Kesihatan

Petua Mengatasi Nafas Berbau pada Anjing Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Bukan hanya manusia yang dapat mengalami bau mulut, tetapi anjing juga. Sudah tentu itu membuat anda merasa tidak selesa ketika berada dekat dengannya. Secara amnya, ia disebabkan oleh gangguan pada mulut dan gigi, walaupun ia juga boleh berlaku kerana masalah yang lebih besar. Oleh itu, anda mesti tahu bagaimana menangani bau mulut pada anjing supaya mereka selesa di sekitarnya lagi. Inilah beberapa cara!

Cara Mengatasi Nafas Buruk pada Anjing

Nafas berbau pada anjing boleh disebabkan oleh sesuatu yang tidak normal, tetapi ia adalah perkara biasa. Pada anak anjing, nafas masih berbau harum kerana tidak ada penumpukan bakteria yang dapat menyebabkan bau mulut. Sekiranya anda sering menghidu haiwan kesayangan anda, ketika mulutnya berbau busuk, anda akan segera mengetahuinya.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian Anjing Peliharaan Anda

Sesungguhnya, nafas berbau pada haiwan boleh disebabkan oleh masalah yang berkaitan dengan kesihatan gigi dan mulut. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia juga disebabkan oleh anjing yang baru saja memakan sampah kucing. Selain itu, gangguan ini juga boleh disebabkan oleh beberapa masalah kesihatan yang serius. Oleh itu, anda mesti tahu cara mencegahnya sebelum ia berlaku. Berikut adalah beberapa kaedah pencegahan yang berkesan:

1. Gosok Gigi Secara Berkala

Cara paling mudah untuk mencegah bau mulut pada anjing adalah dengan menggosok gigi dengan kerap. Dengan menggosok gigi, anda dapat mengurangkan penumpukan plak dan meningkatkan kebersihan mulut seperti manusia. Anda boleh membiasakan diri dengan melakukan ini, supaya anjing anda dapat menggosok giginya tanpa sebarang rintangan.

Anjing baka kecil mungkin memerlukan penjagaan gigi lebih banyak daripada baka besar kerana mereka lebih cenderung kepada penyakit periodontal. Anjing-anjing ini cenderung mempunyai gigi yang berdekatan, yang menjadikan plak dan tartar lebih mudah terbentuk. Oleh itu, pastikan anda menggosok gigi dengan kerap sejak dia masih kecil.

Baca juga: Ketahui Cara Menjaga Kesihatan Pergigian Anjing Peliharaan Anda

2. Menggigit Mainan Kunyah

Perkara lain yang dapat mencegah bau busuk keluar dari mulut anjing anda adalah dengan memberinya lebih banyak mainan untuk digigit. Kaedah ini dapat membantunya merawat giginya secara semula jadi. Dengan mengunyah atau menggigit, anda dapat mencegah penumpukan plak dan tartar dan juga mengurangkan kebosanan, menjaga anjing anda sihat dan bahagia. Walaupun begitu, pastikan untuk memilih ukuran yang tepat dan sesuai dengan usia anjing.

3. Penggunaan Makanan Berkualiti

Anda juga harus memastikan bahawa semua makanan yang mereka makan adalah berkualiti dan seimbang dari segi pemakanan. Selain itu, memastikan bahawa dia kerap melakukan latihan dan melakukan pemeriksaan rutin ke doktor juga dapat mencegah penyakit berbahaya yang dapat menyebabkan bau mulut pada anjing, seperti diabetes. Bukan hanya nafas berbau, ada kemungkinan masalah kesihatan yang lebih besar juga dapat terjadi.

Oleh itu, anda mesti memastikan anjing peliharaan anda melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, terutama pada gigi dan mulut untuk mengelakkan bau mulut. Sebaiknya gosok gigi haiwan kesayangan anda sekurang-kurangnya sekali sehari agar kesihatan mulut sentiasa terjaga. Jangan biarkan anda bertindak sehingga masalah berlaku.

Baca juga: Berikut adalah 4 Petua Memangkas Kuku Anjing Anda

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mencegah bau mulut pada anjing, doktor haiwan dari bersedia untuk menerangkan secara terperinci. Sangat mudah, anda boleh mendapat kemudahan akses ke kesihatan, hanya dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan setiap hari untuk mendapatkan nasihat langsung dari profesional perubatan.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Nafas Anjing Stinky.
Bioma Haiwan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Nafas Anjing Buruk & Bagaimana Menghilangkannya.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found