Kesihatan

Pelbagai Jenis Teh Korea Baik untuk Kesihatan

, Jakarta - "Demam" Korea masih melanda Indonesia, yang tidak terhad kepada peminat WL dan masakan, tetapi juga teh adalah idola. Sekiranya kita melihat ke belakang, Korea mempunyai sejarah teh yang tidak kurang lama daripada China.

Bermula dengan Raja Heungdeok (826 - 836) yang menerima biji teh dari maharaja Dinasti Tang (828). Pada masa itu, membuat teh hanya terhad kepada pegawai pemerintah dan bangsawan. Hingga akhirnya teh menjadi tradisi yang lebih populis dan dinikmati oleh masyarakat Korea umum.

Pada asalnya adalah kebiasaan bagi orang Korea untuk menghirup teh yang telah lama disimpan. Jenis teh yang telah lama terkenal adalah Teh Pu-Erh yang sebenarnya berasal dari China. Teh ini terkenal dengan khasiatnya untuk melarutkan lemak, kolesterol dan anti-penuaan.

Kemudian ada juga teh hijau yang sedap diminum sementara daun tehnya masih segar. Biasanya untuk teh hijau jenis ini digunakan untuk upacara keagamaan, walaupun ada kemungkinan untuk menikmatinya pada waktu lapang.

Bercakap mengenai jenis teh Korea, sangat luas. Kini teh Korea tidak mempunyai sekatan pengguna dan semakin meningkat di luar negara. Penanaman teh Korea semakin pelbagai dengan rasa dan faedah yang boleh dipercayai.

Salah satu ladang teh terbesar di Korea yang juga menjadi tarikan pelancong terletak di Boseong, provinsi Jelloanam-do. Teh di sini tidak hanya digunakan sebagai minuman tetapi juga campuran makanan ringan coklat dan juga ubat gigi.

Fyi , Teh Korea mempunyai rasa yang berbeza bergantung pada wilayah asalnya. Terdapat rasa pahit, manis, masam dan tajam. Terutama di kawasan Jeju, rasa tehnya sedikit masin kerana berdekatan dengan laut. Berikut adalah jenis teh Korea yang baik untuk kesihatan:

  1. Teh Ginseng (Insamcha)

Teh ini dengan campuran ginseng sangat popular di kalangan orang Korea kerana dapat mengembalikan stamina dan sangat digalakkan bagi mereka yang aktif secara fizikal.

  1. Teh Halia (Saenggangcha)

Dibuat dari akar halia yang dicuci dan tidak dikupas, teh ini mempunyai khasiat yang sama dengan insamcha . Selain dapat menghilangkan demam, ia berkesan untuk kembung perut dan anda yang sering mengalami gangguan pencernaan.

  1. Omijacha

Berasal dari buah clusterberry Teh jenis ini mempunyai rasa masam, manis, pedas, pahit dan masin. Sangat berguna untuk detoksifikasi dan dan menstabilkan tekanan darah.

  1. Bakhacha

Teh dengan daun campuran pudina Ini sangat berguna untuk bersantai dan melegakan otot yang tegang. Sekiranya anda merasa tertekan atau tertekan, untuk berehat sedikit dan minda anda tenang, nikmati segelas teh bakhacha hangat adalah pilihan yang tepat.

  1. Ssanghwa-cha (Teh Root)

Teh Korea jenis ini kaya dengan tumbuhan herba yang sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Teh ini juga digunakan untuk meningkatkan daya hidup lelaki.

Peraturan Teh

Untuk mendapatkan lebih banyak faedah teh, selain daripada mengetahui jenis teh, satu lagi perkara yang perlu diperhatikan adalah bagaimana menyeduh teh dengan betul.

  • Sebaiknya jangan membancuh teh dengan air yang terlalu mendidih.
  • Elakkan menambahkan gula yang hanya akan mengurangkan faedah teh.
  • Elakkan juga minum teh dengan uncang teh Walau bagaimanapun, teh serbuk / teh yang diseduh lebih baik daripada uncang teh .
  • Minum teh hijau selepas makan sangat baik untuk membantu melarutkan kandungan minyak dan lemak yang anda makan. Tapi jangan minum dengan gula, okey?

Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai diet, makanan sihat dan maklumat lain mengenai kesihatan di . Terdapat aplikasi yang memudahkan anda untuk menanyakan segala masalah mengenai masalah kesihatan, terus berbual dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara atau berbual. Ini juga memudahkan anda mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ingin melakukan ujian kesihatan? kini mempunyai ciri Makmal Perkhidmatan yang memudahkan anda melakukan pelbagai jenis ujian kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang!