Kesihatan

Meningkat Semasa Corona, Ini adalah Pencegahan Sindrom Hati Patah

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan ScienceDaily, Telah dinyatakan bahawa terdapat peningkatan pada orang dengan sindrom patah jantung semasa pandemi korona. Sindrom jantung patah atau kardiomiopati tekanan berlaku sebagai tindak balas terhadap tekanan fizikal atau emosi yang menyebabkan disfungsi atau kegagalan otot jantung.

Corona telah membuat banyak orang mengalami tekanan baik dari segi kesihatan, ekonomi, sosial, hingga masalah mental, seperti kesunyian dan pengasingan. Tekanan mencetuskan tekanan pada otot jantung, salah satunya menyebabkan sindrom jantung patah. Lihat keterangan lengkap di bawah!

Pencegahan Sindrom Hati Patah

Pencegahan sindrom patah hati dapat dilakukan melalui teknik pengurusan tekanan dan relaksasi yang dapat membantu meningkatkan kesihatan psikologi dan fizikal. Menguruskan tekanan juga dapat ditingkatkan dengan senaman dan ubat-ubatan ketika diperlukan.

Baca juga: Wanita Ini Mengalami Sindrom Hati Patah Setelah Makan Wasabi, Bagaimana Bagaimana?

Juga penting untuk mengelakkan pilihan yang buruk dalam menguruskan tekanan seperti alkohol, makan berlebihan, penggunaan dadah, dan merokok. Perkara-perkara ini bukan penyelesaian kekal dan bahkan boleh menyebabkan masalah kesihatan tambahan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan aktiviti yang dapat membantu menguruskan tekanan yang seterusnya dapat membantu mencegah sindrom patah jantung. Berikut adalah cadangannya:

1. Sukan

Aktiviti fizikal adalah salah satu aktiviti penting yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan tekanan. Manfaat yang anda dapat ketika bersenam secara berkala adalah mengurangkan kegelisahan.

Senaman menurunkan hormon stres dan membantu melepaskan endorfin yang dapat meningkatkan mood dan bertindak sebagai penghilang rasa sakit semula jadi. Bersenam juga dapat meningkatkan kualiti tidur. Bersenam secara berkala juga dapat membina keyakinan diri yang seterusnya meningkatkan kesejahteraan mental.

2. Kurangkan Pengambilan Kafein

Kafein adalah perangsang yang dapat meningkatkan kegelisahan apabila diambil terlalu kerap. Setiap orang mempunyai ambang yang berbeza untuk berapa banyak kafein yang boleh ditoleransi. Sekiranya anda menyedari bahawa pengambilan kafein membuat anda gelisah atau cemas, pertimbangkan untuk mengurangkannya.

Baca juga: Vaksin corona belum tersedia, berikut cara mengurangkan kadar penularan

3. Luangkan Masa Bersama Orang yang Anda Sayangi

Sokongan sosial dari rakan dan keluarga serta orang yang dikasihi dapat membantu melalui masa-masa tertekan seperti wabak coronavirus sekarang. Menghabiskan masa dengan rakan dan orang tersayang dapat membantu melepaskan oksitosin, penghilang tekanan semula jadi.

4. Mendengarkan Muzik atau Menonton Filem Komedi

Tonton filem komedi atau dengarkan muzik yang bagus lambat dan menenangkan dapat membantu anda untuk berehat. Menonton filem komedi dapat melegakan tekanan dan ketawa juga dapat membantu meningkatkan sistem imun dan mood. Cuba menonton filem lucu atau mendengar muzik yang anda gemari mood positif.

Gejala Sindrom Jantung Patah

Kenaikan hormon stres, seperti adrenalin, boleh merosakkan jantung. Lonjakan hormon ini boleh mencetuskan penyempitan arteri besar dan arteri kecil. Secara amnya, sindrom patah hati ini sering didahului oleh peristiwa fizikal atau emosi yang sengit.

hati.org Tanda dan gejala sindrom patah hati yang paling biasa adalah angina (sakit dada) dan sesak nafas. Aritmia (degupan jantung tidak teratur) dan kejutan kardiogenik. Kejutan kardiogenik adalah keadaan di mana jantung tiba-tiba melemah sehingga tidak dapat mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan. Keadaan ini boleh membawa maut jika tidak diubati dengan segera.

Perlu diingat bahawa simptom sindrom patah hati berbeza dengan yang dialami oleh serangan jantung. Dalam sindrom patah hati, gejala muncul secara tiba-tiba selepas tekanan emosi atau fizikal yang melampau. Berikut adalah beberapa perbezaan lain:

1. Hasil EKG (ujian yang merekodkan aktiviti elektrik jantung) tidak kelihatan sama dengan hasil EKG bagi seseorang yang mengalami serangan jantung.

2. Ujian darah tidak menunjukkan tanda-tanda kerosakan jantung.

3. Pemeriksaan tidak menunjukkan tanda-tanda penyumbatan pada arteri koronari.

4. Ujian menunjukkan pergerakan belon yang tidak biasa dan ventrikel kiri bawah kiri (ventrikel kiri).

5. Waktu pemulihan cepat, biasanya beberapa hari atau minggu (berbanding sebulan atau lebih masa pemulihan untuk serangan jantung)

Sentiasa jaga kesihatan anda dalam situasi pandemi korona, jika anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai masalah kesihatan, anda boleh bertanya kepada permohonan tersebut . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
hati.org. Diakses pada tahun 2020. Adakah Sindrom Hati Patah Nyata?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 16 Kaedah Mudah untuk Meringankan Tekanan dan Kegelisahan.
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Sindrom Hati Patah.
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2020. Para penyelidik mendapati peningkatan sindrom patah jantung semasa pandemik COVID-19.