Kesihatan

Meningitis Boleh Maut Mengetahui Cara Mencegahnya

, Jakarta - Menjaga kebersihan tubuh dan alam sekitar dapat menjadi salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan dan menghindari pelbagai penyakit. Banyak masalah kesihatan yang dapat dialami oleh seseorang kerana kekurangan kebersihan, salah satunya adalah meningitis.

Baca juga: Ketahui Punca Meningitis

Meningitis adalah keadaan di mana terdapat radang meninges. Meninges adalah lapisan pelindung yang berfungsi melindungi otak dan saraf tunjang. Bukan sahaja orang dewasa, bayi dan kanak-kanak juga terdedah kepada meningitis. Meningitis yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Oleh itu, tidak ada salahnya mengetahui cara mencegah meningitis.

Hati-hati dengan Gejala Meningitis

Gejala meningitis yang muncul pada setiap pesakit adalah berbeza dan bergantung pada keadaan kesihatan pesakit. Sebenarnya, dalam beberapa kes, meningitis tidak menunjukkan gejala pada awalnya sehingga penderita mengetahui kesihatannya pada tahap yang sudah cukup parah. Ketahui gejala meningitis yang dialami oleh penghidapnya.

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Orang dengan meningitis mempunyai suhu badan yang tinggi dan disertai dengan badan dan tangan yang menjadi lebih sejuk daripada biasa. Bukan hanya itu, orang dengan meningitis dapat mengalami gejala muntah, perubahan pernafasan yang menjadi lebih cepat, sakit otot, sakit kepala, kekejangan leher, lebih sensitif terhadap cahaya, dan selalu merasa mengantuk atau sukar bangun ketika tidur.

Sedangkan gejala pada bayi yang harus diperhatikan oleh ibu bapa, seperti menolak makan makanan, sawan, lebih rewel, dan menangis lebih kuat. Bukan hanya itu, terutama pada kanak-kanak dengan meningitis, gejala khas dapat dilihat, iaitu benjolan lembut muncul di bahagian atas kepala.

Lebih baik segera melakukan pemeriksaan di hospital terdekat apabila ibu melihat beberapa gejala di atas pada anaknya. Sebelum pergi ke hospital, ibu boleh membuat temu janji dengan doktor melalui permohonan .

Baca juga: Adakah Meningitis Berjangkit?

Inilah Pencegahan Meningitis

Dilaporkan dari Kesihatan Kanak-kanak Meningitis umumnya disebabkan oleh bakteria dan virus. Mengetahui kematian meningitis, inilah cara untuk mencegah meningitis yang perlu anda ketahui.

  1. Vaksinasi

Tidak ada cara yang lebih baik untuk mencegah meningitis melalui vaksinasi. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , Amerika Syarikat mengesyorkan kanak-kanak berusia 11 atau 12 tahun untuk mendapatkan vaksin dan kemudian vaksin tambahan dalam lingkungan umur 16-18 tahun. Sebabnya, usia 18-21 tahun terdedah kepada risiko meningitis.

Di samping itu, vaksin meningitis disyorkan untuk anda yang mahu melancong ke negara di mana meningitis virus sering berlaku pada populasi. Kemudian, mendapat vaksin terhadap campak, gondok, rubela, dan cacar air juga membantu mencegah penyakit yang disebabkan oleh virus yang memicu meningitis.

  1. Jangan Kongsi Item Peribadi dengan Orang Lain

Meningitis disebarkan melalui hubungan fizikal, pertukaran udara dan penggunaan barang peribadi seperti berus gigi, pakaian, seluar dalam, pinggan, gincu, dan rokok dari orang yang dijangkiti meningitis. Sebaiknya jangan berkongsi minuman, makanan, atau apa-apa yang melibatkan pertukaran air liur secara langsung atau tidak langsung dengan orang yang tidak anda kenali atau tidak kenal.

  1. Jauhkan Jarak Anda dari Orang Yang Dijangkiti

Bakteria penyebab meningitis yang terdapat di hidung dan tekak dapat disebarkan melalui batuk dan bersin. Anda boleh mendapat meningitis jika anda cukup dekat dengan seseorang yang menghidap meningitis. Sekiranya seseorang yang anda kenali mengalami jangkitan pernafasan, adalah baik untuk menjaga jarak dan memakai pelindung.

  1. Basuh tangan anda sebersih mungkin

Sama seperti virus selesema, virus dan bakteria yang menyebabkan meningitis boleh memasuki mulut melalui tangan. Anda tidak dapat mengawal bagaimana tangan anda berpindah dari satu tempat ke tempat lain, tetapi anda boleh mengelakkan penyebaran virus dan bakteria dengan mencuci tangan anda dengan sabun. Bermula dari bahagian belakang tangan, antara jari ke telapak tangan kemudian biarkan selama 20 saat kemudian dibilas dengan air yang mengalir.

Baca juga: Mengapa Meningitis Boleh membawa maut

Itulah pencegahan yang boleh dilakukan untuk mengelakkan meningitis. Jangan lupa untuk meningkatkan daya tahan dengan melakukan senaman secara teratur dan rajin memakan makanan yang mempunyai khasiat dan khasiat yang baik untuk tubuh.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Meningitis
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Meningitis
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Meningitis
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found