Kesihatan

Wanita Hamil Mesti Mengelakkan Aktiviti Ini pada Trimester 1

, Jakarta - Semasa mengandung, terdapat beberapa aktiviti yang harus dielakkan. Ini bertujuan untuk mengelakkan komplikasi pada kehamilan, baik untuk ibu dan janin yang dikandung. Penting untuk menjaga keselamatan janin dan ibu mengandung semasa mengandung, terutama pada awal kehamilan, alias trimester pertama.

Sebabnya, pada peringkat awal kehamilan risiko gangguan masih sangat besar. Di samping itu, menjaga kesihatan pada trimester pertama kehamilan sangat penting untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan janin yang betul. Ini penting untuk memastikan perkembangan organ janin berjalan dengan sempurna. Jadi, aktiviti apa yang harus dihindari oleh wanita hamil pada trimester pertama?

Perkara Buruk Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Pada trimester 1, ibu mengandung mesti dapat menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku agar kehamilan dapat kekal sihat. Oleh itu, terdapat pelbagai aktiviti yang harus dibatasi, bahkan dapat dihindari oleh wanita hamil, termasuk:

1. Merokok dan Minum Alkohol

Wanita hamil disarankan untuk berhenti merokok dan minum minuman beralkohol. Kedua-dua tabiat ini, sebenarnya dapat meningkatkan risiko gangguan pada ibu dan janin. Kebiasaan minum alkohol pada wanita hamil dapat meningkatkan risiko bayi lahir dengan berat badan rendah. Bukan hanya itu, alkohol juga dikatakan menyebabkan gangguan perkembangan pada kanak-kanak.

2. Kafein berlebihan

Wanita hamil tidak dilarang mengambil kafein, tetapi harus dibatasi. Terdapat jenis makanan yang popular dan mengandungi kafein, iaitu coklat dan kopi. Maklumlah, ibu hamil disarankan membatasi pengambilan kafein agar kehamilan terjaga dan sihat. Had maksimum pengambilan kopi untuk wanita hamil dalam satu hari adalah kira-kira dua cawan atau setara dengan 200 miligram kafein.

3. Tekanan

Perubahan yang berlaku pada awal kehamilan boleh menyebabkan wanita hamil mengalami gangguan emosi, malah menyebabkan tekanan. Nah, ini harus dielakkan, terutama pada trimester 1. Kehamilan dapat memicu wanita hamil untuk mengalami pelbagai emosi, mulai dari kegelisahan, kesedihan, ketakutan, bahkan kegembiraan dan kegembiraan dan ia dapat berubah secara tiba-tiba. Walaupun sangat sukar untuk dielakkan, wanita hamil dinasihatkan untuk dapat mengawal keadaan emosi mereka, terutama pada trimester pertama.

4. Duduk atau Berdiri Panjang

Wanita hamil juga harus mengelakkan duduk atau berdiri terlalu lama. Ini mungkin terdengar remeh, tetapi kebiasaan berdiri atau duduk terlalu lama boleh membuat wanita hamil merasa tidak selesa, terutama di bahagian belakang dan kaki. Semasa anda hamil atau pada trimester pertama, anda harus mengelakkan berdiri terlalu lama, misalnya ketika memasak, mencuci, atau membersihkan rumah.

5. Menggunakan Bahan Kimia

Ini tidak bermaksud bahawa wanita hamil tidak boleh melakukan aktiviti, seperti membersihkan rumah, tetapi mereka tidak boleh memaksa diri. Elakkan terlalu letih dan anda tidak boleh menggunakan produk yang mengandungi bahan kimia semasa membersihkan rumah. Kerana, ada bahan kimia tertentu yang boleh mengganggu keadaan janin atau wanita hamil.

6. Mengangkat Objek Berat

Wanita hamil juga tidak disarankan untuk mengangkat atau memindahkan benda berat. Sebenarnya, perubahan hormon yang berlaku boleh membuat tubuh wanita hamil merasa lemah, jadi mungkin sukar untuk mengangkat benda berat dan terdedah kepada kecederaan dan sakit belakang. Selain itu, kebiasaan ini juga dapat memicu bahaya, seperti pendarahan, persalinan pramatang, dan pecahnya cairan ketuban pramatang.

Ketahui lebih lanjut mengenai petua untuk mengekalkan kehamilan dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Hamil, Dengan Pekerjaan Rumah Tangga yang Perlu Dilakukan.
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Apakah Risiko Duduk terlalu banyak?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Hamil, Dengan Pekerjaan Rumah Tangga yang Perlu Dilakukan.
CDC. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Reproduktif. Penggunaan Tembakau dan Kehamilan.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan dan Alkohol.
Pusat Bayi. Diakses pada 2020. Trimester pertama: Senarai Perkara Kehamilan Penting Anda.