Kesihatan

5 Sebab Wanita Hamil Tidak Boleh Bosan pada Trimester Pertama

Jakarta - Kehamilan adalah sesuatu yang sangat dinantikan oleh pasangan suami isteri, terutama mereka yang baru sahaja berkahwin. Kehamilan juga memberikan perubahan yang besar pada wanita, baik dari keadaan hormon hingga perubahan bentuk badan semasa kehamilan.

Kadang kala, perubahan yang berlaku pada wanita hamil membuat wanita hamil merasa cepat letih, terutama pada trimester pertama. Pada trimester pertama, tubuh banyak menyesuaikan diri dengan kehadiran janin di dalam badan, selain itu, banyak tenaga dan nutrien juga diserap untuk perkembangan janin menyebabkan pemakanan berkurang bagi ibu. Ya, metabolisme badan meningkat, kadang-kadang membuat tekanan darah dan gula darah menurun. Tidak menghadapi mood yang mudah berubah kerana perubahan hormon pada wanita hamil.

(Baca juga: 8 Mitos Kehamilan Ibu Perlu Tahu )

Pada trimester pertama, wanita hamil harus mengurangkan aktiviti berat. Di samping itu, jaga pengambilan makanan supaya janin dan ibu mendapat pengambilan dan pemakanan yang mencukupi. Selain itu, wanita hamil pada trimester pertama juga dinasihatkan untuk tidak merasa letih terlalu kerap kerana akan memberi kesan negatif kepada perkembangan janin.

  1. Mencetuskan Pengecutan

Tidak digalakkan bagi wanita hamil trimester pertama untuk mengangkat berat atau melakukan kerja berat, kerana bimbang menyebabkan kontraksi rahim. Apabila anda aktif dan merasa letih, wanita hamil harus berehat sebentar. Terutama jika anda merasakan perut anda sesak dan anda merasa sedikit kekejangan di bahagian bawah perut. Perkara ini harus dielakkan seawal mungkin.

  1. Risiko Keguguran

Pengecutan dan keguguran adalah dua perkara yang tidak dapat dipisahkan. Keadaan ini cukup berbahaya dan mengerikan bagi wanita hamil. Kadang kala wanita hamil merasa kuat untuk melakukan segalanya seperti biasa. Tetapi ingat, di dalam rahim ibu terdapat janin yang masih sangat rentan sehingga harus dijaga dengan baik. Kami mengesyorkan agar anda penat, berehat dan jangan memaksa badan anda melakukan aktiviti yang terlalu berat.

  1. Menyebabkan Vena Varikos

Tidak hanya pada trimester pertama kehamilan, semua wanita hamil tidak boleh berdiri terlalu lama, menyebabkan keletihan. Ini kerana keletihan pada wanita hamil juga boleh menyebabkan vena varikos, iaitu pelebaran dan pembengkakan urat akibat pengumpulan darah. Keadaan ini biasanya berlaku di kaki atau tangan.

  1. Mudah Lemah

Bukan hanya keletihan fizikal, keletihan kerana faktor psikologi juga boleh mencetuskan keletihan pada wanita hamil dan mengakibatkan keadaan fizikal yang mudah lemah. Belum lagi selera makan yang sedikit terganggu pada trimester pertama kehamilan, menyebabkan wanita hamil merasa lemah kerana kekurangan zat makanan dan pemakanan. Sebaiknya, semasa trimester pertama kehamilan, elakkan fikiran yang menimbulkan tekanan, kerana jika ibu merasa letih, ia akan memberi kesan kepada janin.

  1. Risiko Pingsan

Perubahan hormon pada wanita hamil trimester pertama sebenarnya boleh menyebabkan penurunan tekanan darah atau anemia. Oleh itu sekiranya wanita hamil mengalami keletihan, maka wanita hamil mungkin mengalami pengsan. Baiklah, pengsan harus dielakkan semasa mengandung kerana boleh mengganggu perkembangan janin. Di mana sahaja wanita hamil, cubalah duduk atau berehat dengan selesa agar anda tidak merasa letih, yang boleh memberi kesan negatif kepada ibu dan janin di dalam rahim.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan pada trimester pertama kehamilan, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan melalui Stor aplikasi atau Google Play sekarang.