Kesihatan

Sebab-sebab Tekanan Boleh Mencetuskan Sakit Perut

, Jakarta - Semasa pandemi seperti ini sering membuat banyak orang merasa tertekan kerana kurangnya interaksi dengan orang lain dan pekerjaan yang semakin meningkat. Sekiranya tidak ditangani dengan segera, banyak kesan buruk boleh berlaku kerana perasaan tekanan yang berlebihan. Salah satu masalah yang boleh dicetuskan oleh tekanan adalah pedih ulu hati. Namun, bagaimana ini boleh berlaku? Inilah ulasan penuh!

Tekanan Boleh Mencetuskan Sakit Perut

Heartburn atau gastroesophageal reflux (GERD) adalah keadaan kronik yang berlaku apabila asid perut mengalir kembali ke esofagus. Esofagus berfungsi sebagai tiub yang membawa makanan dari mulut ke perut. Apabila makanan berada di dalam perut, tubuh mula mengeluarkan asid untuk mencernanya. Perut dapat mengatasi asid dari perut, tetapi esofagus tidak menyebabkan rasa terbakar.

Walaupun begitu, banyak orang tertanya-tanya tentang kebenaran bahawa tekanan perasaan boleh mencetuskan pedih ulu hati. Sebilangan orang merasakan bahawa gangguan itu akan terasa lebih parah kerana pengeluaran asid perut meningkat, sehingga memperburuk masalah dengan esofagus. Namun, bagaimana sebenarnya tekanan boleh menyebabkan pedih ulu hati? Berikut adalah beberapa cara:

1. Badan Yang Lebih Sensitif

Sebenarnya, tekanan tidak dapat meningkatkan keasidan jus gastrik di dalam badan. Seseorang yang mengalami tekanan, tindak balas badan terhadap sesuatu akan menjadi lebih sensitif, terutama kesakitan. Ini berlaku apabila tekanan perasaan dapat menyebabkan perubahan pada otak yang mencetuskan reseptor kesakitan, menjadikan seseorang lebih peka terhadap peningkatan kadar asid. Selain itu, tekanan juga dapat mengurangkan pengeluaran prostaglandin yang berguna untuk melindungi perut daripada kesan asid.

2. Pencernaan perlahan

Seseorang yang berada dalam keadaan tertekan, tubuhnya dapat menghasilkan hormon yang dapat melambatkan pencernaan. Ini menjadikan makanan tahan lebih lama di dalam perut, jadi asid perut mempunyai lebih banyak masa untuk naik ke kerongkongan. Sebenarnya, sebilangan orang makan lebih banyak ketika mereka merasa tertekan. Ini juga dapat memburukkan lagi masalah ketika mengalami tekanan yang boleh mencetuskan pedih ulu hati.

Sebenarnya, tekanan dan pedih ulu hati berkait rapat. Otak dan sistem pencernaan berkait rapat, sehingga gangguan pada saluran pencernaan dapat memicu tindak balas tekanan. Tekanan boleh menyebabkan pedih ulu hati lebih kerap. Sebaliknya, pedih ulu hati juga dapat memperburuk tekanan yang dirasakan. Ini boleh menjadi masalah yang tidak dapat diselesaikan kerana harus mengatasi kedua-duanya pada masa yang sama.

Anda juga boleh bertanya kepada doktor anda tentang bagaimana tekanan boleh menyebabkan pedih ulu hati. Ia sangat mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh berinteraksi secara langsung dengan pakar perubatan profesional dan berpengalaman hanya dengan menggunakan telefon pintar dalam tangan. Nikmati kemudahan ini sekarang!

Lalu, bagaimana mengatasi tekanan yang boleh mencetuskan pedih ulu hati?

Setiap orang harus mengetahui cara yang betul untuk menguruskan tekanan agar dapat membantu mengurangkan risiko beberapa keadaan berbahaya, seperti penyakit jantung, strok, kegemukan, sindrom iritasi usus, dan kemurungan. Semakin baik anda menangani perasaan tekanan yang timbul, semakin rendah risiko kambuh penyakit ulser. Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan tekanan dan juga GERD:

1. Sukan

Aktiviti fizikal dapat menenangkan otot yang tegang dan melepaskan hormon semula jadi yang membuat seseorang berasa tenang. Senaman juga dapat menurunkan berat badan yang dapat mengurangkan tekanan pada perut. Ini dapat mengurangkan tekanan perasaan dan juga risiko pedih ulu hati pada masa yang sama.

2. Elakkan Pencetus

Tekanan boleh mencetuskan pedih ulu hati, jadi anda harus mengelakkan semua perkara yang boleh menyebabkan penyakit dan salah satunya adalah makanan. Beberapa makanan yang boleh mencetuskan GERD termasuk coklat, kafein, jus buah dan oren, makanan pedas, dan makanan berlemak. Pastikan untuk mengelakkan semuanya, walaupun anda tidak merasa tertekan.

3. Cukup Tidur

Sebenarnya, tidur adalah aktiviti yang dapat mengurangkan tekanan secara semula jadi. Dengan tekanan yang berkurangan, tidur menjadi lebih tenang. Walaupun begitu, ada baiknya anda tidak tidur sebentar selepas makan kerana boleh meningkatkan risiko penyakit ulser. Untuk mengelakkan ini, cara lain adalah menggunakan kepala katil yang lebih tinggi daripada badan.

Itulah perbincangan berkaitan dengan tekanan yang boleh mencetuskan pedih ulu hati. Dengan melakukan beberapa tabiat untuk mengelakkan tekanan dan GERD, diharapkan gangguan tersebut tidak berulang. Dengan begitu, aktiviti harian dapat berjalan dengan baik tanpa gangguan dari penyakit yang menyebabkan gejala seperti terbakar.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Tekanan Menyebabkan Refluks Asid?
gred kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Tekanan Menyebabkan Pedih ulu hati?