Kesihatan

7 Kebaikan Putih Telur untuk Kesihatan

, Jakarta - Telur sering menjadi makanan yang dijauhi oleh orang yang menghindari makanan kolesterol dan berlemak. Sebenarnya, fakta ini tidak sepenuhnya benar, kerana ada bahagian telur yang selamat dimakan dan juga kaya dengan faedah, seperti bahagian putih.

  1. Tidak Meningkatkan Kolesterol

Telur mengandungi kolesterol, tetapi hampir 50 persen lebih banyak kolesterol dalam telur ada di kuning telur. Jadi, jika anda ingin mengelakkan kolesterol, anda masih boleh makan telur, hanya bahagian putihnya.

  1. Sumber Protein

Manfaat lain dari putih telur adalah sebagai sumber protein yang baik untuk tubuh. Anda tidak akan gemuk semasa makan putih telur, kecuali jika anda memasaknya dengan mentega atau minyak. Pilihan memasak yang sihat bagi anda yang ingin mendapatkan protein maksimum dari putih telur adalah dengan merebus.

  1. Kalori Rendah

Telur bukan makanan berkalori tinggi. Untuk satu telur besar hanya mengandungi 71 kalori dengan 55 kalori yang terkandung di dalam kuning telur. Sekiranya anda hanya makan putih telur, jumlah kalori yang anda makan hanya sekitar 16 kalori. Baca juga: Mahu Tidur Dengan Baik? Memenuhi Pengambilan Nutrien Ini

  1. Antioksidan untuk Mata

Putih telur juga kaya dengan antioksidan, terutama untuk mata, sehingga melindungi kesihatan mata, terutama mencegah katarak dan penurunan fungsi mata akibat usia. Makan putih telur sekali sehari dapat memaksimumkan kelebihan putih telur sebagai antioksidan untuk mata.

  1. Meminimumkan Masalah Jantung

Makan putih telur dapat membantu mengurangkan masalah jantung dengan jumlah lemak yang rendah, sehingga dapat mencegah strok. Selain itu, kandungan kalium dalam putih telur dapat melindungi jantung, menguatkan tulang, dan memaksimumkan fungsi organ lain dalam tubuh.

  1. Membantu Mengekalkan Berat Semasa Memberi Tenaga kepada Badan

Melakukan diet, membatasi pengambilan makanan dan memilih makanan kadang-kadang boleh membuat anda merasa seolah-olah anda kekurangan tenaga. Tidak berlaku dengan memakan putih telur, kerana makan putih telur dapat memberikan kesan penuh dan sumber tenaga yang kuat dengan kandungan Vitamin A, Folat, Vitamin B5, Vitamin B12, Vitamin B2, fosforus dan selenium. Baca juga: Ini adalah kesan terlalu banyak garam pada otak

  1. Mengetatkan Kulit Muka

Selain mendapat faedah dengan memakannya secara langsung, putih telur juga berguna untuk menegangkan kulit wajah. Caranya adalah dengan menggunakan putih telur sebagai topeng. Hujungnya adalah dengan menerapkan putih telur untuk menutup wajah sepenuhnya, kemudian biarkan sehingga putih telur benar-benar mengeras dan kemudian cuci muka sehingga bersih. Sekiranya anda menghadapi masalah jerawat, anda boleh mencampurkan jus limau nipis ke dalam putih telur sebelum akhirnya memasangkannya ke wajah anda.

Walaupun terdapat banyak kebaikan putih telur, tetap tidak digalakkan untuk memakannya secara berlebihan. Terutama jika ternyata anda alah kepada telur. Gejala biasa jika anda alah pada putih telur adalah gatal pada kulit, munculnya tompok-tompok merah pada kulit, mual, muntah, dan juga cirit-birit.

Perhatikan juga bagaimana ia diproses untuk mendapatkan faedah maksimum dari telur. Pilih minyak yang benar-benar sihat dan semula jadi, dan pertimbangkan lauk untuk telur. Sekiranya pilihan anda bergantung kepada makanan berlemak, ia sama dengan kehilangan faedahnya.

Untuk mengetahui faedah putih telur atau meminta maklumat kesihatan lain mengenai petua makanan sihat atau diet yang disyorkan untuk keadaan badan tertentu, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .