Kesihatan

Kenali Karakteristik Hypomania, Mengubah Mood Swing

, Jakarta - Perubahan mood, alias perubahan mood, sebenarnya boleh terjadi pada bila-bila masa. Keadaan ini umumnya berlaku kerana ada satu atau lebih perkara yang boleh mempengaruhi perasaan seseorang, contohnya berita sedih yang disampaikan dari orang terdekat. Ia boleh mengubah seseorang yang senang menjadi sedih dan itu perkara biasa.

Walau bagaimanapun, ada keadaan di mana seseorang dapat mengalami perubahan emosi tiba-tiba teruk, salah satunya hipomania. Dalam keadaan ini, seseorang secara tiba-tiba dapat mengalami perubahan mood dan menyebabkan orang itu menjadi lebih aktif dan bersemangat. Namun, di tengah-tengah perasaan ceria ini, orang yang mengalami hipomania tiba-tiba boleh menjadi murung dan kelihatan seperti mereka tertekan. Untuk menjadi jelas, mari kita lihat perbincangan mengenai hipomania dalam artikel berikut!

Baca juga: 7 Mitos Bipolar Yang Perlu Anda Ketahui

Gejala Hypomania Khas

Secara umum, hypomania adalah keadaan yang berlaku kerana terdapat gangguan mood yang menjadikan seseorang lebih aktif daripada biasa. Tetapi di tengah-tengah semangat ini, orang-orang dengan gangguan ini tiba-tiba menjadi murung dan kelihatan tertekan. Hypomania adalah gangguan yang sering dikaitkan dengan masalah psikiatri, iaitu gangguan bipolar.

Pada orang yang mengalami gangguan ini, tenaga dan semangat yang ditunjukkan nampaknya tidak habis-habisnya, walaupun mereka tidak cukup tidur atau berehat. Orang yang mengalami gangguan ini biasanya akan lebih aktif daripada biasa selama beberapa hari. Di samping itu, terdapat ciri-ciri lain yang boleh menjadi tanda hipomania, termasuk:

  • Bercakap terlalu banyak

Melihat orang yang terlalu banyak bercakap dan sukar untuk mengeluarkan kata-kata dari mulut mereka? Mungkin orang itu menderita hipomania. Orang yang mengalami gangguan ini kadang-kadang juga tidak bercakap. Uniknya, orang yang mengalami gangguan ini tidak akan menyedari diri mereka untuk lebih aktif. Ciri-ciri hipomania biasanya akan diperhatikan oleh orang di sekitar penghidapnya.

  • Mempunyai Banyak Tenaga

Sekiranya seseorang biasanya seorang yang periang, anda juga harus berwaspada jika orang itu kelihatan lebih bersemangat dan mempunyai banyak tenaga daripada biasa. Kerana, ketika mengalami hipomania, tubuh cenderung merasa sangat bertenaga walaupun dalam keadaan kurang rehat.

  • Keyakinan Tinggi

Sekiranya kedua-dua gejala di atas disertai dengan keyakinan diri yang tinggi, mungkin orang itu menderita hipomania. Ini boleh menyebabkan orang itu tidak teragak-agak untuk membual tentang kebolehan atau bahagian tubuh tertentu.

  • Hiperseksual

Tiba-tiba pasangan anda menjadi sangat aktif secara seksual, alias hiperseksual? Hati-hati, keadaan ini boleh menjadi tanda hipomania.

Baca juga: Mengalami Gejala Bipolar, Bilakah Memanggil Pakar Psikologi?

  • Membeli-belah Impulsif

Seseorang yang mengalami hipomania cenderung menjadi pembeli impulsif atau seseorang yang membeli secara tergesa-gesa. Keadaan ini boleh menyebabkan penderita membelanjakan wang untuk perkara-perkara yang tidak penting, bahkan sehingga menghabiskan wang simpanan mereka.

Peranan orang terdekat sangat penting pada orang yang mengalami hipomania. Setelah episod gejala hipomania berakhir, biasanya orang yang mengalami gangguan ini akan merasakan simptom kemurungan dan merasa letih. Terdapat keadaan lain yang menyerupai hypomania, iaitu mania. Di mania, gejala perubahan emosi biasanya akan lebih melampau dan boleh bertahan sehingga 1 minggu.

Sekiranya simptom bertambah buruk dan mula mengganggu keperibadian, orang itu mungkin perlu dilihat oleh psikiatri. Sekiranya anda menjumpai seseorang yang dekat dengan anda yang mengalami simptom yang serupa tetapi ragu-ragu, cuba tanya pakar di aplikasinya . Anda boleh menghubungi psikiatri atau doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kegilaan Mac: 7 Tanda Hypomania.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Mania vs. Hypomania.
Baiklah. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Hypomania?