Kesihatan

Christian Bale menurunkan berat badan sebanyak 31 Kilogram, ini adalah bahaya diet yang melampau

Jakarta - Peminat filem layar lebar tentunya tidak asing dengan sosok Christian Bale yang gemuk dalam trilogi Batman. Hanya tinggal beberapa hari lagi, Bale akan muncul dalam filem ini Ford v Ferrari sebagai Ken Miles, pemandu perlumbaan Britain.

Ken Miles sendiri tinggi dan kurus. Suka atau tidak, Bale harus melakukan transformasi pada tubuhnya untuk meneroka peranannya sebagai Miles. Tidak bersemangat, Bale memangkas lemak di tubuhnya, sehingga berat badannya turun 31 kilogram.

Sebenarnya, ramai yang berpendapat bahawa pelakon tidak perlu bersusah payah menjalani diet untuk berubah bentuk. Namun, Bale beralasan bahawa mengubah bentuk fizikalnya sebenarnya dapat membuatnya lebih mudah untuk meneroka watak yang dimainkannya.

Nah, persoalannya adalah, apakah bahaya diet yang melampau bagi tubuh?

Diet Melampau Bukan Kali Pertama

Sebelum menjawab soalan di atas, tidak ada salahnya melihat kembali perubahan fizikal Christian Bale. Kesudahannya Ford v Ferrari bukan filem pertama yang memerlukan lelaki berusia 45 tahun itu menjalani diet yang melampau.

Kira-kira 15 tahun yang lalu, Bale menjalani diet ekstrim untuk menurunkan berat badan hingga 29 kilogram. Pada masa itu dia berperanan dalam Juruteknik (2004) sebagai Trevor Reznik, insomnia akut. Dalam filem itu, Bale benar-benar kelihatan kurus.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Selain Diet dan Bersenam

Ada banyak lagi selainnya Juruteknik. Dalam filem Pejuang (2010) Bale memainkan seorang penagih kokain bernama Dicky Eklund. Di sini Bale kembali bertubuh sebagai lelaki kurus. Transformasi inilah yang akhirnya menjadikan Bale berjaya mendapatkan Oscar pertamanya.

Tiga tahun selepas filem Pejuang, Bale harus membuat perutnya kembung dan menambah berat badan untuk bersaing dalam filem ini hiruk Amerika (2013). Selain itu, ada juga maksiat (2018) yang mengharuskan Bale menambah berat badan sebanyak 18 kilogram.

Dan akhirnya, dalam filem Ford v Ferrari (2019) Bale harus menurunkan berat badan 31 kilogram untuk masuk ke dalam kereta lumba. Pendek kata, Christian Bale mempunyai rekod transformasi badan yang panjang.

Diet Ekstrim, Gunakan Cara Ekstrim

Ramai orang tertanya-tanya, bagaimana Bale berjaya melakukan transformasi badan yang sukar dibayangkan? Dari lelaki berotot, hingga kurus, kencang dan berotot lagi, kurus lagi, kemudian kembung dan gemuk, dan akhirnya kurus.

Untuk mendapatkan bentuk badan yang diinginkan, ternyata lelaki ini mempunyai cara yang tidak biasa, malah melampau. Mahu bukti? Lihat sahaja gaya hidup dan diet yang dia jalani untuk kelihatan kurus di dalam Juruteknik (2004). Pada waktu itu, setiap hari Bale hanya makan satu tin tuna, sebiji epal, dan…. terus merokok!

Selain itu, Bale juga mengakui bahawa dia sering kelaparan. Kemudian, ambil suplemen untuk mengekalkan vitamin dan mineral dan banyak bersenam. Kaedah dan diet yang melampau ini berjaya menjadikan badannya turun dari 84 kilogram hingga 55 kilogram.

Cara menambah berat badan seperti dalam filem Naib 18 kilogram? Kaedahnya sekali lagi tidak biasa. Sama ada bergurau atau tidak, Bale menjawab "Saya baru makan banyak pai.

Seterusnya, bagaimana dengan filem Ford v Ferrari apa yang membuatnya kehilangan 31 kilogram? Di sini Bale mengambil langkah yang cukup drastik untuk mengurangkan berat badannya. Mahu tahu bagaimana?

Baca juga: Petua Menurunkan Berat Badan dalam 30 Hari

Matt Damon yang juga muncul dalam filem itu terkejut. Akhirnya, dia bertanya kepada Bale secara langsung mengenai bentuk tubuhnya yang kelihatan begitu kurus. Jawapan Bale pendek, "Saya tidak makan. " Sekali lagi, Bale menerapkan diet ekstrim untuk menurunkan berat badan.

Oleh itu, kembali ke tajuk utama, apakah bahaya diet yang melampau bagi tubuh?

Daripada sihat, kesihatan dipertaruhkan

Dengan tegas dan jelas, banyak pakar berpendapat bahawa perubahan diet yang melampau boleh memberi kesan serius pada tubuh. Ambil contoh peraturan diet atau makan untuk menambah berat badan yang dia lakukan dalam filem Naib. Di sini, Bale memakan banyak pai untuk menambah berat badannya.

Ingin mengetahui kesannya? Menurut pakar pemakanan seperti yang dilaporkan di BBC, kenaikan berat badan yang cepat boleh menyebabkan banyak keluhan. Bale boleh mempunyai tekanan darah tinggi dan kadar kolesterol yang melambung tinggi dalam tubuh serta risiko terkena diabetes jenis 2.

Baca juga: Mahukan Lebih Banyak Kandungan? Lihat cara sihat ini untuk menambah berat badan

Ingat kolesterol tinggi boleh mencetuskan serangkaian penyakit lain. Sebut saja aterosklerosis (penyempitan arteri), strok, hingga penyakit jantung. Hipertensi tidak kurang menakutkan. Selain aterosklerosis, hipertensi boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang, kehilangan penglihatan, dan kegagalan jantung.

Bagaimana dengan diabetes? Penyakit ini boleh mencetuskan komplikasi, seperti gangguan kulit, kerosakan ginjal, kerosakan mata, gangguan pendengaran, penyakit Alzheimer, hingga penyakit jantung. Itu menakutkan, bukan?

Bagaimana dengan diet ekstrem yang bertujuan untuk menurunkan berat badan dengan serta-merta? Menurut seorang profesor pemakanan di The City College of San Francisco, Amerika Syarikat, terdapat banyak cara yang salah yang dilakukan orang untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Bermula dari puasa, diet yang salah, hingga detoksifikasi.

Malangnya, sebilangan kecil dari mereka menyedari kesan serius yang mungkin terjadi pada tubuh kerana sekatan pemakanan yang melampau. Menurut pakar di atas, walaupun cara untuk menurunkan berat badan dengan serta-merta boleh mencetuskan banyak masalah.

Penurunan berat badan yang cepat dapat melambatkan metabolisme badan. Bukan hanya itu, diet yang melampau juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan pada masa akan datang. Perkara yang paling membimbangkan boleh menyebabkan kehilangan nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh.

Kesan diet yang melampau bukan hanya itu, diet yang ketat dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh, dan meningkatkan risiko dehidrasi, berdebar-debar, penyakit jantung, hingga serangan jantung.

Lagipun, adakah anda pasti masih mahu menurunkan berat badan dengan serta-merta? Christian Bale hanya mengakui bahawa dia tidak mahu melakukannya lagi.

"Sekarang agak membosankan, kerana saya semakin tua dan saya rasa jika saya terus melakukan apa yang saya lakukan pada masa lalu, saya akan mati. Jadi saya memilih untuk tidak mati," kata Bale sambil ketawa.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar dari rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

BBC. Diakses 2019. Bagaimana Christian Bale menambah berat badan - tanpa makan 'banyak pai'.
CNN. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana Diet Kerosakan Memudaratkan Kesihatan Anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit dan Keadaan. Kolesterol tinggi.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit & Keadaan. Diabetes Jenis 2.
Berita Harian New York. Diakses pada tahun 2019. Christian Bale: Penurunan berat badan 'Fighter' memerlukan saya melakukan 'banyak kok'
The New York Times. Diakses 2019. Bale dan Damon Pergi ke Overdrive untuk 'Ford v Ferrari'.