Kesihatan

5 Petua Selamat Mengelupas Kulit Muka

, Jakarta - Salah satu cara untuk mendapatkan kulit wajah yang cantik, cerah dan licin adalah dengan mengelupas, yang merupakan rawatan untuk membuang sel kulit mati menggunakan gosok atau topeng. Kerana ia dapat memberikan pelbagai manfaat, anda dapat memasukkan pengelupasan ke dalam kulit anda rawatan hadapi yang selalu anda lakukan. Walau bagaimanapun, anda masih perlu memperhatikan cara berikut untuk mengelupas kulit agar kesan yang tidak diingini tidak muncul.

Pengelupasan wajah tidak dapat dilakukan untuk semua orang, terutama orang yang mempunyai kulit sensitif. Sekiranya pengelupasan kulit dilakukan pada kulit sensitif, ia boleh menyebabkan masalah kulit seperti ruam, kemerahan dan kerengsaan. Tetapi pada kulit yang mudah pecah dan pori-pori besar, pengelupasan adalah rawatan yang dapat memberikan manfaat yang luar biasa dan menjadikan kulit sihat dan cantik. Menurut ahli dermatologi di Manhattan, Rachel Navizal, M.D., selain membuang sel-sel kulit mati, pengelupasan juga baik untuk menghilangkan kotoran di pori-pori dan menjadikannya kelihatan lebih kecil. Tetapi sebelum anda mengelupas kulit anda, anda harus mempertimbangkan petua selamat berikut:

  1. Perhatikan jenis kulit

Sebelum mengelupas kulit wajah anda, ada baiknya anda memeriksa kulit wajah anda untuk mengetahui jenisnya. Selain tidak disarankan untuk kulit sensitif, jenis kulit kering sebenarnya tidak memerlukan pengelupasan. Tetapi jika anda masih mahu melakukannya, pilih krim atau scrub wajah yang halus dan mengandungi vitamin B5 untuk mengelakkan lebam kecil terbentuk di wajah.

  1. Jangan Terlalu Sering

Walaupun memberikan banyak faedah, anda tidak digalakkan untuk mengelupas kulit anda setiap hari. Menurut pakar dermatologi dari Wake Forest University, Laura F. Sandoval, DO, mengelupas kulit dengan gosok cukup untuk dilakukan sekali (untuk kulit kering) atau dua kali (untuk kulit berminyak) dalam satu minggu. Oleh kerana bahan asas scrub kasar dapat menjadikan kulit wajah menjadi lebih nipis, jadi jika anda melakukannya terlalu kerap, kulit boleh menjadi jengkel.

  1. Lebih baik pada waktu malam

Sebenarnya, menurut Dendy Engelman, MD, pakar bedah pakar, pengelupasan kulit dapat dilakukan pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan produk yang dibuat dari pengelupas , kulit akan menjadi lebih sensitif apabila terkena cahaya matahari. Oleh itu, agar anda dapat merasakan manfaat maksimum, gunakan pengelupasan pada waktu malam, ketika kulit sedang beristirahat dan tidak terkena cahaya matahari. Sekiranya anda ingin menggunakannya pada siang hari, pastikan anda menggunakan pelindung muka sebelum meninggalkan rumah, seperti topeng, topi, dan cermin mata hitam.

  1. Gunakan Pelembap

Setelah selesai mengelupas kulit, disarankan agar anda menggunakan pelembap yang berguna untuk mengekalkan kelembapan dan kelembutan kulit. Pilih pelembap mengikut jenis kulit untuk melembapkan secara menyeluruh, ya.

  1. Gunakan Produk Antioksidan

Agar kulit wajah kelihatan sempurna, selesaikan rawatan pengelupasan dengan menggunakan produk kecantikan yang mengandungi antioksidan, yang berguna untuk mencegah kerutan dan juga bintik hitam di wajah.

  1. Elakkan Kerengsaan

Anda juga perlu berhati-hati dalam memilih produk pengelupasan. Produk dengan ramuan yang terlalu keras boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan bahkan mencetuskan masalah kulit. Untuk mengelakkan ini, pilih produk yang mengandungi pengelupasan lembut dalam bentuk microbeads sintetik, seperti asid laktik .

Kerana penggunaan alat solek setiap hari, kotoran dan debu yang mungkin melekat pada kulit wajah anda, maka pengelupasan adalah rawatan penting yang harus anda lakukan dengan kerap. (Baca juga: Debu & Pencemaran Sepanjang Hari, Bolehkah Anda Mencuci Muka Segera?). Sekiranya anda mempunyai masalah kulit atau masalah kesihatan yang lain, hanya berbincang dengan doktor pakar melalui aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat doktor dan cadangan ubat anda bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.