Kesihatan

Gelombang Kedua COVID-19 di India Mempunyai Lebih Banyak Kesan pada Wanita Hamil

"Satu kajian baru-baru ini oleh Majlis Penyelidikan Perubatan India (ICMR) menunjukkan bahawa gelombang kedua COVID-19 mempunyai kesan yang lebih parah pada wanita hamil dan mereka yang baru saja melahirkan. Ini dibandingkan dengan gelombang pertama. "

Jakarta - Gelombang kedua atau gelombang kedua COVID-19 di India telah menarik perhatian dunia. Sebenarnya, satu kajian baru-baru ini oleh Majlis Penyelidikan Perubatan India (ICMR) mendedahkan bahawa wanita hamil dan mereka yang baru melahirkan mengalami kesan yang lebih teruk, berbanding gelombang pertama.

Dari penemuan ini, para penyelidik menggariskan keperluan untuk memberi vaksin kepada wanita hamil. Memandangkan pada masa ini, wanita hamil termasuk dalam kumpulan yang tidak dapat menerima vaksinasi COVID-19.

Baca juga: Risiko Yang Mengalami Wanita Hamil Yang Positif untuk Corona

Angka Kematian Meningkat di Gelombang Kedua COVID-19

Melalui kajian mereka, para penyelidik menganalisis kadar kematian kes (CFR) pada wanita hamil dan mereka yang baru melahirkan. Kemudian, mereka mendapati fakta bahawa terdapat kenaikan 5,7 persen pada gelombang kedua, dibandingkan dengan gelombang pertama.

CFR adalah bahagian orang yang mati akibat penyakit di antara jumlah pesakit yang didiagnosis dengan penyakit itu.

Kes COVID-19 simptomatik juga jauh lebih tinggi pada 28.7 peratus pada gelombang kedua, berbanding yang pertama ketika proporsinya adalah 14.2 peratus. Ini berdasarkan data dari pendaftaran COVID-19 pada wanita hamil dan baru lahir.

“Data menunjukkan bahawa keparahan penyakit di kalangan kategori pesakit ini lebih tinggi pada gelombang kedua. Data dikumpulkan dari Hospital Nair di Mumbai untuk kajian khusus ini, ”kata dr. Geetanjali Sachdeva, Pengarah Institut Penyelidikan Nasional ICMR dalam Kesihatan Reproduktif.

Analisis data mengenai hampir 4,000 wanita yang diuji positif COVID-19 untuk kajian ini dilakukan di institut yang berpusat di Mumbai, dan sedang dalam proses untuk diterbitkan dalam Journal of Obstetrics and Gynecology.

Baca juga: Ini adalah 11 makanan yang harus dielakkan oleh ibu hamil

Tidak Jelas Apa Yang Menyebabkannya

Apakah sebab peningkatan kematian dan kes yang drastik masih belum jelas. Menurut dr. Sachdeva, peningkatan keparahan boleh menjadi varian yang berbeza dalam peredaran, tetapi tidak ada yang dapat dikatakan dengan pasti kerana keseluruhan penjujukan genom sampel positif tidak dilakukan.

Data dari gelombang pertama dikumpulkan antara 1 April 2020 hingga 31 Januari 2021. Sementara untuk gelombang kedua, pengumpulan data dilakukan dari 1 Februari 2021 hingga 14 Mei 2021.

Doktor yang merawat wanita yang positif positif COVID-19 juga bersetuju bahawa gelombang kedua memberi kesan kepada wanita hamil lebih teruk daripada yang dilihat sebelumnya. Dr. Anuradha Kapur, pengarah kanan dan ketua unit, jabatan ginekologi dan obstetrik di Max Hospital di Saket, mengatakan sebilangan besar wanita ini dijangkiti jangkitan dan menjadi sakit parah.

“Ketika COVID-19 dimulakan tahun lalu, CDC (Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Amerika) mengeluarkan panduan yang tidak akan memberi banyak kesan kepada wanita hamil. Namun, tahun ini, sebaliknya, dan panduan harus berubah. Dalam kebanyakan kes, paru-paru pesakit terganggu, sehingga sulit untuk dirawat, ”kata dr. Kapur.

ICMR merilis gambaran penemuan beberapa waktu lalu, dan mengatakan 2 peratus daripada jumlah kematian sejak wabak itu bermula tahun lalu adalah wanita hamil atau ibu yang baru melahirkan. Sebilangan besar kematian disebabkan oleh pneumonia dan pernafasan yang berkaitan dengan COVID-19.

Panel pakar Pusat, Kumpulan Pakar Nasional Pentadbiran Vaksin untuk Covid-19, baru-baru ini berkongsi cadangan baru yang membenarkan vaksinasi ibu menyusu. Sementara itu, mengenai vaksinasi wanita hamil, kementerian kesihatan tempatan bulan lalu mengatakan bahawa isu tersebut sedang dibincangkan dan dibincangkan lebih lanjut oleh Kumpulan Penasihat Teknikal Nasional mengenai Imunisasi.

Baca juga: Perhatikan perkara ini jika anda tinggal di rumah bersama pesakit Corona

Kepentingan Mengikuti Protokol Kesihatan

Pada masa ini, banyak negara sedang mempersiapkan potensi gelombang kedua COVID-19. Mutasi berterusan virus korona tidak dapat dipandang remeh. Perkara paling penting yang boleh dilakukan adalah mengikuti protokol kesihatan secara konsisten.

Pastikan selalu memakai topeng semasa dalam perjalanan, cuci tangan dengan kerap, jaga jarak fizikal dari orang lain, dan elakkan orang ramai. Seboleh mungkin, hadkan juga aktiviti di luar rumah jika tidak terlalu penting. Terutama bagi wanita hamil, yang harus menangguhkan vaksinasi sehingga selepas melahirkan.

Perlu juga diingat bahawa vaksinasi COVID-19 adalah salah satu usaha untuk memutuskan rangkaian penyebaran. Oleh itu, apabila tiba giliran anda untuk diberi vaksin, pastikan untuk tidak menangguhkannya, okey?

Sekiranya anda telah menerima vaksinasi, protokol kesihatan juga harus dipatuhi. Jaga juga sistem ketahanan badan anda dengan menjalani gaya hidup sihat dan mengambil vitamin jika perlu. Anda boleh membeli vitamin dan makanan tambahan dengan mudah melalui aplikasi , kamu tahu.

Rujukan:
The Hindustan Times. Diakses pada tahun 2021. Gelombang Kedua Covid-19 Mengalami Lebih Berat Wanita Hamil: Kajian.
India Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Wanita Hamil dan Selepas Bersalin Terlalu Terlibat Dalam Gelombang Covid Kedua Berbanding Pertama: Kajian ICMR.