Kesihatan

Singkirkan Kalus di Tangan dengan 9 Bahan Semula Jadi Ini

, Jakarta - Geseran dan tekanan berulang adalah penyebab utama kapalan. Bukan hanya pada kaki, kapalan juga boleh muncul di tangan. Kalus bukanlah keadaan yang serius. Namun, jika ia muncul di tangan anda, ia pasti membuatkan anda tidak selesa dan tidak sedap dipandang.

Mengeluarkan kapalan tidak perlu menggunakan ubat atau pembedahan. Langkah pertama yang harus anda lakukan adalah mengelakkan sumber geseran dan tekanan. Di samping itu, ada bahan semula jadi yang boleh anda cuba menghilangkan kapalan. Ini adalah ulasan.

Baca juga: Telapak Tangan Menebal, Ketahui Perbezaan Antara Heloma dan Kalus

Bahan Semula jadi untuk Menghilangkan Kalus di Tangan

Melancarkan dari Garis Kesihatan Bahan semula jadi berikut berkesan untuk menghilangkan kapalan, iaitu:

  • Air suam

Sebelum mencuba bahan-bahan lain, cara termudah dan paling mudah untuk menghilangkan kapalan adalah merendam dalam air suam selama 20 minit. Setelah merendam selama 20 minit, keringkan kulit dengan tuala. Setelah kering, lihat apakah anda boleh menggosok kapalan dengan lembut menggunakan jari anda. Lakukan ini setiap hari dan lihat apakah anda dapat menghilangkan kapalan sepenuhnya.

  • Membuat Galas

Cara membuat pembalut adalah anda memerlukan kain, silikon, dan pelekat lembut. Setelah selesai, pakai alas ini di bawah sarung tangan. Tujuan dari pembalut adalah untuk mencegah kapalan menjadi jengkel ketika mereka sembuh. Elakkan menggunakan pad yang telah dicampurkan dengan asid salisilik. Asid salisilik dapat merengsakan dan merekah kulit.

  • Epal sider cuka

Kandungan asid dalam cuka sari apel dapat melembutkan kulit yang mengeras yang disebabkan oleh kapalan. Campurkan cuka sari apel dan air dalam nisbah 1: 4, kemudian rendam tangan anda dalam cecair selama 20 minit. Setelah tangan anda kering, anda boleh mengupas lapisan atau dua kapal. Elakkan menarik kulit terlalu keras dan lakukan dengan perlahan dan lembut. Memetik kulit di sekitar atau di atas kapalan boleh menyebabkan jangkitan.

Baca juga: 5 Faktor Risiko bagi Seseorang yang Terpengaruh dengan Kalus

  • minyak kastor

Minyak kastor sering digunakan sebagai pelincir kulit semula jadi. Minyak ini dapat menganjalkan kulit untuk membuang kapal. Rendam tangan kalus dalam campuran air suam dengan 5 sudu minyak kastor.

  • Batu apung

Anda boleh menggunakan batu apung setelah merendam tangan dengan air suam, cuka sari apel atau minyak jarak. Gosokkan kapal dengan batu apung dengan gerakan bulat yang lembut. Jangan cuba membuang keseluruhan kalus sekaligus.

  • Garam Epsom

Garam epsom sering digunakan sebagai pengelupas. Larutkan garam untuk mengendurkan otot dan menenangkan kulit. Campurkan 2 hingga 3 sudu besar di dalam lembangan atau mangkuk air suam sebelum merendam kapal.

  • Kertas pasir

Sama seperti batu apung. Anda boleh menggunakan kertas pasir setelah merendam tangan berpakaian. Gosokkan kawasan yang kalus dengan kertas pasir dengan lembut dan lembut. Sekiranya kapal tidak turun, cuba tenggelam lagi. Jangan sekali-kali menggosok kulit dengan kuat dengan kertas pasir.

  • Minyak pokok teh

Minyak pokok teh mempunyai sifat antibakteria, antijamur dan antiseptik semula jadi. Masukkan beberapa tetes minyak pokok teh ke dalam baskom air suam dan rendam tangan yang kalus sehingga anda merasakan kulit mulai lembut dan terangkat. Elakkan mandi dengan minyak pokok teh selama lebih dari 15 minit. Sebabnya ialah minyak pokok teh sangat kuat dan boleh merosakkan lapisan kulit jika anda menggunakannya terlalu lama.

  • Baking Soda dan Air Lemon

Campurkan baking soda dan air lemon untuk mencetuskan reaksi yang menjadikan kapalan lebih mudah dikeluarkan. Untuk mencampurkannya, masukkan 2 hingga 3 sudu besar jus lemon ke dalam mangkuk air suam. Kemudian rendam tangan yang kalut setelah beberapa minit. Selepas beberapa minit, masukkan soda penaik.

Baca juga: Berikut adalah 4 Cara Mencegah Kalus di Kaki

Sekiranya kapalan yang anda alami menyakitkan, anda harus berjumpa doktor kerana anda mungkin mengalami mata ikan. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Cukup pilih doktor yang sesuai mengikut permohonan.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses 2020. Jagung dan kapalan.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Kalus.