Kesihatan

Anemia Boleh Menyebabkan Rambut Gugur, Inilah Penjelasannya

"Anemia boleh menyebabkan rambut gugur kerana kekurangan zat besi. Zat besi mempunyai peranan penting dalam menghasilkan hemoglobin dalam darah. Hemoglobin adalah yang membawa oksigen untuk pertumbuhan dan pembaikan sel di dalam badan. Ini termasuk sel yang merangsang pertumbuhan rambut. "

Jakarta - Anemia adalah keadaan yang berlaku apabila seseorang tidak mempunyai cukup zat besi di dalam badan mereka, atau tubuh mereka tidak dapat menggunakan zat besi dengan betul. Salah satu gejala anemia adalah keguguran rambut.

Rambut gugur akibat anemia disebabkan oleh simpanan zat besi yang rendah di dalam badan. Zat besi adalah komponen penting dalam enzim yang disebut ribonucleotide reductase yang membantu pertumbuhan sel. Itulah sebabnya kekurangan zat besi boleh mencetuskan keguguran rambut. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di sini!

Kekurangan zat besi mencetuskan keguguran rambut

Rambut gugur mempunyai banyak sebab, salah satunya adalah kekurangan zat besi. Apabila anda tidak mempunyai cukup zat besi, tubuh anda tidak dapat menghasilkan hemoglobin dalam darah anda. Hemoglobin membawa oksigen untuk pertumbuhan dan pembaikan sel di dalam badan, termasuk sel yang merangsang pertumbuhan rambut.

Baca juga: Kenali 4 sayur yang boleh menjadi penguat darah

Rambut gugur kerana kekurangan zat besi boleh kelihatan seperti keguguran rambut yang normal. Contohnya termasuk garis rambut dahi yang surut, atau kebotakan di bahagian tengah rambut.

Sekiranya anda mengalami keguguran rambut, anda mungkin akan melihat lebih banyak rambut jatuh di longkang mandi atau di sisir anda. Dalam kes yang lebih maju, anda mungkin dapat melihat bintik-bintik botak di kulit kepala.

Sebilangan besar keguguran rambut yang berkaitan dengan kekurangan zat besi termasuk anemia adalah keadaan tidak kekal. Cara terbaik untuk merawat keguguran rambut adalah dengan mengatasi punca masalah yang mendasari.

Memberi suplemen zat besi atau rawatan langsung keadaan anemia adalah cara yang boleh dilakukan untuk merawat keguguran rambut. Maklumat lebih lanjut mengenai anemia yang boleh menyebabkan keguguran rambut boleh ditanya terus melalui aplikasi !

Anemia kekurangan zat besi adalah sejenis anemia yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, rawatan yang dilakukan adalah seperti berikut:

Baca juga: Makanan Meningkatkan Darah untuk Orang yang Menghidap Anemia

1. Memberi Makanan Tambahan Besi

Doktor anda akan mengesyorkan agar anda mengambil suplemen zat besi setiap hari untuk membantu badan anda mengembalikan kadar zat besi dari masa ke masa. Anda perlu berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk mengambil suplemen zat besi. Kerana suplemen zat besi boleh menyebabkan kesan sampingan dalam badan. Seseorang mungkin perlu mengambil suplemen zat besi selama 3 hingga 6 bulan sebelum simpanan besi mereka mencapai tahap normal.

Baca juga: Perlu diketahui, inilah cara merawat keguguran rambut bagi wanita

2. Suntikan besi

Doktor mungkin mengesyorkan suntikan zat besi untuk meningkatkan kadar zat besi dengan lebih cepat. Orang yang mengalami anemia teruk juga mungkin memerlukan suntikan zat besi atau zat besi intravena.

3. Perubahan dalam diet

Makan makanan yang mengandungi banyak zat besi. Makanan kaya zat besi termasuk daging merah, ayam, ikan, sayur-sayuran berdaun hijau, dan kacang.

Selain kekurangan zat besi kerana anemia, terdapat banyak penyebab keguguran rambut. Contohnya termasuk penjagaan rambut yang anda gunakan setiap hari, ketidakseimbangan hormon, tekanan, mengambil ubat tertentu, sehingga dijangkiti penyakit kelamin. Ayuh, berjumpa dengan keadaan keguguran rambut anda dengan doktor di !

Rujukan:
Persatuan Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Rambut Gugur: Siapa yang Mendapat dan Menyebabkan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Kekurangan Besi Menyebabkan Rambut Gugur?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kekurangan Besi dan Rambut Gugur