Kesihatan

6 Punca & Mengatasi Asma pada Kanak-kanak

, Jakarta - Asma adalah sejenis penyakit kronik saluran pernafasan yang timbul akibat keradangan dan penyempitan saluran udara yang boleh menyebabkan sesak nafas atau kesukaran bernafas. Asma boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik remaja, dewasa mahupun kanak-kanak.

Asma pastinya merupakan aktiviti yang sangat mengganggu bagi penghidapnya, terutama pada kanak-kanak. Asma yang dihidapi oleh kanak-kanak boleh membuat mereka merasa tidak bebas melakukan aktiviti yang ingin mereka lakukan seperti sekolah, sukan, bermain alat muzik tertentu, menari, dan aktiviti lain. Sebenarnya penyebab asma tidak diketahui, namun, faktor-faktor berikut dianggap penyebab asma pada kanak-kanak, seperti:

  1. Dilahirkan sebelum waktunya.
  2. Dilahirkan di bawah berat badan normal.
  3. Terkena asap rokok, baik ketika masih dalam kandungan dan selepas kelahiran.
  4. Kehadiran jangkitan saluran pernafasan yang berlaku berulang kali dan teruk, misalnya, radang paru-paru.
  5. Terdapat ahli keluarga yang menghidap asma.
  6. Terdapat riwayat alergi yang pernah berlaku seperti makanan dan alahan kulit.

Tanda-tanda Anak Menghidap Asma

Setelah mengetahui punca asma pada kanak-kanak, anda juga harus mengetahui apakah tanda-tanda kanak-kanak yang menghidap asma, termasuk kesukaran bernafas, mengi atau mengi ketika bernafas berbunyi, bernafas cepat atau pendek, batuk yang tidak hilang, sering mengalami sesak nafas, dada, anak mudah lemah, dan tidak mempunyai tenaga ketika melakukan aktiviti.

Umumnya, gejala asma dapat dilihat ketika anak masih kecil. Pada pelbagai usia, gejala kanak-kanak berbeza-beza, seperti sebilangan kanak-kanak yang dapat merasakan gejala asma ringan hampir setiap hari. Gejala asma boleh menjadi lebih teruk sekiranya anak terdedah kepada udara sejuk dan asap rokok. Namun, ada juga beberapa anak yang jarang merasakan simptom, tetapi setelah gejala asma berulang, bayi dapat mengalami serangan yang teruk.

Seperti yang diketahui jika asma tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dikawal dengan cara yang betul. Asma pada kanak-kanak memerlukan rawatan yang berbeza pada setiap usia. Oleh itu, sebagai ibu bapa, wajib mengetahui keseluruhan keadaan anak-anak yang menghidap asma dengan melakukan perkara berikut:

  1. Periksa seberapa kerap anak anda mengalami serangan asma.
  2. Perhatikan gejala asma yang dialami oleh kanak-kanak dan ketahui juga kesan negatif gejala asma terhadap aktiviti yang mereka jalani.
  3. Ketahui faktor pencetus yang menyebabkan asma yang boleh menyebabkan asma meletus, seperti udara sejuk, senaman, asap rokok, atau bulu binatang.
  4. Fahami apa yang harus dilakukan sekiranya asma kanak-kanak berulang, bagaimana merawat asma, dan kesan sampingan ubat yang diambilnya.

Cara Mengurangkan Kegelisahan dan Kekambuhan Asma pada Kanak-kanak

Serangan asma tidak dapat diramalkan ketika datang, tetapi jika asma berulang, anak akan menjadi cemas. Salah satu langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan kegelisahan dan kekambuhan asma pada kanak-kanak adalah dengan melakukan terapi seni. Terapi ini dipercayai dapat membantu mengurangkan kegelisahan dan refluks asid pada kanak-kanak.

Dalam penyelidikan Jurnal Alergi & Imunologi Klinikal menjelaskan bahawa terapi seni dapat membuat kanak-kanak kurang cemas dengan keadaan mereka dan dapat meningkatkan kesihatan emosi anak-anak yang mengalami kesakitan kronik. Terapi seni boleh dilakukan oleh kanak-kanak menggunakan krayon, cat, atau bahan berwarna lain. Dalam melakukan terapi ini, kanak-kanak akan dibantu oleh ahli terapi untuk meluahkan perasaan mereka sekiranya anak mengalami kesukaran untuk berkomunikasi melalui kata-kata. Melalui terapi ini, kanak-kanak dengan asma yang teruk atau kronik mendapat manfaat dengan merasa lebih baik setelah melakukan terapi seni.

Sekiranya anda masih merasa perlu berbincang dengan doktor mengenai asma anak anda, ini boleh dilakukan melalui aplikasi kesihatan, iaitu . Melalui aplikasi Anda boleh bertanya mengenai masalah asma dan penyakit lain dengan doktor terbaik yang boleh anda lakukan panggilan, sembang, atau panggilan video. Untuk menggunakan aplikasi kesihatan , kamu mestimuat turun aplikasi di App Store atau Google Play.