Kesihatan

Penting bagi wanita hamil untuk melakukan ujian antigen swab

Jakarta - Semasa mengandung, sistem imun ibu akan menurun. Maksudnya, ibu akan mudah diserang penyakit, terutama yang disebabkan oleh jangkitan. Malangnya, selain daripada orang tua, wanita hamil juga termasuk dalam kumpulan orang yang berisiko tinggi dijangkiti virus korona. Ini bermaksud, ibu mesti benar-benar menjaga keadaan kesihatan mereka, sehingga mereka dapat mengelakkan daripada terkena virus dan penyakit lain.

Menjelang hari kelahiran, kebimbangan biasanya akan timbul, terutamanya semasa pandemik seperti sekarang. Pelbagai perkara mengalir di minda. Adakah perkara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan pendedahan? Memandangkan hospital atau klinik adalah lokasi yang paling rentan terhadap penularan COVID-19. Sekiranya wanita hamil menjalani prosedur sapuan antigen?

Sebaiknya, Wanita Hamil Juga Melakukan Penyapu Antigen

Perubahan hormon menyebabkan sistem imun ibu menurun semasa mengandung. Walaupun begitu, sekarang semua kemudahan kesihatan menerapkan peraturan yang ketat untuk memastikan keadaan ibu, ayah, bayi, dan pasukan perubatan berada dalam keadaan sihat dan tidak ada indikasi terkena.

Baca juga: Coronavirus pada wanita hamil, adakah berbahaya bagi janin?

Salah satu peraturan kesihatan yang ditetapkan di kemudahan kesihatan adalah syarat bagi wanita hamil dan teman-temannya untuk melakukan ujian antigen cepat atau pemeriksaan antigen swab. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesan kehadiran virus pada wanita yang sedang hamil dan akan melahirkan dengan gejala ringan atau tanpa gejala.

Proses antigen swab pada wanita hamil tidak jauh berbeza dengan prosedur yang dilakukan oleh orang lain, iaitu mengambil sampel melalui hidung atau tekak dengan alat yang berbentuk seperti Putik kapas dengan tangkai yang lebih panjang. Hasil pemeriksaan ini biasanya tidak memakan masa yang lama, hanya sekitar 15 hingga 60 minit.

Baca juga: Virus Corona Dikesan di Susu Payudara, Ketahui Fakta

Sebabnya ialah sebilangan wanita hamil dinyatakan positif COVID-19 walaupun mereka tidak mempunyai gejala. Sekiranya pemeriksaan tidak dijalankan, tidak mustahil ibu dapat menyebarkan virus korona kepada ibu atau anak lain yang berada di lokasi yang sama, terutama jika mereka tidak menjaga jarak.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendapatkan keputusan ujian yang lebih tepat, anda boleh memilih prosedur PCR. Berbanding dengan penyapu antigen, PCR mempunyai kadar ketepatan hingga 90 persen, walaupun kos yang perlu anda belanjakan juga tidak murah. Sekiranya anda memerlukan maklumat mengenai antigen swab atau PCR untuk wanita hamil, tanyakan terus kepada pakar obstetrik dalam aplikasi , ya!

Kepentingan Menjaga Kehamilan semasa Pandemik

Untuk mengelakkan penularan dari orang yang tidak menunjukkan gejala di luar sana, wanita hamil tidak boleh terlalu aktif di luar rumah jika mereka tidak perlu. Elakkan orang ramai dan lakukan aktiviti di rumah untuk kehamilan yang lebih sihat.

Baca juga: Ini adalah 4 risiko yang berlaku pada wanita hamil yang positif untuk Corona

Sekiranya anda terpaksa melakukan aktiviti di luar rumah, anda harus memakai topeng dan mengelakkan hubungan langsung dengan orang lain. Jaga jarak selamat sekurang-kurangnya satu hingga dua meter. Jangan lupa, selalu basuh tangan anda setiap kali anda selesai menggunakan tandas, setelah melakukan aktiviti atau ketika anda ingin makan, kerana penularan mudah terjadi pada orang yang tidak mencuci tangan dengan kerap.

Sekiranya anda menghadapi masalah mencari air bersih dan sabun ketika anda berada di luar rumah, selalu bawa tisu basah, tisu kering, dan jangan lupa pembersih tangan. pembersih tangan. Walaupun anda tidak dapat membersihkan tangan anda serta air dan sabun bersih, tetapi sekurang-kurangnya pembersih tangan membantu membunuh kuman dan bakteria pada tangan.Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Ujian Coronavirus semakin meningkat. Berikut adalah Ujian Baru dan Bagaimana Mereka Berfungsi.
Obstetrik & Ginekologi. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan dan Kehamilan Coronavirus Novel.