Kesihatan

Kanak-kanak mudah lupa, berhati-hati dengan gangguan kognitif ringan

, Jakarta - Melupakan adalah perkara biasa dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Dalam beberapa keadaan, pelupa dapat terjadi kerana usia, dan rentan terhadap orang yang telah memasuki usia tua. Mudah dilupakan pada orang tua kerana penurunan fungsi otak yang menyebabkan penurunan daya ingatan, kemampuan berfikir, hingga penurunan kecerdasan mental seseorang.

Berita buruknya adalah bahawa sekarang ini mudah untuk dilupakan bahawa ia tidak hanya dialami oleh orang tua, sering lupa bahkan menyerang orang yang masih relatif muda. Sebenarnya, masalah ini tidak perlu ditangani secara berlebihan, kerana terdapat beberapa keadaan terlupa yang masih normal dan wajar berlaku. Beberapa ciri lupa biasa pada kanak-kanak adalah melupakan peristiwa dari semasa ke semasa atau melupakan peristiwa masa lalu. Ini adalah perkara biasa kerana pada dasarnya memori otak manusia terbahagi kepada dua kategori, iaitu memori yang mengandungi maklumat penting yang tidak dapat dilupakan dan kenangan yang mesti diingat kerana ia tidak selalu muncul di dalam fikiran.

Baca juga: Kanak-kanak Mudah Lupa, Apa Yang Salah?

Selain itu, sering lupa pada usia muda juga boleh berlaku kerana kurang fokus ketika menerima maklumat. Oleh itu, otak tidak menangkapnya secara keseluruhan. Akibatnya, otak anak mungkin sukar untuk mengingat kembali maklumat tersebut di kemudian hari. Namun, jika reaksi melupakan anak terlalu kerap dan mula curiga, ibu mesti berwaspada.

Mungkin dia mengalami gangguan kognitif. Pelupa yang mudah pada orang yang masih muda sering dikaitkan dengan keadaan kesihatan otak dan kemampuan kognitif. Melupakan yang kerap boleh menjadi tanda penurunan kognitif ringan, yang merupakan keadaan yang menyebabkan penurunan kognitif. Ia berkaitan dengan sel saraf otak yang berfungsi sebagai organ ingatan atau pemikir.

Kerosakan kognitif ringan pada seseorang boleh berlaku kerana kerosakan pada bahagian otak. Secara amnya, kerosakan yang berlaku serupa dengan yang dialami oleh penghidap demensia. Namun, kerana diklasifikasikan sebagai gangguan yang cenderung ringan, masalah ini biasanya tidak akan banyak mempengaruhi aktiviti harian.

Gejala yang paling biasa dari keadaan ini adalah sering lupa di mana anda terakhir meletakkan barang-barang peribadi anda. Melupakan janji yang telah dibuat, menjadikannya mudah untuk dilupakan dan sukar untuk mengingati nama seseorang. Kemerosotan kognitif ringan juga boleh menyukarkan seseorang untuk menjadwalkan dan merancang, dan bahkan mungkin mengalami kesukaran untuk membuat penilaian.

Baca juga: Ini adalah Perkembangan Ideal Kanak-kanak dari 1 - 3 Tahun

Kemerosotan kognitif ringan mempunyai gejala yang tidak spesifik, bahkan sangat biasa, iaitu mudah dilupakan. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh untuk memastikan bahawa seseorang itu mungkin mengalami gangguan kognitif ringan atau tidak. Pemeriksaan ini akan melihat sejarah perubatan, kesihatan mental, dan sejarah demensia keluarga.

Penurunan kognitif boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi harus dicegah seawal mungkin. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan fizikal dan mencegah penurunan kognitif. Ini termasuk aktiviti fizikal biasa, mengawal tekanan darah dan kadar gula, berhenti merokok, dan mengamalkan gaya hidup sihat dan diet seimbang.

Baca juga: Harus Tahu, Anak-anak Juga Memerlukan Pemeriksaan Perubatan

Selain itu, menjaga kesihatan tubuh juga dapat dilakukan dengan mengambil makanan tambahan dan vitamin tambahan secara berkala. Lebih mudah membeli vitamin dan produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found