Kesihatan

Ketahui Prosedur Melakukan Ujian Darah

Jakarta - Ketika anda memeriksa keadaan anda ke dokter, rumah sakit, atau klinik, anda sering diminta untuk melakukan ujian darah atau ujian darah. Bukan tanpa sebab, pemeriksaan ini membantu doktor untuk lebih mudah menganalisis atau mendiagnosis penyakit yang anda alami tetapi memerlukan pemeriksaan lebih lanjut. Sebenarnya, apa faedah ujian darah dan bagaimana ia dilakukan?

Ujian Darah dan Kebaikannya

Darah berperanan membawa oksigen dan nutrien untuk diedarkan ke seluruh badan. Bukan hanya itu, darah juga mengembalikan semua zat yang tidak perlu dibuang oleh tubuh melalui sistem perkumuhan. Alirannya di dalam badan mempengaruhi keadaan perubatan tertentu.

Inilah sebabnya mengapa anda sering diminta ujian darah ketika anda memeriksa keadaan kesihatan anda. Salah satu faedah ujian darah, tentu saja, adalah membantu mempermudah doktor untuk mendiagnosis penyakit yang anda alami. Bukan hanya itu, ujian darah juga membantu menentukan jenis darah anda, dan ini sangat penting jika anda ingin menderma.

Baca juga: 4 Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Pemeriksaan Darah

Bagaimana Prosedur Pemeriksaan Darah?

Setelah mengetahui faedah ujian darah, sekarang anda perlu mengetahui bagaimana kakitangan perubatan mengambil darah dari badan anda. Sebelum darah diambil, anda biasanya akan diminta berpuasa sekurang-kurangnya 8 hingga 10 jam sebelum darah diambil.

Selepas itu, pegawai menyediakan suntikan dan botol yang digunakan untuk mengumpulkan sampel darah yang diambil. Kemudian, ahli perubatan mengikat lengan dengan pengikat yang disebut tourniquet. Dengan menggunakan alat ini memudahkan para doktor mencari urat dengan melambatkan aliran darah dan menjadikannya lebih menonjol.

Pegawai perubatan akan memeriksa keadaan urat di mana sampel darah diambil. Kawasan tersebut kemudian dibersihkan dengan menggunakan kapas yang telah dibasahi alkohol. Suntikan yang disediakan kemudian digunakan untuk mengambil darah dari urat.

Baca juga: Pemeriksaan Darah Dapat Mengesan 6 Penyakit Ini

Darah yang telah diambil kemudian disimpan dalam botol kecil, tentu saja diberi nama terlebih dahulu. Kawasan di mana sampel darah diambil akan ditutup dengan plaster. Biasanya, anda diminta membengkokkan siku ke dalam untuk mengurangkan kesakitan dan menghentikan aliran darah.

Pengambilan darah atau ujian tidak memakan masa lama, biasanya sekitar 5 minit, lebih cepat lagi jika urat di lengan lebih senang dijumpai. Sekiranya tujuannya adalah untuk mengetahui jenis darah, biasanya lebih sedikit sampel yang diambil dan ini dilakukan melalui tusukan jari yang kecil.

Baca juga: Mesti Tahu, Jenis dan Fungsi Ujian Darah

Darah yang telah diambil mesti segera dibawa ke makmal untuk ujian selanjutnya. Hasil ujian darah cukup cepat, dan dapat memberikan diagnosis yang lebih tepat untuk penyakit seperti demam kepialu atau demam denggi. Setelah ujian darah selesai, anda boleh kembali makan secara normal.

Anda boleh meminta doktor terlebih dahulu sebelum melakukan ujian darah. Kadang-kadang, anda boleh melakukannya dengan kerap sebulan sekali. Sekarang, anda boleh membuat janji temu dengan doktor biasa anda dengan lebih mudah, di mana-mana hospital yang anda mahukan di sini. Bukan hanya itu, pemeriksaan makmal rutin juga lebih mudah dan praktikal dalam aplikasi . Anda boleh secara langsung muat turun permohonan.