Kesihatan

Hari Tidur Sedunia, Lihat 5 Cara Tidur Dengan Baik

Jakarta - Hari Tidur Sedunia jatuh hari ini. Bertema " Sertailah Dunia Tidur, Peliharalah Irama Anda untuk Menikmati Kehidupan ", peringatan Hari Tidur Sedunia bertujuan untuk mengingatkan kita tentang pentingnya menikmati hidup dengan mengekalkan irama tidur.

Bukan hanya baik untuk kesihatan, menjaga irama tidur juga penting untuk memastikan jam biologi badan terus berjalan dengan baik. Ini kerana jam biologi badan mempunyai peranan penting dalam mengatur kapan badan harus berehat dan bergerak. Sekiranya corak tidur tidak teratur, maka jam biologi badan juga akan terganggu. Kesannya, keadaan ini akan menjadikan tubuh mudah diserang penyakit malah menyebabkan kerosakan otak.

Untuk mengelakkan ini, anda perlu mengekalkan irama tidur dengan menerapkan corak tidur yang baik. Salah satunya adalah dengan menjaga kualiti tidur. Tetapi bagaimana? Lihat lima cara berikut untuk tidur nyenyak, mari kita pergi!

1. Elakkan bermain alat sebelum tidur

Seboleh-bolehnya, elakkan bermain alat sebelum tidur. Ini kerana isyarat cahaya biru menyala alat dapat menekan pengeluaran melatonin, hormon semula jadi yang dihasilkan oleh badan pada waktu malam untuk membantu seseorang tidur. Kesannya, waktu tidur anda akan tertunda dan mempengaruhi jam biologi badan. Itulah sebabnya semasa anda bermain alat Sebelum tidur, anda cenderung "kehilangan masa" dan tidur kemudian.

2. Mandi air suam sebelum tidur

Satu kajian mendapati bahawa mandi air panas sebelum tidur boleh membuat anda tidur lena. Ini kerana ketika anda mandi air suam sebelum tidur, badan anda akan lebih relaks. Suhu sejuk yang anda rasakan setelah mandi juga akan menjadi isyarat untuk badan anda tidur. Jika anda mahu tidur lebih lena, anda boleh mandi air suam 90 minit sebelum tidur. Kerana pada waktu itu, tubuh dapat mengatur irama sirkadian asas yang akan memberi isyarat kepada tubuh untuk tidur.

3. Elakkan makan sebelum tidur

Makan pada waktu malam tidak dilarang. Tetapi sebanyak mungkin, elakkan makan sebelum tidur, sekurang-kurangnya dua jam sebelumnya. Ini kerana proses penghadaman makanan dalam badan memerlukan masa yang lama. Jadi, makan tepat sebelum tidur boleh mengganggu kualiti tidur anda. Sebelum tidur, elakkan juga minum kafein dalam bentuk apa pun, termasuk kopi, teh, minuman ringan, dan lain-lain. Kerana minum kafein sebelum tidur akan membuat anda lebih terjaga pada waktu malam.

4. Buat Rutin Waktu Tidur

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, anda boleh "memaksa" badan anda untuk tidur dengan segera dengan cara mengantuk. Antaranya mematikan lampu, membaca buku, menyesuaikan suhu bilik, dan lain-lain. Ini dilakukan untuk memberitahu otak bahawa waktu tidur sudah hampir, jadi otak akan mula menghantar isyarat ke seluruh badan untuk bersiap untuk tidur.

5. Meditasi sebelum tidur

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Perubatan Dalaman JAMA mendapati bahawa orang yang bermeditasi sebelum tidur sekurang-kurangnya 10-20 minit mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami kemurungan, keletihan, dan insomnia. Ini kerana meditasi sebelum tidur dapat mengurangkan perasaan dan pemikiran negatif yang menyebabkan anda sukar tidur. Kesannya, meditasi sebelum tidur dapat menjadikan minda anda lebih santai dan lebih mudah tidur.

Sekiranya lima cara di atas tidak meningkatkan kualiti tidur anda, ada baiknya berbincang dengan doktor anda. Untuk meningkatkan corak tidur, anda boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Hubungi Doktor untuk berbincang dengan doktor . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara , atau Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store dan Google Play. (Baca juga: Insomnia? Inilah Cara Mengatasi Insomnia)