Kesihatan

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Gumpalan Darah Kerana Vaksin

Jakarta - Pengedaran vaksin untuk mencegah penyebaran COVID-19 berterusan. Setakat ini terdapat 12 jenis vaksin COVID-19 yang diedarkan di dunia. Baru-baru ini, ada berita bahawa salah satu vaksin COVID-19 boleh menyebabkan pembekuan darah.

Dari kes pembekuan darah yang berlaku akibat pemberian vaksin, didapati tahap platelet penerima vaksin rendah dan risiko pendarahan rendah. Maklumat lebih lanjut mengenai apa yang berlaku pada tubuh apabila gumpalan darah disebabkan oleh vaksin boleh dibaca di sini!

Baca juga: Bagaimana Mendapatkan Vaksinasi COVID-19?

Adakah Vaksin COVID-19 Pencetus?

Menurut pakar, ini perlu diteliti lagi. Adakah benar bahawa pemberian vaksin COVID-19 adalah pencetus utama atau adakah perkara lain seperti masalah kesihatan? Seperti yang dilaporkan oleh pesakit.info , setiap tahun kira-kira 1 dari 1,000 orang mengalami pembekuan pada kaki (trombosis urat dalam yang jika tidak dirawat dapat mengembangkan embolisme paru).

1 dari 10,000 - 15,000 orang setiap tahun juga akan mengalami pendarahan di otak, yang disebut pendarahan subarachnoid. Beberapa orang yang mengalami pembekuan setelah mendapat vaksin mungkin telah dijangkiti COVID-19 sama ada mengalami jangkitan awal tanpa gejala pada masa vaksinasi atau dijangkiti dalam perjalanan ke tempat vaksin.

Jangkitan COVID-19 sangat berkaitan dengan risiko pembekuan dan pendarahan yang tinggi. Orang dengan jangkitan COVID-19 yang teruk memerlukan rawatan di hospital kerana komplikasi pembekuan darah yang tidak normal.

Dengan kata lain, pembekuan dan pendarahan adalah perkara biasa tanpa mengira jangkitan atau vaksinasi COVID-19. Selain itu, risiko pembekuan atau pendarahan akibat jangkitan COVID-19 yang teruk jauh lebih tinggi daripada kesan sampingan vaksin COVID-19.

Baca juga: Vaksin Corona Tersedia pada bulan November, Berapa Banyak Yang Diperlukan?

Agensi Ubat Eropah masih percaya bahawa manfaat vaksin dalam mencegah COVID-19 lebih besar daripada kesan sampingan, jadi pemberian vaksin masih harus dilakukan. Juga, setelah lebih dari 11 juta dos vaksin yang dianggap mencetuskan pembekuan darah dilakukan, orang yang mengalami pembekuan darah dianggap tidak terlalu signifikan.

Kesan Pembekuan Darah pada Badan

Selama ini anda mungkin berfikir bahawa aliran darah yang lancar bukanlah sesuatu yang penting. Sebenarnya, aliran darah yang lancar akan memastikan cecair penting bergerak ke seluruh badan dengan kadar yang sihat. Apabila aliran darah menjadi perlahan dan gumpalan, ia boleh mencetuskan masalah kesihatan.

Gumpalan darah atau gumpalan darah ini dapat bergerak melalui aliran darah dan dapat tersekat di saluran yang sempit. Akibatnya, darah tidak lagi dapat melalui urat dan sampai ke organ. Gumpalan darah boleh menyebabkan serangan jantung atau bahkan strok.

Baca juga: Terima SMS sebagai Penerima Vaksin Corona, Inilah Yang Harus Anda Perhatikan

Dalam vena, gumpalan darah disebut tromboemboli vena (VTE), dan mempunyai dua keadaan yang berkaitan: trombosis vena dalam (DVT) dan embolisme paru (PE). Kira-kira separuh orang yang mempunyai DVT tidak mempunyai tanda atau gejala luar. Apabila gejala berlaku, mereka muncul di kaki yang mempunyai gumpalan dan mungkin termasuk:

1. Perubahan warna kulit (kemerahan).

2. Sakit atau kelembutan pada kaki, terutama pada betis.

3. Kaki bengkak (edema).

4. Kulit yang terasa panas ketika disentuh.

Emboli paru, atau PE, terjadi ketika bekuan mencapai paru-paru, menyebabkan penyumbatan yang boleh menyebabkan kecederaan kekal. Ini dapat menurunkan kadar oksigen darah dan berpotensi merosakkan organ lain. Gumpalan darah yang bergerak ke paru-paru lebih cenderung terbentuk dan pecah di paha daripada di bahagian bawah kaki atau bahagian badan yang lain.

Mengemukakan gejala untuk PE termasuk:

1. Sesak nafas yang tidak dapat dijelaskan.

2. Bernafas dengan pantas.

3. Sakit dada (mungkin lebih teruk ketika menarik nafas dalam-dalam).

4. Denyutan jantung yang cepat.

5. Ringan / pingsan.

6. Batuk darah.

Masih mahu mengetahui lebih lanjut mengenai ini? Tanya doktor secara langsung melalui permohonan . Tanpa masalah, anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pesakit.info. Diakses pada tahun 2021. Vaksin AstraZeneca: adakah selamat dan adakah ia menyebabkan pembekuan darah?
hati.org. Diakses pada tahun 2021. Bahaya dalam: bagaimana pembekuan darah mempengaruhi kesihatan anda.