Kesihatan

5 Pilihan Rawatan Entropion, Menyebabkan Kelopak Mata Masuk Ke Dalam

, Jakarta - Entropion adalah keadaan di mana kelopak mata masuk ke dalam, sehingga bulu mata dan kulit menggosok ke permukaan mata. Keadaan ini menyebabkan kerengsaan dan ketidakselesaan pada kelopak mata. Kelopak mata yang tersekat dapat berubah dari masa ke masa, walaupun hanya dengan mengedipkan mata atau menekan kelopak mata.

Baca juga: 7 Penyakit Mata yang Tidak Biasa

Entropion lebih kerap berlaku pada orang tua dan biasanya menyerang kelopak mata bawah. Sekiranya tidak dirawat, entropion menyebabkan kerosakan pada penutup telus di bahagian depan mata (kornea), jangkitan mata, dan kehilangan penglihatan.

Punca Entropion

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan penyakit entropion. Pada orang tua, otot di bawah mata cenderung melemah dan tendon mengembang. Kerana itulah penyakit ini sering dihidapi oleh warga tua. Selain kelemahan otot, kulit yang cedera akibat luka bakar, trauma, atau pembedahan berisiko memutar lekukan kelopak mata yang normal, yang boleh menyebabkan entropion. Trachoma yang sering berlaku di negara-negara membangun juga berisiko menyebabkan entropion. Ini kerana, trachoma menyebabkan parut pada kelopak mata dalaman.

Kerengsaan mata yang disebabkan oleh kekeringan atau keradangan biasanya membuat tangan gatal untuk menggosok kelopak mata. Sebenarnya, ini boleh menyebabkan kekejangan otot kelopak mata dan penggulungan tepi penutup ke dalam terhadap kornea (entropion spastik). Di samping itu, entropion juga boleh disebabkan oleh kelainan kongenital kerana lipatan kulit tambahan pada kelopak mata yang menyebabkan bulu mata berubah.

Gejala Entropion

Tanda dan gejala entropion berpunca daripada geseran bulu mata dan kelopak mata luar yang memberi kesan negatif pada permukaan mata. Penghidapnya mungkin mengalami:

 • Terasa seperti ada sesuatu yang terpaku di mata.
 • Mata merah .
 • Kerengsaan mata atau sakit.
 • Sensitif terhadap cahaya dan angin.
 • Mata berair.
 • Rembesan lendir dan kerak kelopak mata.
 • Menambah kemerahan pada mata dengan cepat.
 • Sakit di mata.
 • Penglihatan menurun.

Baca juga: Selalunya Gunakan Alat, Berhati-hatilah dengan 2 Penyakit Mata Ini

Rawatan Entropion

Rawatan entropion bergantung kepada penyebabnya. Terdapat rawatan pembedahan dan bukan pembedahan untuk melegakan simptom dan melindungi mata daripada kerosakan, seperti:

 1. Menggunakan kanta lekap

Pakar oftalmologi anda mungkin menasihati orang yang mengalami entropion untuk menggunakan jenis kanta lekap lembut sebagai pembalut kornea yang berfungsi untuk melegakan gejala.

 1. Botox

Dosis kecil botox yang disuntikkan ke kelopak mata bawah berguna untuk menukar kelopak mata. Orang yang menghidap entropion juga boleh menerima beberapa suntikan dengan kesan sehingga enam bulan.

 1. Reben Kulit

Jalur kulit telus khas boleh digunakan pada kelopak mata untuk mengelakkan lipatan kelopak mata masuk ke dalam.

 1. Jahitan

Anestesia tempatan biasanya diperlukan sebelum prosedur dimulakan. Setelah mati rasa kelopak mata, doktor menjahit di lokasi tertentu pada kelopak mata yang terkena. Jahitan memutar kelopak mata ke luar yang mengakibatkan tisu parut. Tujuannya adalah untuk menjaga kedudukan mata walaupun jahitan dikeluarkan. Selepas beberapa bulan, kelopak mata boleh berpusing ke dalam. Harap maklum bahawa teknik ini bukan penyelesaian jangka panjang.

 1. Operasi

Jenis pembedahan yang dilakukan bergantung pada penyebab dan keadaan tisu di sekitar kelopak mata. Sekiranya entropion berkaitan dengan usia, pakar bedah boleh mengeluarkan sebahagian kecil kelopak mata bawah. Tujuannya adalah untuk membantu mengetatkan tendon dan otot yang terkena. Penghidapnya akan mempunyai beberapa jahitan di sudut luar mata atau tepat di bawah kelopak mata bawah.

Sekiranya penyebabnya adalah parut dalaman atau trauma, pakar bedah boleh melakukan cantuman membran mukus menggunakan tisu dari bumbung mulut atau saluran hidung. Selepas pembedahan, penghidap entropion mungkin perlu menggunakan salap antibiotik dan kompres sejuk selama seminggu untuk mengurangkan lebam dan bengkak akibat pembedahan.

Kelopak mata mungkin terasa sesak selepas pembedahan dan akan menjadi lebih selesa selepas pembedahan. Jahitan biasanya dikeluarkan kira-kira seminggu selepas pembedahan. Bengkak dan lebam biasanya pudar dalam masa dua minggu.

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Mata

Itu fakta entropion yang perlu diketahui. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, hanya membincangkannya dengan doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!