Kesihatan

Perkara Yang Perlu Diketahui Ibu Tentang Kelahiran Breech

Jakarta - Ketika usia kehamilan mendekati, tentu saja ibu berharap bayi berada dalam posisi yang betul di rahim. Kedudukan bayi yang betul ialah kepala bayi berada di bahagian bawah pelvis ibu.

Namun, semasa dalam kandungan, biasanya janin akan berpusing dan berubah kedudukan. Kedudukan lain yang tidak biasa, misalnya, berlekuk dan melintang. Ibu biasanya akan berasa cemas untuk menghadapi kelahiran bayi.

Baca juga: Kedudukan Bayi Breech? Ini adalah penjelasan penuh

Oleh itu, anda harus mengetahui perkara-perkara mengenai kelahiran sarang, seperti yang berikut:

  1. Tanda-tanda Kedudukan Janin Tidak Normal

Biasanya kedudukan bayi dalam kandungan tidak berubah setelah mencapai usia kehamilan 36 minggu. Sekiranya ibu merasakan kepala bayi menekan bahagian atas perut, atau ibu merasakan tendangan dari si kecil di perut bawah, segera periksa dengan doktor untuk mengesahkan kedudukan janin.

Biasanya doktor akan membuat pemeriksaan dengan ultrasound (USG) untuk mengetahui kedudukan dan keadaan janin di dalam rahim. Selepas pemeriksaan ultrasound, akan jelas jika bayi berada dalam posisi breech.

Rutin mengunjungi pakar obstetrik di hospital pilihan untuk memastikan kedudukan bayi dalam kandungan adalah sesuatu yang perlu dilakukan oleh ibu semasa mengandung. Dilaporkan dari Kelahiran Kehamilan dan Bayi Terdapat beberapa jenis posisi sungsang yang dapat dialami bayi di dalam rahim, seperti: angin sepoi-sepoi , breech lengkap , dan tiang kaki .

  1. Banyak Faktor Punca

Faktor-faktor yang menyebabkan bayi breech tidak diketahui dengan jelas dalam kebanyakan kes. Walau bagaimanapun, kelahiran angin sepoi-sepoi ini bukan hanya disebabkan oleh pergerakan bayi, kamu tahu. mengikut Persatuan Kehamilan Amerika terdapat juga penyebab lain, seperti kehamilan berganda, kelahiran pramatang, cairan ketuban terlalu banyak atau terlalu sedikit, atau kehamilan berganda yang menjadikan rahim ibu sangat elastik.

Selain itu, tumor pelvis, tumor rahim, lokasi plasenta, atau janin kecil yang tidak sesuai dengan usia kehamilan, juga boleh menjadi faktor penyebab kelahiran angin kencang. Terdapat juga kecacatan kongenital pada bayi yang menyebabkan keadaan ini. Contohnya, bentuk tengkorak bayi yang tidak sempurna dan kepala janin yang besar dipenuhi dengan cecair.

Baca juga: Wanita hamil perlu tahu, berikut adalah 3 posisi untuk bayi breech

  1. Komplikasi Kelahiran Breech

Walaupun kedudukan breech bukanlah posisi berbahaya bagi bayi di dalam rahim, ia tidak menolak kemungkinan komplikasi atau kecederaan pada si kecil. Dalam kelahiran normal, risikonya adalah bahawa badan bayi tidak membuka rongga dan serviksnya cukup besar. Akibatnya, kepala bayi boleh tersekat di pelvis ibu.

Selain itu, ada juga kemungkinan tali pusat bayi jatuh ke dalam faraj sebelum bayi dilahirkan. Ini dapat memampatkan tali pusat atau mencubit, mengurangkan aliran darah dan oksigen ke bayi.

Sekiranya kesan kelahiran sarang pada kelahiran caesar adalah kisah lain. Proses persalinan ini juga mempunyai pelbagai risiko seperti jangkitan, pendarahan, atau kecederaan pada organ dalaman. Bukan hanya itu, kelahiran caesar juga boleh mempengaruhi kehamilan ibu seterusnya. Seperti gangguan penahanan plasenta di dinding rahim atau air mata di dinding rahim.

Oleh itu, ibu harus berbincang dengan pasukan pakar kandungan mengenai kelahiran yang akan dijalankan. Tujuannya jelas, untuk keselamatan Si Kecil dan ibu sendiri. Sekarang bercakap dengan doktor boleh melalui aplikasi . Jadi, ibu boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

  1. Cegah Kedudukan Breech

Ibu tidak perlu risau walaupun kedudukan bayi kadang kala masih berubah. Kerana ada cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengelakkan bayi berada dalam posisi breech. Sangat mudah, hanya dengan melakukan senaman secara teratur.

Berikut adalah jenis senaman sederhana yang boleh dilakukan oleh ibu seperti yang dilaporkan oleh: Laman Kesihatan , itu dia:

  • Berenang

Berenang boleh menjadi cara mudah untuk mengelakkan kedudukan angin. Pergerakan senaman ini menjadikan rahim ibu kuat memegang kepala bayi dan bersedia untuk bersalin normal. Supaya manfaatnya lebih kelihatan, ibu dapat melakukan senaman ini tiga kali seminggu.

  • Jalan

Walaupun anda mempunyai dua badan, itu tidak bermaksud anda tidak disarankan untuk melakukan aktiviti fizikal. Sebenarnya, wanita hamil yang lebih tua digalakkan untuk banyak berjalan. Kerana menurut pakar, wanita hamil yang kerap berjalan dapat mempermudah kelahiran normal. Aktiviti fizikal yang sederhana ini juga dianggap dapat mengelakkan kedudukan breech .

Baca juga: Ini adalah pelbagai kedudukan janin dalam rahim

Walau bagaimanapun, untuk memberi kesan yang lebih baik kepada kesihatan ibu dan bayi, ibu harus berbincang dengan doktornya untuk memilih latihan yang betul.

Rujukan:
Laman Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 6 Cara Mengubah Bayi Breech ke Kedudukan Normal
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kelahiran Breech
Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Breech