Kesihatan

Cara Mudah Mencegah Kulit dari Panu

, Jakarta - Anda pasti biasa dengan tinea versicolor, penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Apabila kulat yang menyebabkan tinea versicolor menyerang kulit, ia mengganggu pigmentasi kulit, mengakibatkan tompok-tompok kecil berwarna. Tompok ini biasanya lebih ringan atau lebih gelap daripada kulit di sekitarnya.

Panu atau dalam dunia perubatan disebut sebagai tinea versicolor sering mempengaruhi remaja dan dewasa muda. Pendedahan cahaya matahari boleh menjadikan tinea versicolor lebih jelas kelihatan, sehingga boleh mengganggu penampilan penghidapnya. Sekiranya anda tidak mahu mendapatkan tinea versicolor, anda harus menghalangnya dengan cara berikut.

Baca juga: 7 Cara Mencegah Panu

Petua untuk mengelakkan kulit daripada kahak

Cara terbaik untuk mencegah tinea versicolor adalah menjaga kebersihan kulit yang baik. Kulat yang menyebabkan jangkitan ini dapat muncul secara semula jadi tanpa pencetus tertentu. Jadi, mandi dan pengeringan kulit secara teratur dapat mengurangkan risiko jangkitan. Sekiranya anda mempunyai sejarah tinea versicolor, doktor anda biasanya akan menasihati anda untuk menggunakan sabun yang mengandungi:

 • Selenium sulfida 2.5 peratus dalam bentuk losyen atau syampu.
 • Krim, gel, atau syampu yang mengandungi ketoconazole.
 • Itraconazole boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul, atau larutan oral.
 • Tablet flukonazol atau larutan oral.

Tanda-tanda tinea versicolor

Ciri utama tinea versicolor adalah kawasan kulit yang berbeza warna dari kulit di sekitarnya. Tanda dan gejala lain termasuk:

 • Tompoknya boleh berwarna putih, merah jambu, merah, atau coklat dan boleh lebih terang atau lebih gelap daripada kulit di sekitarnya.
 • Jeragat yang tidak berubah menjadi coklat seperti kulit yang lain.
 • Bintik-bintik boleh muncul di mana sahaja di badan, tetapi paling sering dilihat di leher, dada, punggung, dan lengan.
 • Bintik-bintik boleh hilang dalam cuaca sejuk dan menjadi lebih teruk apabila cuaca panas dan lembap.
 • Tompok boleh kering dan bersisik serta gatal atau sakit.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda ini, anda harus menghubungi doktor anda melalui aplikasi untuk memastikan dia kembali dan mendapat ubat yang betul. Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Panu Boleh Diubati Dengan Diet?

Rawatan di Rumah untuk Mengatasi Panu

Selain menggunakan ubat, ada rawatan mudah lain yang perlu anda lakukan agar tinea versicolor sembuh dengan cepat atau tidak berulang. Panu boleh muncul semula kerana kulat yang menyebabkan jangkitan adalah kulat normal yang hidup di kulit. Ubat yang telah diresepkan oleh doktor boleh digunakan seminggu sekali selama 10 minit selama beberapa bulan untuk membantu mencegah tinea versicolor kembali. Berikut adalah beberapa petua yang perlu anda cuba apabila anda mempunyai tinea versicolor:

 • Elakkan menggunakan produk kulit yang terlalu berminyak.
 • Kurangkan pendedahan cahaya matahari. Pendedahan cahaya matahari boleh mencetuskan atau memperburuk warna tinea dan menjadikan ruam lebih kelihatan.
 • Sekiranya anda mesti berada di bawah sinar matahari, pertimbangkan untuk menggunakan sabun antijamur setiap hari selama beberapa hari sebelum terdedah kepada cahaya matahari.
 • Pakai pelindung matahari setiap hari dengan SPF sekurang-kurangnya 30. Pastikan pelindung matahari mempunyai formula yang tidak berminyak.
 • Jangan memakai pakaian ketat.
 • Pakai kain yang membolehkan kulit anda bernafas dan menyerap peluh, seperti kapas.

Baca juga: Ketahui 4 Ubat Panu Yang Boleh Digunakan di Rumah

Itu adalah beberapa petua rawatan mudah yang perlu anda lakukan semasa anda menghidap tinea versicolor atau untuk mengelakkan tinea versicolor berulang. Sebilangan orang percaya bahawa tinea versicolor menular. Sebenarnya, penyakit ini sama sekali tidak menular, jadi anda tidak perlu risau untuk menular atau menyebarkannya kepada orang lain.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tinea versicolor.
WebMD. Diakses pada 2020. Tinea versicolor.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Tinea Versicolor: Pencegahan.