Kesihatan

Adakah Makan Buah Kering Baik untuk Kesihatan?

, Jakarta - Buah kering ( buah-buahan kering adalah buah yang hampir keseluruhan kandungan airnya dikeluarkan dengan kaedah pengeringan. Semasa proses ini, buah mengecut dan meninggalkan buah kering kecil yang padat tenaga. Kismis adalah jenis buah kering yang paling biasa.

Buah kering telah lama digunakan sebagai sumber vitamin dan mineral. Anda mesti makan buah kering yang telah diproses bersama dengan kek atau roti. Jadi tanpa menyedari buah kering ini sudah lama terkenal. Memandangkan buah yang kaya dengan vitamin melalui proses pengeringan, benarkah makan buah kering masih sihat untuk tubuh?

Baca juga: Mencegah Kanser dengan Makan Epal Setiap Hari

Kandungan Nutrien dalam Buah Kering untuk Kesihatan

Terdapat banyak jenis buah kering yang dijual di pasaran dengan nutrien yang berbeza-beza. Jenis buah kering yang biasa dijual adalah mangga, nanas, cranberry, pisang, dan epal. Untuk mengetahui sama ada buah kering baik untuk kesihatan, anda perlu mengetahui kandungan dan jumlahnya.

Dalam secawan buah kering mengandungi kira-kira:

 • Kalori: 480 gram;
 • Protein: 4 gram;
 • Lemak: 0 gram;
 • Karbohidrat: 112 gram;
 • Serat: 8 gram;
 • Gula: 92 gram.

Secara umum, mikronutrien yang paling biasa terdapat pada buah kering termasuk vitamin A, vitamin C, kalsium, zat besi, dan kalium. Buah kering dapat diawet lebih lama daripada buah segar dan boleh menjadi makanan ringan yang berguna, terutama dalam perjalanan jauh.

Mengenai sama ada makan buah kering baik untuk kesihatan, ternyata ada kelebihan dan kekurangan.

Khasiat Buah Kering

Mikronutrien pada buah kering dikaitkan dengan beberapa faedah kesihatan, termasuk:

 • Kesihatan mata

Vitamin C dan A terbukti bermanfaat dalam mencegah dan melambatkan perkembangan katarak. Vitamin C juga dikaitkan dengan pencegahan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia.

 • Pencegahan Osteoporosis

Kalsium penting untuk menjaga kesihatan tulang dan dapat mencegah osteoporosis. Buah kering yang mengandungi kalsium adalah kiwi.

 • Baik untuk Kesihatan Kehamilan

Diet kaya zat besi terbukti penting untuk kehamilan yang sihat. Semasa mengandung, tubuh perlu menyerap sejumlah besar zat besi. Ini bermaksud bahawa lebih banyak yang mesti dimakan daripada biasa. Cuba makan aprikot kering untuk meningkatkan zat besi.

Baca juga: 4 Buah Yang Anda Boleh Makan Sebelum Tidur

Potensi Risiko Kesihatan dari Pengambilan Buah Kering

Bagi hampir semua jenis buah kering, masalah kesihatan boleh timbul kerana gula, karbohidrat dan kalori yang tinggi. Apabila anda mengeringkan buah, anda memusatkan nutrien menjadi bahagian yang lebih kecil. Ini bermakna anda makan buah yang kurang kering untuk mencapai ambang kalori buah segar yang sama.

 • Berat Badan

Buah kering tinggi serat, tetapi kandungan gula yang tinggi menyebabkan kenaikan berat badan. Buah segar adalah pilihan yang lebih baik.

Kandungan serat pada buah segar jauh lebih tinggi ditambah dengan kandungan air yang tinggi. Faktor ini tentunya membantu anda merasa kenyang lebih cepat, dengan itu memakan lebih sedikit kalori secara keseluruhan.

 • Masalah Diabetes

Orang yang menghidap diabetes harus memperhatikan buah kering. Semua buah, segar atau kering, mesti diambil kira semasa memakannya. Buah kering hanya boleh dimakan dalam bahagian kecil.

Baca juga: Bilakah Masa Terbaik untuk Makan Buah?

Sama seperti kebanyakan makanan lain, buah kering mempunyai aspek baik dan buruk. Buah kering meningkatkan pengambilan serat dan nutrien dan menyediakan sejumlah besar antioksidan. Sebaliknya, buah kering tinggi gula dan kalori yang boleh menyebabkan masalah jika dimakan secara berlebihan.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda ingin memakan buah kering sebagai makanan ringan, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk membuat keputusan yang bijak. Ayuh, muat turun permohonan supaya lebih sihat dan selesa.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Buah Kering: Baik atau Buruk?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Buah Kering: Adakah Bagus Untuk Anda?