Kesihatan

Apa yang Perlu Dilakukan Sebelum Melakukan Ujian Elektrokardiogram?

, Jakarta - Ujian elektrokardiogram atau EKG akan disarankan bagi seseorang yang mengalami gejala seperti sakit dada, sesak nafas, pening, pingsan, pernafasan cepat, atau degupan jantung tidak teratur (berdebar-debar). EKG biasanya dilakukan untuk memantau kesihatan orang yang telah didiagnosis dengan masalah jantung. Penggunaannya adalah untuk membantu menilai alat pacu jantung buatan atau untuk memantau kesan ubat-ubatan tertentu pada jantung.

Sebenarnya tidak ada kaitan sebelum EKG, jadi anda tidak perlu berpuasa sebelum menjalani ujian ini. Walau bagaimanapun, anda perlu memberitahu doktor anda sekiranya anda mengambil ubat sebelum mengambil ujian EKG. Beritahu juga doktor anda jika anda mempunyai alahan pada pita pelekat ( pita pelekat ) yang boleh digunakan untuk memasang elektrod ke ECG.

Elektrod ECG akan diletakkan di dada, pergelangan tangan, dan kaki, jadi lebih baik jika anda (terutamanya wanita) perlu memakai pakaian dengan bahagian atas dan bawah yang terpisah. Ini untuk memudahkan pemasangan elektrod ECG. Sekiranya lokasi lampiran elektrod ECG didapati penuh dengan rambut, doktor mungkin meminta anda mencukurnya terlebih dahulu.

Baca juga: Elektrokardiogram untuk Pengesanan Sebarang Penyakit?

Sensor yang disebut elektrod akan dilekatkan pada dada, pergelangan tangan, dan kaki, menggunakan cawan sedutan atau gel yang melekit. Elektrod kemudian akan mengesan arus elektrik yang dihasilkan oleh jantung yang diukur dan direkodkan oleh mesin elektrokardiograf.

Sebagai tambahan, elektrokardiogram kadang-kadang mesti dilakukan dalam keadaan kecemasan untuk mengesan serangan jantung dan menentukan keadaan kerja jantung yang mungkin menyertai penyakit lain. Sekiranya penghidapnya dirancang untuk menjalani pemeriksaan EKG, anda harus mengelakkan penggunaan losyen, minyak, atau serbuk pada badan, terutama di bahagian dada. Sekiranya terdapat rambut di dada, ia harus dicukur. Kerana kadang-kadang ini menyukarkan elektrod melekat pada badan.

Baca juga: Cara Mengesan Takikardia Lebih Awal

Terdapat tiga jenis EKH utama yang perlu anda ketahui:

  • Rehat ECG (EC rest) - penghidap baring. Semasa ujian, pesakit tidak dibenarkan bergerak, kerana impuls elektrik lain dapat dirasakan oleh otot selain jantung yang boleh mengganggu pemeriksaan jantung. ECG jenis ini biasanya mengambil masa lima hingga sepuluh minit.
  • ECG ambulatori (ECG ambulatori) - ECG jenis ini, juga dikenali sebagai holter, dilakukan menggunakan alat rakaman mudah alih yang digunakan sekurang-kurangnya 24 jam. Pesakit bebas bergerak secara normal, sementara monitor yang terpasang tidak muncul lagi semasa ujian ECG rehat. Orang yang pulih dari serangan jantung dapat dipantau dengan cara ini untuk menentukan ketepatan fungsi jantung mereka.
  • Ujian Tekanan Jantung - Pemeriksaan ini dilakukan untuk mencatat ECG pesakit, sementara pesakit menggunakan alat seperti basikal atau berjalan di atas treadmill. ECG jenis ini mengambil masa sekitar 15-30 minit.

Setelah pemeriksaan elektrokardiogram (ECG), pesakit dibenarkan melakukan aktiviti seperti biasa. Aktiviti yang dilarang secara amnya akan disesuaikan dengan penyakit yang dialami oleh penghidapnya. Hasil rakaman ECG dapat dibincangkan secara langsung dengan doktor. Selepas itu, anda mungkin menjalani pemeriksaan susulan mengikut keputusan EKG atau penyakit yang disyaki oleh doktor.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Injap Jantung dan Koronari

Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan elektrokardiogram, ia mesti dibuat berdasarkan cadangan doktor. Oleh itu, bincangkan keadaan kesihatan anda terlebih dahulu dengan doktor melalui permohonannya untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found