobia ini timbul ketika melihat atau berurusan dengan rama-rama. Dalam keadaan teruk, gejala penyakit ini dapat muncul walaupun penghidapnya hanya memikirkan haiwan bersayap kecil itu. Berita buruk, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh mengakibatkan serius. Untuk jelas, ketahui fakta mengenai fobia rama-rama dalam artikel ini!

Baca juga: Ketahui Jenis Fobia, Punca Ketakutan Berlebihan

Fakta Mengenai Fobia Rama-rama

Lepidopterophobia adalah gangguan kecemasan yang menyebabkan penderita mempunyai rasa takut yang berlebihan terhadap rama-rama, bahkan hanya memikirkannya. Keadaan ini berkaitan dengan fobia serangga entomofobia. Sekiranya di entomofobia penghidap takut hampir semua serangga, lepidopterophobia rama-rama khusus.

Terdapat beberapa fakta mengenai fobia rama-rama yang perlu diketahui, termasuk:

  1. Gejala Khas Fobia

Seperti jenis fobia lain, keadaan ini juga dapat dicirikan oleh beberapa gejala. Fobia rama-rama boleh menyebabkan penderita mengalami sesak nafas, serangan panik, berpeluh, gegaran badan, degupan jantung yang lebih cepat, ketakutan dan kegelisahan yang berlebihan, keinginan untuk melarikan diri, mengelakkan perkara yang berkaitan dengan rama-rama, dan mengalami masalah tidur pada waktu malam. Siang atau insomnia.

  1. Mengenali Keanehan

Sebenarnya, orang yang mengalami gangguan ini menyedari bahawa ketakutan terhadap rama-rama adalah pelik dan tidak masuk akal. Namun, mereka tidak mempunyai kekuatan untuk menahan dan mengawal ketakutan yang timbul ketika mereka melihat atau memikirkan rama-rama.

  1. Kerana Pengalaman Lalu

Seperti jenis fobia lain, penyebabnya sebenarnya lepidopterophobia masih tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap berkaitan, salah satunya adalah pengalaman buruk pada masa lalu. Orang dengan keadaan ini mungkin mempunyai atau mengalami pengalaman buruk yang melibatkan rama-rama. Lama kelamaan, rasa takut yang dialami akan menjadi semakin besar dan membawa kepada fobia.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Agoraphobia dan Fobia Sosial

  1. Berkaitan dengan Kesihatan Mental

Gangguan kecemasan jenis ini juga dapat muncul disebabkan oleh gangguan kesihatan mental yang lain, seperti tekanan, kemurungan, atau gangguan kecemasan yang lain. Sekiranya ini didorong oleh gangguan jiwa, disarankan untuk segera mengatasinya agar tidak memburuk.

Sekiranya anda memerlukan bantuan ahli psikologi, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut . Lebih mudah menghubungi psikologi atau psikiatri melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual. Beritahu gejala fobia atau gangguan mental anda dan dapatkan cadangan terbaik dari pakar. Muat turunsekarang di App Store atau Google Play!

  1. Faktor Genetik

Nampaknya, faktor genetik juga boleh menjadi pencetus fobia rama-rama. Keadaan ini dikatakan lebih mudah dialami oleh anak-anak yang mempunyai ibu bapa dengan gangguan yang sama.

Baca juga: Kenali Philophobia atau Fobia Jatuh Cinta

  1. Atasi dengan Terapi dan Dadah

Seperti gangguan psikologi yang lain, keadaan ini sebenarnya dapat diubati dengan beberapa cara. Salah satu cara untuk mengatasi fobia rama-rama adalah dengan terapi tingkah laku. Tujuannya adalah untuk membantu menghilangkan kegelisahan dan ketakutan yang tidak rasional terhadap rama-rama. Selain terapi, keadaan ini juga dapat diubati dengan memberi ubat tertentu yang bertujuan untuk meredakan gejala kegelisahan yang timbul. Orang dengan penyakit ini juga disarankan untuk menerapkan terapi sederhana, seperti teknik pernafasan dalam ketika kegelisahan mulai menyerang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Lepidopterophobia, Takut pada Rama-rama dan Rama-rama.
Baiklah. Diperoleh pada tahun 2021. Memahami Ketakutan Rama-rama dan Rama-rama.
Takut akan. Diperoleh pada 2021. Takut pada Fobia Rama-rama - Lepidopterophobia.