Kesihatan

Kepentingan Memahami Perbezaan Antara Kesedihan dan Kemurungan

, Jakarta - Kesedihan adalah perasaan atau emosi yang biasa dilakukan oleh semua orang. Ini boleh timbul apabila anda kehilangan seseorang yang anda sayangi. Namun, banyak orang mengalami kesedihan berlarutan yang ternyata disebabkan oleh kemurungan. Tidak sedikit orang yang menganggap kedua-dua perkara ini adalah perkara yang sama.

Sekejap sukar untuk membezakan antara kesedihan dan kemurungan. Oleh itu, anda harus mengetahui perbezaan antara diagnosis kemurungan dan kesedihan yang dapat membantu mengatasinya dengan segera agar tidak berlarutan. Berikut adalah beberapa perbezaan yang mesti diketahui antara keduanya!

Baca juga: Depresi dan Bipolar, Apa Perbezaannya?

Perbezaan Antara Kesedihan dan Kemurungan

Kesedihan adalah emosi yang dipicu oleh peristiwa, pengalaman, ke situasi yang menyakitkan dan mengecewakan. Terdapat tahap kesedihan yang berbeza yang dapat menimpa seseorang. Namun, kesedihan hanya sementara dan dapat hilang dari masa ke masa. Perasaan sedih yang timbul berbeza dengan kemurungan dalam banyak aspek.

Depresi adalah penyakit mental yang boleh mempengaruhi pemikiran, emosi, persepsi, dan tingkah laku seseorang, yang mengakibatkan keadaan emosi yang tidak normal. Semasa mengalami kemurungan, setiap orang yang menderita sering merasa sedih terhadap segala-galanya. Seseorang boleh mengalami kemurungan tanpa mengalami kejadian kehilangan dan sebagainya. Sekiranya tidak ditangani, beberapa kesan buruk mungkin berlaku.

Namun, apakah perbezaan asas antara perasaan sedih dan murung? Inilah penjelasannya:

1. Sebabnya berbeza

Kesedihan dan kemurungan adalah dua perkara yang mempunyai sebab yang berbeza. Kesedihan adalah gangguan emosi. Perkara ini sangat biasa dan biasa berlaku pada semua orang. Berbeza dengan kemurungan, penyebabnya tidak selalu jelas.

Namun, kemurungan adalah gangguan yang tidak dialami oleh kebanyakan orang. Ini boleh disebabkan oleh gangguan mental yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Ketika mengalami kemurungan, gangguan tersebut dapat memberi kesan negatif pada cara anda berfikir, merasakan, dan melihat semua perkara.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Dapat Mencegah Kemurungan

2. Kesan Terhadap Kualiti Hidup

Seseorang biasanya merasa sedih hanya sebentar dan akan hilang setelah beberapa lama. Namun, jika anda mengalami kemurungan, ia boleh bertahan lama jika anda tidak mendapatkan rawatan. Orang yang mengalami kemurungan juga sering merasa tidak bermotivasi dan selalu merasa sedih. Bahkan boleh mempengaruhi aktiviti seharian hingga produktiviti yang berkaitan dengan pekerjaan, bahkan semua perkara dalam kehidupan.

Anda juga boleh meminta doktor atau psikologi dari mengenai perbezaan antara kesedihan dan kemurungan. Dengan memanfaatkan ciri-ciri tersebut Berbual atau Suara / Panggilan video di aplikasi , interaksi terasa lebih mudah. Muat turun aplikasinya sekarang!

3. Menangani Kemurungan dan Kesedihan

Kesedihan dan kemurungan juga mempunyai perbezaan dari segi menangani. Ketika seseorang merasa sedih, beberapa aktiviti positif dapat membantu melupakannya. Sebilangan aktiviti ini ialah menonton filem, bertemu dengan rakan, berolahraga secara berkala, untuk memberitahu orang-orang terdekat mengenai perasaan sedih ini.

Ia juga boleh membuat kemurungan menjadi lebih baik tetapi tidak akan hilang sehingga anda mendapatkan rawatan. Orang yang mengalami kemurungan mesti menerima rawatan dalam bentuk psikoterapi, kaunseling, dan mengambil ubat antidepresan.

Baca juga: Orang dengan Gangguan Keperibadian Ambang Ambang Risiko Kemurungan

Itulah perbezaan yang dapat dilihat antara kesedihan dan kemurungan. Sudah pasti bahawa kemurungan boleh menyebabkan anda merasa sedih selalu dan untuk masa yang lama. Jangan sekali-kali membiarkan kemurungan untuk waktu yang lama kerana kesan buruknya yang mungkin menyebabkan anda mempunyai pemikiran untuk bunuh diri.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Penting antara Kesedihan dan Kemurungan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan antara kemurungan dan kesedihan.