Kesihatan

Komplikasi Ini Berlaku Kerana Pendarahan Selepas Bersalin

Jakarta - Pendarahan yang terjadi setelah melahirkan adalah normal, dan keadaan ini disebut lochia. Pendarahan ini berlaku kerana keruntuhan tisu rahim yang terbentuk semasa kehamilan. Pendarahan ini biasanya berlangsung selama empat hingga enam minggu, atau lebih sering disebut nifas. Namun, pendarahan yang tidak normal juga dapat terjadi, yang dikenal sebagai pendarahan postpartum. Wanita yang mengalaminya mesti menyedarinya kerana komplikasi pendarahan selepas bersalin boleh membahayakan.

Pendarahan selepas bersalin dicirikan oleh kehilangan darah yang melebihi 500 mililiter atau 1000 cc setelah melahirkan melalui bahagian Caesarean. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera, kerana komplikasi pendarahan selepas bersalin boleh membahayakan ibu baru. Bermula dari kejutan hipovolemik, pembekuan darah dan pendarahan berlaku pada masa yang sama, kegagalan buah pinggang akut, sindrom gangguan pernafasan akut, dan bahkan kematian.

Baca juga: Kenali Pemeriksaan untuk Mengesan Pendarahan Selepas Bersalin

Apa yang menyebabkan seorang ibu mengalami pendarahan selepas bersalin?

Keadaan ini berlaku kerana otot rahim yang lemah (atony rahim). Bukan hanya itu, beberapa perkara lain juga mencetuskan pendarahan, seperti plasenta tertahan, air mata di rahim, serviks atau vagina, radang rahim (endometritis), dan gangguan pembekuan darah.

Sementara itu, beberapa faktor dapat meningkatkan kemungkinan wanita mengalami pendarahan selepas bersalin, iaitu:

  • Umur lebih dari 40 tahun;

  • Mempunyai sejarah pendarahan pada kehamilan sebelumnya;

  • Melahirkan anak kembar;

  • Mempunyai plasenta previa;

  • Preeklampsia;

  • Semasa kehamilan sering mengalami anemia;

  • Penghantaran melalui bahagian Caesarean;

  • Buruh secara induksi;

  • tenaga kerja yang berpanjangan, seperti lebih dari 12 jam;

  • Bayi yang dilahirkan beratnya melebihi 4 kilogram.

Pendarahan selepas bersalin dapat dicegah dengan mengelakkan faktor risiko di atas. Untuk itu, pastikan anda selalu memeriksa kehamilan anda dengan kerap. Anda tidak perlu beratur di hospital kerana sekarang anda boleh membuat janji temu dengan pakar sakit puan di hospital pilihan anda. Cara menggunakan aplikasi . Ia mudah, bukan?

Baca juga: 4 Punca Pendarahan Berat Selepas Bersalin

Apakah Gejala Pendarahan Selepas Bersalin?

Gejala yang timbul adalah pendarahan berat yang terus keluar dari faraj setelah melahirkan yang membuat wanita harus kerap menukar tuala wanita. Bukan hanya itu, seorang wanita dapat mengeluarkan gumpalan darah yang lebih besar daripada bola golf.

Ketika mengalaminya, dia dapat merasa pening, ingin pingsan, lemah, jantung berdebar, sesak nafas, kulit lembab, gelisah, atau kebingungan. Sekiranya pendarahan berat ini berlaku 24 jam selepas melahirkan, gejala mungkin termasuk demam, sakit perut, lochia berbau busuk, sakit pelvis, atau sakit ketika membuang air kecil.

Bagaimana Merawat Pendarahan Selepas Bersalin?

Sekiranya pendarahan selepas bersalin berlaku kerana pengecutan rahim yang lemah, doktor akan memberi anda suntikan untuk membantu kontraksi rahim. Doktor juga boleh mengurut perut untuk mengatasi kontraksi. Sekiranya langkah-langkah ini tidak berfungsi, ubat-ubatan mungkin diberikan untuk membantu kontrak rahim.

Dalam kes yang jarang berlaku, histerektomi mungkin dilakukan. Pendarahan akibat plasenta tertahan dirawat dengan membuang plasenta yang tersisa secara manual melalui vagina. Sekiranya kehilangan darah disebabkan oleh air mata di serviks atau vagina, jahitan akan dilakukan. Sekiranya pendarahan lewat bersalin adalah akibat jangkitan, antibiotik boleh diresepkan. Pembedahan juga mungkin diperlukan untuk memeriksa rahim dan membuang plasenta yang tersisa. Kehilangan darah akibat pendarahan selepas bersalin harus diganti dengan pemindahan darah.

Baca juga: Kehamilan pada Usia Lama Risiko Pendarahan Selepas Bersalin Secara Semula Jadi

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Adakah Pendarahan Selepas Bersalin Biasa?
pusat bayi. Diakses pada 2019. Selepas Bersalin: Pendarahan Akhir.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found