Kesihatan

Cita-cita anak dapat dicapai dengan peranan bapa

, Jakarta - Sejak kecil, anak-anak dapat memiliki impian dan cita-cita. Ada yang mahu menjadi doktor, juruterbang, pegawai polis, guru, dan banyak lagi. Walaupun matlamat ini cenderung berubah ketika mereka dewasa, tidak ada salahnya ibu bapa, terutama bapa, untuk terus memberi sokongan kepada anak-anak mereka.

Salah satu sifat terindah yang dimiliki anak-anak adalah tidak membatasi diri dalam bermimpi. Mereka boleh bermimpi menjadi apa sahaja tanpa perlu risau. Walaupun kadang-kadang impian mereka terdengar terlalu meluap-luap, ibu bapa tidak boleh melepaskannya dengan segera. Ibu bapa digalakkan untuk tidak membatasi anak-anak mereka, tetapi tetap membimbing dan memberikan sokongan yang mereka perlukan dalam mencapai tujuan mereka.

Baca juga: Sekiranya Anak-anak Mempunyai Aspirasi Yang Unik, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

Peranan Bapa dalam Mendukung Impian Anak-anak

Peranan ibu bapa sama pentingnya dalam pertumbuhan dan perkembangan kemampuan anak-anak. Sekiranya selama ini ibu nampaknya lebih terlibat dalam menjaga dan mendidik anak-anak, itu tidak bermakna peranan bapa tidak diperlukan.

Sebagai tokoh lelaki dalam keluarga, ayah dapat mengajar si kecil lagi perkara-perkara yang dapat menjadi persediaan baginya untuk merealisasikan impiannya. Berikut adalah cara-cara yang dapat dilakukan oleh ayah untuk menolong anak-anak mereka dalam mencapai matlamat mereka, iaitu:

1. Memahami Kanak-kanak dan Matlamatnya

Menjalin hubungan erat dengan anak anda adalah langkah penting pertama yang boleh anda ambil. Oleh itu, luangkan masa yang berkualiti untuk bermain, berbual dan melakukan pelbagai aktiviti bersama anak-anak.

Bukan sahaja dapat mendekatkan hubungan antara ayah dan anak, dilaporkan dari Kesejahteraan Kanak-kanak , sejumlah kajian menunjukkan bahawa bapa yang terlibat dalam keibubapaan dan suka bermain dengan mereka, mempunyai anak dengan IQ yang lebih tinggi, dan kemampuan linguistik dan kognitif yang lebih baik. Peranan bapa juga dapat mempengaruhi pencapaian akademik anak sehingga dia dewasa menjadi remaja dan dewasa kelak.

Sekarang, semasa bermain dengan anak kecil anda, ayah boleh bertanya kepadanya apa yang dia mahu semasa dia dewasa. Setelah anak anda menyatakan matlamatnya, hargai dengan memberikan komen positif, kemudian jelaskan sedikit mengenai matlamatnya.

Baca juga: Mari Kenali Bakat Kanak-kanak Sejak awal

2. Tetapkan Contoh yang Baik

Sikap dan tindakan yang ditunjukkan oleh ibu bapa setiap hari memberi kesan yang lebih besar kepada anak-anak mereka daripada apa yang anda sampaikan kepada mereka. Itulah sebabnya ibu bapa perlu memberi contoh yang baik untuk anak-anak mereka.

Peranan bapa dalam menyokong anak-anak untuk mencapai cita-cita dapat ditunjukkan dengan memberikan contoh yang baik, seperti rajin bekerja, selalu bersemangat dan berfikiran positif, dan bertanggungjawab di tempat kerja. Dengan cara itu, bapa dapat mengajar anak-anak mereka bahawa memerlukan kerja keras dan semangat yang tinggi untuk merealisasikan impian mereka.

3. Mendorong Anak Ketika Berjuang

Ketika seorang anak berusaha mencapai cita-citanya, tidak jarang dia menghadapi kegagalan dan merasa putus asa kerana kesukaran menghadapi cabaran. Apabila itu berlaku, ayah boleh berada di sana untuk menemaninya dan terus memberi semangat kepadanya.

Sebagai contoh, jika anak anda gagal dipilih sebagai anggota pasukan teras bola sepak sekolah, si ayah mungkin dapat menghiburnya dan mendorong anaknya dengan membawanya ke permainan bola sepak sehingga dia dapat memperhatikan teknik yang profesional pemain bola sepak menggunakan ketika bermain. Ayah mungkin membawanya berlatih bermain bola sepak bersama pada hujung minggu.

4. Memudahkan Keperluan Kanak-kanak

Di samping itu, peranan bapa untuk menyokong cita-cita anak juga dapat ditunjukkan dengan menyediakan kemudahan yang diperlukan oleh anak untuk mengembangkan potensi yang ada di dalam dirinya. Contohnya, anak kecil anda ingin menjadi pemain dram, ayah boleh menemaninya untuk membeli alat gendang yang baik. Malah bapa dapat mencari pelatih dram profesional terbaik untuk anak-anak mereka.

Baca juga: Ketahui Kepentingan Peranan Bapa dalam Membimbing Perwatakan Anak

Dengan peranan bapa yang sentiasa ada untuk menyara anak, pasti matlamat anak dapat dicapai. Sebagai tambahan kepada sokongan, bapa juga dapat membantu anak-anak mencapai matlamat mereka dengan menjaga kesihatan tubuh mereka. Jaga kesihatan si kecil dengan memberinya vitamin atau makanan tambahan.

Beli vitamin atau produk kesihatan lain dengan lebih praktikal dan mudah dengan menggunakan aplikasinya . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Membantu Anak Anda Merealisasikan Impian Besarnya.
Kesejahteraan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Bapa dalam Perkembangan Kanak-kanak yang Sihat.