Kesihatan

Ketahui Perbezaan Antara Angioedema dan Gatal-gatal

, Jakarta - Dilihat dari gejala yang muncul, orang biasa akan menganggap bahawa angioedema dan gatal-gatal adalah penyakit yang sama. Adakah anda tahu bahawa mereka adalah dua penyakit yang berbeza, tetapi menyebabkan simptom yang hampir sama? Kedua-dua penyakit ini boleh berlaku secara serentak. Jangan salah diagnosis, okey! Ayuh, ketahui perbezaan antara angioedema dan gatal-gatal di sini!

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Sakit Kulit?

Angioedema dengan Gatal-gatal, Apa Perbezaan Antara Keduanya?

Angioedema membengkak di bawah kulit kerana reaksi alergi. Selain kulit, angioedema juga boleh mempengaruhi kawasan mata dan bibir. Pembengkakan pada orang dengan angioedema dapat terjadi akibat reaksi alergi, seperti alergi terhadap makanan, suhu, atau ubat.

Sementara gatal-gatal adalah gangguan kulit yang berlaku akibat reaksi alergi. Kulit orang yang mengalami gatal-gatal biasanya berwarna kemerahan, dan kulitnya akan sedikit naik. Hives mempunyai nama lain, iaitu urtikaria. Penyakit ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu urtikaria ringan dan urtikaria akut. Oleh kerana terdapat pelbagai jenis, rawatan yang dijalankan juga bergantung pada jenis gatal-gatal yang dialami.

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Penyakit?

Apakah Gejala Angioedema dan Hives?

Gejala biasa pada orang dengan angioedema akan ditandai dengan penampilan bengkak pada lapisan bawah kulit. Biasanya seseorang yang menghidap penyakit angioedema akan mengalami kulit merah, selain itu kulit akan terasa hangat dan mengalami kesakitan. Gejala pada orang dengan angioedema biasanya dapat berlangsung selama dua hari, dengan gejala pembengkakan pada lapisan bawah kulit yang dapat bergerak dari satu titik ke titik yang lain.

Manakala gejala umum penghidap gatal-gatal akan ditandai dengan bintik-bintik kemerahan pada kulit yang timbul sehingga timbul lebam kecil. Ukuran lebam kecil ini biasanya berbeza pada setiap penderita. Gatal-gatal yang muncul di permukaan kulit biasanya diikuti dengan sensasi gatal yang menyengat, serta sensasi terbakar pada kulit yang terkena.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menangani ketika menderita angioedema dan gatal-gatal

Selain mengambil ubat yang telah diberikan oleh doktor, anda boleh melakukan rawatan berikut untuk melegakan gejala yang muncul. Beberapa langkah yang boleh anda lakukan adalah:

  • Kompres kawasan yang terkena dengan ais atau air sejuk untuk melegakan kegatalan dan gatal. Biarkan kompres di kawasan yang terjejas selama 10 minit. Sekiranya gejalanya tidak bertambah baik, anda boleh mencuba lagi.

  • Elakkan produk yang boleh merengsakan kulit. Pada orang dengan angioedema dan gatal-gatal, lebih baik menggunakan sabun mandi yang khusus untuk kulit sensitif. Sabun jenis ini biasanya tidak berbau dan tidak menghasilkan busa yang boleh mencetuskan kegatalan pada kulit.

  • Gunakan pakaian longgar dengan bahan yang menyerap peluh, agar suhu badan anda tetap sejuk. Memakai pakaian yang ketat hanya akan menyebabkan rasa gatal dan kerengsaan bertambah teruk.

Baca juga: Sebab Angioedema Menyebabkan Bengkak Badan

Keliru sama ada anda menghidap angioedema atau gatal-gatal? Jangan salah diagnosis, okey! Tanyakan secara langsung penyakit apa yang anda alami kepada doktor dalam permohonannya . Anda juga tidak perlu bersusah payah keluar rumah untuk menebus ubat dari doktor, kerana dengan Pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!