Kesihatan

Inilah Cara Mengatasi Tantrum pada Orang Dewasa

, Jakarta - Tahukah anda bahawa amukan tidak hanya berlaku pada kanak-kanak, tetapi juga pada orang dewasa. Gangguan ini boleh menyebabkan seseorang tiba-tiba tergamam atau menangis kerana sesuatu. Sekiranya ini berlaku kepada orang-orang di sekitar anda, sudah tentu timbul perasaan kekeliruan mengenai cara mengatasinya. Untuk mengetahui lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Cara Mengatasi Tantrum pada Orang Dewasa

Dalam kebanyakan kes, amukan dikategorikan sebagai luahan emosi yang melibatkan kemarahan, kekecewaan, atau rasa tidak senang fizikal atau menjerit. Pada kanak-kanak, ini berlaku untuk memenuhi keperluan atau keinginan yang tidak dipenuhi oleh ibu bapa mereka. Apabila ia berlaku pada orang dewasa, amukan berlaku kerana penghidapnya sukar menghadapi emosi yang tegang atau menyakitkan.

Baca juga: Kenali Jenis Tantrum yang Sering Dilakukan oleh Kanak-kanak

Tantrum pada orang dewasa boleh berlaku disebabkan oleh pendidikan dari ibu bapa semasa masih dalam jagaan. Sebagai contoh, banyak kanak-kanak dan remaja tidak mendapat pembelajaran sosio-emosi, jadi sukar untuk mengatur emosi mereka dalam berkomunikasi. Ini juga boleh berlaku apabila terdapat peninggalan emosi ibu bapa yang meletup ketika mereka masih kecil.

Pada satu masa, amukan pada orang dewasa juga dapat menjadi petunjuk adanya gangguan kesihatan mental yang serius. Beberapa masalah mental yang dapat menyebabkan masalah ini terjadi, termasuk gangguan keperibadian dan gangguan mood, seperti gangguan bipolar, kemurungan, dan kegelisahan. Oleh itu, setiap orang dewasa yang mengalami masalah ini perlu mengetahui cara menanganinya dengan tepat.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi masalah amarah pada orang dewasa:

1. Elakkan Pencetus

Semua orang tidak dapat merancang bahawa semuanya akan berjalan seperti yang mereka mahukan. Kadang kala, ada saat-saat yang boleh mencetuskan emosi dan menimbulkan perasaan marah. Oleh itu, untuk mengelakkannya, anda mesti mengetahui pelbagai jenis situasi yang boleh mencetuskan lonjakan emosi, sehingga anda dapat menentukan strategi untuk mencegah ledakan marah. Pastikan anda memerhatikan semua keadaan yang menyebabkan anda kehilangan kawalan emosi menjadi lebih baik.

Sekiranya anda berada dalam situasi yang boleh mencetuskan perasaan emosi dan kerengsaan, cubalah mencari tempat yang tenang untuk bersendirian terlebih dahulu. Di samping itu, anda juga boleh mencari minuman segar atau berjalan-jalan. Cuba cari cara untuk melepaskan diri dari sebarang rutin yang boleh menyebabkan kemarahan meluap-luap. Dengan cara itu, semoga anda dapat menjadi lebih baik.

Baca juga: Ini adalah ciri-ciri amukan yang melampaui had normal

2. Latihan Teknik Relaksasi

Tantrum pada orang dewasa juga dapat dielakkan atau diatasi dengan menerapkan teknik latihan relaksasi. Walaupun begitu, kaedah ini tidak dapat menggantikan terapi dan rawatan profesional yang lain, sehingga pengurusan perasaan emosi menjadi lebih baik. Pastikan melakukan teknik ini dengan kerap sehingga menjadi sebahagian daripada rutin anda. Beberapa teknik relaksasi yang dapat dilakukan adalah relaksasi otot progresif, pernafasan dalam, dan meditasi.

3. Berlatih Cara Berkomunikasi

Apabila timbul perasaan marah, anda mungkin merasa lebih puas ketika menjerit atau membanting sesuatu, tetapi itu boleh memberi kesan buruk kepada orang lain. Selain itu, tindakan ini juga tidak dapat membantu anda menyelesaikan masalah dan bahkan cenderung untuk mencederakan diri sendiri dan orang lain.

Komunikasi yang lebih baik juga dapat membantu menyatakan kemarahan dengan cara yang lebih baik. Sekiranya anda dapat menjelaskan emosi dan perasaan anda, orang lain berpeluang untuk memahami masalahnya dan bahkan dapat membantu menyelesaikannya. Cuba dapatkan bantuan perubatan sekiranya benar-benar diperlukan.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Kanak-kanak Mengalami Tantrum?

Semua perkara ini dapat dilakukan dengan bantuan pakar perubatan profesional dan bahkan memerlukan bantuan ubat sekiranya diperlukan. Dipercayai bahawa terapi tingkah laku kognitif dapat membantu mengatasi tantrum pada orang dewasa. Dengan memeriksa diri anda secara rutin, diharapkan anda dapat menjadi seseorang yang lebih baik dari semalam dalam mengawal emosi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. The Lowdown on Adult Tantrums, Meltdowns, and Rage Attacks.
Baik dan baik. Diakses pada tahun 2021. Tantrum Temper Dewasa Adalah Masalah - Dan Pandemik Telah Membuat Mereka Lebih Menular.