Kesihatan

Mengenai Pemeriksaan Radiologi Apa yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Pemeriksaan radiologi adalah jenis pemeriksaan perubatan yang dilakukan dengan menggunakan teknologi pencitraan. Ujian radiologi secara amnya dilakukan untuk mendiagnosis dan merawat penyakit. Pemeriksaan ini dilakukan untuk membantu doktor melihat dan memerhatikan keadaan bahagian dalam badan.

Terdapat berbagai jenis pemeriksaan radiologi yang biasanya dilakukan, termasuk sinar-x, fluoroskopi, ultrasound, CT scan, MRI, dan pemeriksaan nuklear. Untuk menjadi jelas, mari kita lihat perkara berikut mengenai pemeriksaan radiologi yang perlu anda ketahui!

Petunjuk untuk Pemeriksaan Radiologi

Pemeriksaan radiologi tidak dapat dilakukan dengan sewenang-wenangnya alias ada petunjuk tertentu yang mesti dipertimbangkan. Secara amnya, pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui keadaan bahagian dalam badan, dan menentukan punca keluhan kesihatan yang timbul. Selain itu, pemeriksaan ini juga dapat dilakukan untuk melihat perkembangan obat atau terapi tertentu.

Baca juga: Menarik untuk diketahui, ini adalah pengembangan X-Ray dari semasa ke semasa

Perkara yang perlu diperhatikan

Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan dari pemeriksaan ini, termasuk keadaan tertentu seperti kehamilan. Pemeriksaan radiologi, seperti sinar-X, imbasan CT, dan imbasan PET tidak digalakkan untuk wanita hamil. Sebabnya, sinaran yang dihasilkan dari pemeriksaan ini boleh memberi kesan negatif pada janin. Wanita hamil juga diminta waspada terhadap pemeriksaan MRI, walaupun tidak diketahui pasti kesan medan magnet pada mesin pemeriksaan pada janin.

Orang yang mempunyai sejarah alahan juga harus berhati-hati. Sebabnya, pada pemeriksaan radiologi, anda mungkin diberi cecair kontras untuk membantu menghasilkan gambaran lebih jelas mengenai organ dalaman.

Sekiranya anda mempunyai sejarah alahan, beritahu doktor anda dan minta diuji terlebih dahulu untuk alahan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai implan logam di dalam badan anda, kerana ia boleh mempengaruhi magnet kuat yang digunakan dalam ujian MRI.

Baca juga: Adakah X-Ray Selamat untuk Wanita Hamil?

Persiapan sebelum Menjalankan Pemeriksaan Radiologi

Untuk membuat pemeriksaan radiologi lebih selamat dan hasilnya lebih tepat, pastikan anda memperhatikan pelbagai persediaan sebelum menjalankan pemeriksaan ini. Sangat penting untuk mengikuti nasihat doktor agar keputusan pemeriksaannya optimum dan penyakitnya dapat dikesan.

Oleh kerana terdapat banyak jenis pemeriksaan radiologi, mungkin persiapan yang perlu dilakukan akan berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat 4 jenis persediaan umum:

  • Cepat

Anda mungkin diminta untuk berpuasa atau membatasi pengambilan makanan dan minuman ke dalam badan sebelum melakukan pemeriksaan radiologi. Ini bertujuan untuk "membersihkan" badan kerana makanan yang tidak dicerna dapat menjadikan gambaran hasil pemeriksaan kurang jelas.

  • Ubat-ubatan tertentu

Dalam pemeriksaan radiologi tertentu, anda mungkin diminta untuk mengambil jenis ubat tertentu. Biasanya, ini dilakukan pada pemeriksaan sinar-X untuk patah tulang kerana boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

  • Mengeluarkan Aksesori

Anda akan diminta melepaskan semua aksesori yang melekat pada badan sebelum melakukan pemeriksaan radiologi. Terutama jenis aksesori logam, seperti perhiasan, jam tangan, cermin mata, hingga gigi palsu.

  • Pakaian Khas

Sebelum melakukan pemeriksaan radiologi, anda akan diminta memakai pakaian khas yang telah disediakan. Memakai pakaian khas juga dapat membantu memudahkan prosedur pemeriksaan dijalankan.

Baca juga: X-ray dada untuk memeriksa jangkitan pernafasan

Ketahui lebih lanjut mengenai pemeriksaan radiologi dengan meminta doktor dalam aplikasi tersebut. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan radiologi di hospital pilihan anda, anda boleh melakukannya di sini! Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store atau Google Play!