Kesihatan

Ketahui 5 perkara yang menyebabkan CTS Carpal Tunnel Syndrome

, Jakarta - Sindrom Carpal Tunnel atau dikenali sebagai CTS adalah keadaan yang menyebabkan jari mengalami sensasi kesemutan, sakit, atau mati rasa. Keadaan ini juga boleh mempengaruhi pergelangan tangan dan tangan. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai Sindrom Carpal Tunnel ini!

Apa itu Carpal Tunnel Syndrome?

CTS adalah penyakit yang mempengaruhi saraf yang mengawal deria rasa dan pergerakan di pergelangan tangan dan tangan. Saraf yang terkena sindrom ini disebut saraf median. Saraf melewati struktur berbentuk terowongan di pergelangan tangan yang disebut terowong karpal . Selain itu, saraf median juga memberi kekuatan pada otot tangan untuk mencubit atau mencubit objek dengan ibu jari dan hujung jari yang lain.

Sebarang keadaan yang menyebabkan peningkatan tekanan langsung pada saraf median di pergelangan tangan boleh menyebabkan CTS. Beberapa keadaan seperti kehamilan, artritis, dan gerakan berulang juga boleh mencetuskan pemampatan saraf median. Ramai orang dengan sindrom ini tidak mempunyai sebab yang pasti dan gejala biasanya muncul pada waktu malam.

Baca juga: Sindrom Carpal Tunnel Bahaya atau Tidak, Ya?

Apakah Gejala yang Disebabkan oleh Carpal Tunnel Syndrome?

CTS dicirikan oleh penampilan sensasi kebas pada jari pada waktu malam. Selain sensasi kesemutan, mati rasa atau mati rasa, dan rasa sakit di ibu jari, jari telunjuk, dan jari tengah, gejala berikut mungkin menunjukkan bahawa anda menghidap CTS:

 • Tangan melemah.

 • Kesukaran merasakan dan memegang objek kecil.

 • Ada perasaan seperti ditikam di jari.

 • Kesakitan yang memancar ke tangan atau lengan

 • Rasa sakit akan lebih sengit sekiranya tangan dipusingkan atau digerakkan.

Baca juga: Bolehkah Memegang Tikus Sepanjang Hari Menyebabkan Sindrom Carpal Tunnel?

Apakah Punca Sindrom Carpal Tunnel?

CTS disebabkan oleh tekanan saraf median di pergelangan tangan. Mampatan saraf median akan mempengaruhi rasa sentuhan dan pergerakan tangan. Penyebab mampatan saraf median dalam kebanyakan kes CTS tidak diketahui. Walau bagaimanapun, faktor berikut dapat meningkatkan risiko seseorang mengembangkan CTS, iaitu:

 1. Terdapat kecederaan pada pergelangan tangan. Kecederaan pada pergelangan tangan, seperti patah tulang atau keseleo, boleh menyebabkan CTS. Ini kerana kecederaan boleh menyebabkan pembengkakan dan memberi tekanan pada saraf median. Kecederaan malah boleh mengubah bentuk tulang dan ligamen di tangan, menyebabkan saraf median terkompresi.

 2. faktor genetik. Sekiranya salah seorang ahli keluarga anda menghidap penyakit ini, ia boleh meningkatkan risiko anda menghidap CTS.

 3. Kehamilan. Sebilangan besar kes CTS pada wanita hamil akan hilang sendiri semasa bayi dilahirkan. Wanita menopaus juga cenderung mengalami CTS. Ini disebabkan oleh kehilangan tulang atau osteoporosis.

 4. Jantina. CTS cenderung lebih biasa pada wanita, kerana wanita mempunyai terowong karpal yang lebih kecil daripada lelaki.

 5. Aktiviti yang memerlukan kekuatan di pergelangan tangan.

Bagaimana Mencegah Sindrom Carpal Tunnel?

Anda boleh mengelakkan Sindrom Carpal Tunnel dengan melakukan beberapa perkara di bawah, seperti:

 • Sekiranya anda bekerja menggunakan kekuatan tangan, jangan lupa untuk meletakkan tangan anda sebentar untuk mengelakkan tekanan pada tangan anda.

 • Sebelum bekerja, jangan lupa memanaskan badan terlebih dahulu.

 • Pastikan pergelangan tangan anda lurus semasa anda tidur.

Baca juga: 4 Gejala Sindrom Carpal Tunnel (CTS)

Anda boleh berbincang dengan doktor pakar di jika anda atau saudara terdekat anda mengetahui simptom CTS. Atau adakah anda ingin berbincang dengan doktor pakar mengenai masalah kesihatan anda? boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat di , kamu tahu. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!