Kesihatan

Minum Alkohol Semasa Hamil, Ini Adalah Bahaya Rentan Yang Berlaku di Setiap Trimester

Jakarta - Kehamilan perlu dijaga untuk kebaikan ibu dan janin. Jadi semasa mengandung, ada pantang larang yang harus dipatuhi, termasuk merokok, mengambil ubat secara sembarangan, dan memakan makanan segera, kafein, dan alkohol. Tabiat ini dapat meningkatkan komplikasi kehamilan seperti berat lahir rendah (LBW), kelahiran pramatang, kecacatan kelahiran, dan kecacatan kelahiran sindrom alkohol janin (FAS).

Baca juga: Minum Alkohol Semasa Mengandung, Adakah OK?

FAS adalah sindrom yang dicirikan oleh kelainan mental dan fizikal bayi. Sebabnya ialah pengambilan alkohol yang berlebihan semasa mengandung. Perkara yang perlu diketahui ialah, kesan negatif pengambilan alkohol semasa kehamilan boleh berlaku sejak trimester pertama. Ketahui bahaya pengambilan alkohol semasa kehamilan berikut.

Mengapa Wanita Hamil Tidak Boleh Mengonsumsi Alkohol?

Pengambilan alkohol semasa mengandung adalah berbahaya kerana hati janin tidak terbentuk sepenuhnya, oleh itu badan tidak dapat menyaring toksin dan bahan berbahaya yang lain. Alkohol yang diminum oleh wanita hamil memasuki janin melalui plasenta.

Sehingga kini tidak ada batasan yang jelas mengenai jumlah pengambilan alkohol bagi wanita hamil. Wanita hamil hanya dinasihatkan untuk mengelakkan pengambilan alkohol untuk mengelakkan komplikasi kehamilan.

Periksa bahaya pengambilan alkohol pada setiap trimester kehamilan:

  • Trimester pertama. Alkohol yang dimakan pada trimester pertama kehamilan mempengaruhi bentuk wajah, ukuran kepala, dan berat janin. Dalam kes yang teruk, pengambilan alkohol meningkatkan risiko gangguan neurologi pada janin.

  • Trimester kedua. Risiko LBW meningkat sekiranya ibu mengambil alkohol pada trimester kedua kehamilan. Kesan negatif lain adalah perkembangan otak janin yang tidak normal, penghambatan suhu badan janin yang terhambat, dan masalah pernafasan ketika bayi dilahirkan.

  • Trimester ketiga. Pengambilan alkohol pada trimester ketiga kehamilan meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan kecacatan kelahiran. Kelahiran pramatang adalah berbahaya kerana dalam keadaan ini, bayi dilahirkan dengan keadaan organ yang belum sempurna. Sebilangan besar bayi yang dilahirkan sebelum waktunya mendapat perhatian perubatan sebaik sahaja dilahirkan, seperti dimasukkan ke dalam inkubator.

Baca juga: Ini adalah 4 perkara yang perlu diketahui oleh ibu bapa sekiranya anak mereka dilahirkan sebelum waktunya

Apakah Bahaya Pengambilan Alkohol Semasa Kehamilan?

Pada wanita hamil, FAS berpotensi menyebabkan kelahiran pramatang, berat lahir rendah (LBW), kematian janin secara tiba-tiba ( sindrom kematian bayi secara tiba-tiba / SIDS), untuk keguguran. Manakala pada bayi, FAS mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangannya.

Bayi dengan FAS biasanya mempunyai bentuk wajah yang tidak normal (mata kecil, bibir atas tipis, hidung rata, dan tidak ada lekukan bibir atas), keliling kepala dan otak kecil, serta gangguan jantung, ginjal, atau tulang.

Baca juga: 6 Tabiat Berhenti Semasa Kehamilan

FAS juga menyebabkan gangguan psikologi pada bayi dengan bayi, yang dicirikan oleh gangguan pembelajaran, perubahan mood, kesukaran fokus, lupa, gangguan keseimbangan, dan gangguan kognitif lain. Oleh itu, ibu perlu berwaspada jika si kecil sukar bergaul, mempunyai pengurusan masa yang lemah, sukar memberi tumpuan, hiperaktif, dan tidak dapat memahami perintah.

Itulah bahaya pengambilan alkohol semasa mengandung. Sekiranya anda sukar mengawal keinginan minum alkohol semasa mengandung, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!