Kesihatan

Ini adalah 9 gangguan komunikasi pada kanak-kanak yang dapat diatasi dengan terapi pertuturan

, Jakarta - Ketika usia anak semakin tua, tetapi Si Kecil masih sukar untuk dibicarakan, inilah ketika ibu mesti menyedari kemungkinan adanya gangguan pada Si Kecil. Gangguan pertuturan kanak-kanak dapat diketahui sejak mereka berumur satu tahun. Kemahiran bertutur kanak-kanak boleh bermula dari usia 18 bulan hingga tiga tahun. Sekiranya ibu mendapati kelainan dalam pengucapan kata pada usia anak yang telah menginjak tiga tahun, keadaan ini dapat diatasi dengan terapi pertuturan.

Baca juga: Bukan hanya untuk kanak-kanak, terapi pertuturan juga untuk orang dewasa

Apa itu Terapi Pertuturan?

Terapi pertuturan adalah sains yang berkaitan dengan diagnosis, penilaian, dan rawatan ketidakupayaan anak anda untuk bercakap. Terapi ini juga dikenali sebagai patologi bahasa pertuturan.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Melakukan Terapi Pertuturan

Ini adalah gangguan komunikasi pada kanak-kanak yang dirawat dengan terapi pertuturan

Sekiranya anak kecil anda tidak bercakap atau hanya mengucapkan beberapa perkataan, sebagai ibu bapa, anda mesti bertindak pantas. Ibu mesti bersikap responsif dalam menilai kebolehan anak-anak, terutamanya ketika mereka berumur 18 bulan hingga tiga tahun. Berikut adalah beberapa gangguan komunikasi pada si kecil yang dapat diatasi dengan terapi pertuturan:

  1. Sekiranya anak anda hanya menggunakan satu suku kata atau bunyi tertentu untuk menamakan banyak objek atau benda yang mereka mahukan.

  2. Sekiranya si kecil tidak bertindak balas secara normal atau konsisten. Biasanya, keadaan ini dicirikan oleh si kecil tidak mengambil berat ketika seseorang memanggil namanya.

  3. Sekiranya ibu sedang membaca buku cerita dan meminta anak menunjukkan sesuatu di dalam buku itu, tetapi si anak tidak mengendahkannya.

  4. Sekiranya si kecil tetap santai dan tidak marah ketika ibu tidak tahu apa yang mereka mahukan. Biasanya, si kecil anda akan kelihatan seperti mereka benar-benar berusaha mendapatkan apa yang mereka mahukan.

  5. Sekiranya anak anda tidak menunjukkan tindak balas ketika ditanya sesuatu. Seperti tidak mengangguk atau menggelengkan kepalanya. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anak anda mempunyai gejala autisme awal.

  6. Sekiranya rakan anak anda tidak memahami dan memahami apa yang dibincangkan oleh anak anda.

  7. Sekiranya orang di sekitar anda menganggap si kecil anda lebih muda kerana si kecil anda tidak pandai bercakap.

  8. Sekiranya anak anda menggunakan perkataan yang lebih sedikit daripada kanak-kanak seusianya.

  9. Sekiranya si kecil kelihatan tergagap dalam menyampaikan satu perkataan.

Terapi pertuturan akan membantu si kecil dalam menyembuhkan beberapa kesalahan yang berkaitan dengan artikulasi atau pertuturan. Terapi ini biasanya akan berlangsung selama 1-1,5 jam dalam 3-4 kali seminggu. Terapi juga bergantung kepada beberapa faktor, seperti dorongan ibu bapa untuk pemulihan anak, sama ada gangguan pertuturan pada kanak-kanak berada dalam kategori ringan hingga teruk, dan ibu bapa wajib menolong anak-anak berlatih di rumah. Dalam kes ini, kerjasama ibu bapa, ahli terapi, dan anak-anak akan sangat diperlukan.

Baca juga: Terapi Pertuturan Dapat Mengatasi 8 Keadaan Ini

Sekiranya ibu ingin membincangkan mengenai masalah kesihatan atau perkembangan si Kecil, boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , ibu boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sekiranya ada yang tidak kena dengan kesihatan si kecil, doktor akan segera memberi ubat untuk si kecil. Tidak perlu meninggalkan rumah atau beratur untuk mendapatkan ubat di farmasi, pesanan ibu anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!