Kesihatan

Sebab Matahari Pagi Boleh Menjejaskan Kesihatan Mental

, Jakarta - Cahaya matahari adalah salah satu daripada banyak kaedah rawatan yang digunakan untuk merawat beberapa masalah kesihatan, baik fizikal dan mental. Memang, setiap orang harus mendapat jumlah pendedahan yang tepat agar tidak menimbulkan kesan buruk. Sekiranya berlebihan, sudah tentu beberapa kesan berbahaya boleh berlaku. Anda mungkin mengalami selaran matahari dan barah kulit.

Walaupun begitu, masih terdapat banyak orang yang tidak percaya bahawa pendedahan cahaya matahari yang tepat boleh menjadi baik untuk menjaga kesihatan mental. Sebabnya, nampaknya tidak ada korelasi jika terkena cahaya matahari dapat membuat mental lebih kuat. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya, baca ulasan berikut!

Baca juga: 4 Bahaya Cahaya Matahari untuk Kulit

Menjaga Kesihatan Mental dengan Pendedahan Matahari

Cahaya matahari dan kegelapan dapat mencetuskan pembebasan hormon di otak setiap orang. Apabila terkena cahaya matahari, tubuh akan meningkatkan pembebasan hormon yang disebut serotonin di otak. Serotonin dikaitkan dengan peningkatan mood dan membantu seseorang untuk bertenang dan fokus. Apabila gelap, otak anda mencetuskan hormon melatonin, yang bertanggungjawab untuk membantu anda tertidur.

Tanpa pendedahan cahaya matahari yang mencukupi, kadar serotonin dalam badan dapat menurun. Tahap serotonin yang rendah dikaitkan dengan risiko kemurungan yang sederhana dengan corak bermusim. Gangguan kesihatan mental ini umumnya dipicu oleh perubahan musim yang boleh dipengaruhi oleh tubuh yang tidak mendapat cahaya matahari. Walaupun begitu, menjaga kesihatan mental bukanlah satu-satunya faedah untuk mendapatkan pendedahan cahaya matahari yang mencukupi.

Selain kulit, kesan serotonin yang disebabkan cahaya dapat dipicu oleh cahaya matahari yang masuk melalui mata. Cahaya matahari memberi isyarat ke kawasan khas retina yang mencetuskan pembebasan serotonin. Oleh itu, risiko mengalami kemurungan bermusim cenderung berlaku pada musim sejuk ketika matahari tidak banyak bersinar. Walaupun tidak ada musim dingin di Indonesia, selama musim hujan matahari akan bersinar sedikit lebih lama.

Kaedah rawatan utama adalah dengan terapi cahaya atau fototerapi. Anda dapat memperoleh cahaya dari kotak yang meniru cahaya matahari semula jadi untuk merangsang otak untuk menghasilkan serotonin dan mengurangkan kelebihan melatonin. Dengan cara itu, gangguan kesihatan mental akibat penyakit bermusim dapat diatasi dengan cepat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai semua faedah cahaya matahari pada kesihatan mental, seorang psikologi atau psikiatri dari sedia menolong. Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh berinteraksi secara langsung dengan pakar perubatan profesional tanpa perlu bertemu muka untuk mengelakkan risiko terkena COVID-19. Nikmati kemudahan sekarang!

Baca juga: 9 Cara Mudah untuk Menjaga Kesihatan Mental

Selain kemurungan, tahukah anda bahawa pendedahan cahaya matahari juga dapat mengubati skizofrenia?

Skizofrenia adalah keadaan kesihatan mental yang serius yang menyebabkan seseorang merasa seperti mereka tidak dalam kenyataan kerana gejala psikotik, seperti halusinasi dan khayalan. Ini memberi kesan negatif terhadap cara anda berfikir dan berkelakuan. Ini dijumpai jika seseorang yang menderita skizofrenia cenderung memiliki kadar vitamin D yang rendah daripada orang normal atau terdedah kepada cahaya matahari yang sangat sedikit.

Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa cahaya matahari yang tidak mencukupi ketika bayi, yang disebut suplemen vitamin D, dapat meningkatkan risiko gangguan kesihatan mental ini di masa depan. Di samping itu, dinyatakan dalam kajian jika seseorang yang didiagnosis dengan skizofrenia mengalami tahap vitamin yang rendah, terutama jika gejala akut.

Baca juga: Jangan takut matahari, ini adalah kelebihan berjemur

Nah, sekarang anda tahu alasannya jika seseorang yang jarang terdedah kepada cahaya matahari berisiko lebih besar untuk masalah kesihatan mental. Oleh itu, lebih baik mendapat cahaya matahari secara teratur agar badan dapat sihat secara fizikal dan mental. Kecukupan tubuh untuk tahap vitamin D dan serotonin dalam badan sangat penting untuk menjaga kesihatan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Faedah Cahaya Matahari?
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Mental dari Cahaya Matahari.