Kesihatan

Hati-hati, ini adalah kesan melancap terlalu kerap pada lelaki

, Jakarta - Melancap adalah salah satu cara yang dilakukan, baik lelaki maupun wanita untuk memenuhi keinginan seksual mereka. Walaupun dulu dianggap tabu, tetapi melancap nampaknya difahami oleh beberapa orang, alasannya adalah sebagai pilihan peribadi dan dianggap normal.

Kesan Negatif Melancap Terlalu Sering

Walau bagaimanapun, melancap ini memberi kesan negatif apabila dilakukan dalam frekuensi yang terlalu kerap. Kesannya bukan hanya fizikal, tetapi juga psikologi. Jadi, apa kesan kerap melancap pada lelaki?

  1. Boleh Mencederakan Encik P

Melancap memang boleh membuat seseorang mencapai orgasme, seperti persetubuhan, tetapi kekerapan melancap juga boleh menyebabkan masalah pada kulit Mr P. Tidak percaya? Menurut pakar urologi dari Universiti Illinois Selatan, Amerika Syarikat, lelaki yang sering melancap boleh cedera pada suatu ketika di zakarnya.

Kecederaan ini boleh berlaku dari kecederaan ringan pada kulit, hingga kecederaan yang lebih serius. Contohnya, menyebabkan penyakit peyronie. Penyakit ini adalah keadaan penumpukan plak pada zakar kerana tekanan yang dihasilkan (terlalu menekan) ketika melancap, yang boleh menyebabkan zakar membengkok semasa ereksi.

Selain itu, membengkokkan zakar secara paksa ketika mengalami ereksi juga dapat menyebabkan pecahnya saluran darah. Sekiranya saluran darah pecah, kemudian Mr P kelihatan berwarna ungu dan bengkak. Hmm, menakutkan kan?

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan Mr P atau aduan seksual lain, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Terungkap Inilah Beberapa Punca Tabiat Melancap

  1. Mencetuskan Kemurungan

Terlalu melancap sebenarnya boleh menyebabkan masalah psikologi. Menurut pakar dalam penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Psikiatri AmerikaLelaki yang sering melancap mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kemurungan. Ini kerana keadaan psikologi bertambah buruk kerana perasaan bersalah setelah melancap.

  1. Kehidupan Sosial Terganggu

Menurut penyelidikan, lelaki yang belum berkahwin yang melakukan masturbasi terlalu kerap dapat melakukan onani kompulsif. Nah, ini akhirnya boleh mengganggu kehidupan seharian. Macam mana boleh jadi? Sebabnya, ketidakseimbangan antara keinginan dan keperluan peribadi boleh menyebabkan pening dan marah, jika dia belum melancap. Nah, inilah yang akan mengganggu hubungan sosial dengan orang lain.

  1. Bengkak dan Sciatica

Terlalu kerap melancap juga boleh menyebabkan kesakitan pada Mr P. Bukan hanya itu, melancap yang dilakukan secara berterusan juga boleh menyebabkan keadaan bengkak pada Mr P. Dalam dunia perubatan, ia disebut sebagai edema yang disebabkan oleh penumpukan cecair. Walaupun bengkak ini biasanya reda dalam satu atau dua hari, anda harus mengetahui keadaan ini.

  1. Nutrien Badan Membazirkan

Cairan seksual pada lelaki dan wanita terdiri daripada selenium dan zink. Nah, jika lelaki sering melancap, secara automatik cecair badan akan terbuang semakin banyak. Akibatnya, tubuh boleh kekurangan zat-zat penting ini, sehingga berdampak pada kesihatan tubuh. Selain selenium dan zink, melancap terlalu banyak juga menyebabkan tubuh kekurangan vitamin B-complex.

  1. Kehidupan Seksual Terganggu

Terlalu kerap melancap menyebabkan seseorang merasa selesa dengan aktiviti seksual yang dilakukan secara bebas. Ini dipengaruhi oleh faktor psikologi dan berlakunya gangguan dalam kepekaan seksual seseorang. Melancap terlalu kerap juga menyebabkan gangguan "kebahagiaan" pada pasangan yang sudah berkahwin. Sekiranya dilanjutkan, kemungkinan risiko keinginan seksual seseorang hanya dapat diatasi dengan melancap, boleh berlaku.

Baca juga: Ketahui Kebaikan Melancap Untuk Wanita

Rujukan:

Medicalnewstoday.com. Diakses pada tahun 2019. Adakah terdapat kesan sampingan untuk melancap?

Dikemas kini pada 27 Ogos 2019