Kesihatan

Harus Tahu, Inilah Cara Merawat Terrier Yorkshire

"Anjing bersaiz mini seperti Yorkshire Terrier biasanya menjadi kegemaran di kalangan pencinta anjing. Baka anjing ini secara amnya dianggap sebagai haiwan peliharaan sosialita atau orang kaya lain. Walaupun begitu, mereka sangat mudah dijangkiti banyak penyakit, jadi anda perlu tahu bagaimana merawatnya. ”

, Jakarta - The Yorkshire Terrier adalah jenis anjing yang telah lama dijenamakan sebagai teman setia wanita tua yang kaya. Malah pemilik Yorkshire Terriers pada umumnya adalah mereka yang tinggal di pangsapuri mewah dan merupakan masyarakat sosial yang sering mengumpul dana. Pada dasarnya, jenis anjing ini menarik banyak peminat anjing, berkat mata kecilnya yang indah dan bulu lembut.

The Yorkshire Terrier adalah anjing yang cukup waspada, terlatih dan sangat penasaran yang telah mendapat julukan "anjing besar dalam tubuh anjing kecil". Berat badan mereka biasanya kurang dari 3 kg, tetapi mereka memerlukan banyak masa di luar untuk berjalan-jalan. Julat umur baka anjing ini antara 12 hingga 16 tahun.

Baca juga: Ini adalah 4 Jenis Anjing yang Mempunyai Umur Panjang

Cara Merawat Terrier Yorkshire

Sebelum membincangkan cara merawat Yorkshire Terrier, anda harus mempertimbangkannya sebelum menggunakan baka anjing kecil ini, terutamanya jika anda masih mempunyai anak kecil di rumah. Selain keperibadiannya yang keras kepala, ukurannya yang kecil menjadikannya berisiko tinggi disakiti oleh anak-anak yang tidak tahu berkelakuan dengan anjing peliharaan. Namun, jika anda memutuskan untuk mengadopsi, ingatlah bahawa latihan yang konsisten dan tersusun adalah suatu keharusan untuk keturunan ini.

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan Yorkshire Terrier anda bahagia dan sihat. Anda perlu memperhatikan diet mereka, pastikan mereka juga banyak bersenam, gosok gigi dan bulunya dengan kerap, dan hubungi doktor haiwan jika ada yang kelihatan tidak biasa. Juga pastikan untuk mematuhi jadual pemeriksaan dan vaksinasi yang disyorkan untuknya.

Anda juga boleh terus berbincang dengan doktor haiwan dalam aplikasi jika anjing peliharaan anda mempunyai simptom penyakit tertentu. Atau anda juga boleh meminta doktor haiwan anda tentang cara menjaga Yorkshire Terrier. Doktor haiwan di akan sentiasa bersedia untuk menjawab semua soalan kesihatan haiwan kesayangan anda.

Baca juga: Baka Anjing Sesuai untuk Kanak-kanak

Nah, berikut adalah beberapa cara untuk menjaga Yorkshire Terrier yang perlu anda ketahui:

  • Perhatikan haiwan kesayangan anda seperti anak kecil. Tutup pintu dan tutup bilik jika perlu. Ini akan menjauhkannya dari masalah dan menjauhkan diri dari perkara-perkara yang tidak boleh dimasukkan ke dalam mulutnya.
  • Gosok gigi setiap hari dan rambutnya secara teratur dianjurkan agar dia kelihatan cantik.
  • Yorkshire Terrier sering menghadapi masalah serius dengan giginya, jadi anda harus menggosoknya sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.
  • Bersihkan telinganya setiap minggu.
  • Dia sangat aktif di dalam rumah, jadi sangat sesuai untuk tinggal dan melancong di pangsapuri.
  • Anjing-anjing ini mempunyai kecenderungan untuk mengejar binatang kecil, jadi selalu ikat ketika bepergian.
  • Mereka mungkin peka terhadap sejuk, jadi jaga suhu bilik dan sediakan pakaian yang diperlukan ketika berjalan di musim sejuk.
  • Pastikan diet anjing anda tetap konsisten dan beri dia makanan berkualiti tinggi dan sesuai dengan usia.
  • Latih anjing anda dengan kerap, tetapi jangan keterlaluan.

Baca juga: Ketahui 7 Penyakit Yang Boleh Dihidap Anak Anjing

Masalah Kesihatan Yang Kerap

Anjing kecil sering menghadapi masalah kesihatan yang besar, dan Yorkshire Terrier tidak terkecuali. Sebilangan besar Yorkshire Terrier menjalani kehidupan yang panjang dan sihat, tetapi ada keadaan kesihatan yang dapat mempengaruhi kualiti kesihatan mereka.

Seperti trakea yang lemah, masalah pergigian, hipotiroidisme, dan penyakit Legg-Calve-Perthes. Gula darah rendah (hipoglikemia) juga menjadi masalah, terutama di Yorkies dan anak anjing yang lebih kecil, serta jenis batu pundi kencing tertentu, keguguran rambut, katarak, dan bulu mata yang tumbuh ke dalam.

Yorkshire Terrier mempunyai kejadian kecacatan hati yang tinggi yang dikenali sebagai shunt portosistemik, yang mungkin perlu dirawat dengan pembedahan yang mahal. Sekiranya anda bimbang dengan keadaan anjing anda, anda boleh berjumpa doktor haiwan mengenai ujian yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis penyakit ini.

Pangkal lutut banyak anjing kecil, termasuk Yorkies, dapat keluar dari tempatnya, kecacatan yang dikenali sebagai patella mewah. Tanya doktor haiwan anda untuk memeriksa lutut anjing anda secara berkala, terutamanya jika anda melihat dia lemas atau melompat ketika berlari.

Mereka juga penting untuk mendapatkan rawatan pergigian veterinar secara berkala. Kerana mulut mereka kecil, mereka sering menghadapi masalah ketumpatan dan perkembangan gigi mereka yang tidak betul.

Yorkshire Terrier juga boleh menderita penyakit Legg-Calvé-Perthes. Anjing dengan penyakit ini telah mengurangkan bekalan darah ke tulang belakang kaki belakang. Gejala termasuk lemas, yang biasanya muncul pada saat anjing berusia enam bulan. Penyakit ini dapat dirawat secara pembedahan, jadi semakin cepat keadaan itu dikenal pasti dan dirawat, semakin besar kemungkinan anjing itu akan sembuh sepenuhnya.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Yorkshire Terrier.
Klinik Veterinar Desa. Diakses pada tahun 2021. Yorkshire Terrier.
Jalan Vet. Diakses pada tahun 2021. Yorkshire Terrier.