Kesihatan

Berikut adalah 8 Gejala Umum Demensia Alzheimer

Demensia Alzheimer adalah penyakit progresif, sehingga gejala berkembang secara beransur-ansur. Tanda atau gejala awal penyakit ini biasanya adalah penurunan ingatan, sehingga penghidapnya sering melupakan sesuatu. Bukan hanya itu, demensia Alzheimer juga boleh mengganggu kemampuan berfikir dan mempengaruhi mental penghidapnya.

, Jakarta - Adakah anda sering melupakan sesuatu? Contohnya, lupa nama objek, nama tempat, atau terlupa meletakkan barang? Mungkin anda menghidap Alzheimer.

Penyakit yang menyerang jiwa seseorang bermula dengan gejala pikun ringan. Namun, lama-kelamaan keadaan pikun ini boleh bertambah parah dan membawa maut. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui gejala Alzheimer agar rawatan dapat dilakukan seawal mungkin.

Mengenal Alzheimer

Penyakit Alzheimer dikenal banyak orang sebagai pelupa atau demensia. Selain kehilangan ingatan, penyakit ini sebenarnya dapat mengurangkan kemampuan berfikir dan mengubah tingkah laku penghidapnya. Ini disebabkan oleh gangguan pada otak yang progresif atau perlahan.

Alzheimer umumnya berlaku pada usia lebih dari 65 tahun dan kebanyakan orang yang bersamanya adalah wanita. Penyakit pelupa ini diklasifikasikan sebagai penyakit berbahaya kerana boleh menyebabkan kematian. Rata-rata, penghidap Alzheimer hanya dapat bertahan selama 8-10 tahun setelah didiagnosis. Namun, jika penyakit ini dikesan lebih awal dan segera dirawat, penderita dapat memiliki jangka hayat yang lebih lama.

Baca juga: Ini adalah tahap penyakit Alzheimer dari ringan hingga teruk

Gejala Umum Alzheimer

Demensia penyakit Alzheimer adalah keadaan progresif. Jadi, gejala-gejala itu berkembang secara beransur-ansur selama bertahun-tahun dan akhirnya menjadi lebih teruk. Penyakit ini mempengaruhi beberapa fungsi otak.

Berikut adalah simptom biasa Alzheimer yang perlu anda ketahui:

1. Gangguan Ingatan

Pada peringkat awal, demensia Alzheimer dicirikan oleh gejala kehilangan ingatan khasnya. Contohnya, penghidapnya sering lupa nama tempat atau objek, sering bertanya soalan yang sama atau menceritakan kisah yang sama berulang-ulang kali, malah melupakan perbualan yang baru dibincangkannya. Tidak seperti orang pada umumnya yang kadang-kadang melupakan sesuatu, orang dengan Alzheimer mengalami kekerapan lupa yang sangat tinggi.

Kealpaan orang dengan demensia Alzheimer boleh bertambah buruk dari masa ke masa. Dalam kes yang teruk, penderita sukar mengingat nama keluarga atau rakan terdekat mereka, dan bahkan melupakan nama mereka sendiri.

2. Sukar Fokus

Orang yang menghidap Alzheimer juga sering kelihatan bingung dan sukar memberi tumpuan. Akibatnya, mereka merasa sukar untuk melakukan aktiviti harian, bahkan melakukan tugas-tugas sederhana, seperti memasak hingga menggunakan makanan telefon pintar . Pesakit juga sukar melakukan pengiraan dan mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk melakukan sesuatu pekerjaan.

3. Masalah dalam Pertuturan dan Bahasa

Adakah anda atau orang yang anda kenal sering lupa kata-kata tertentu atau menggantikan perkataan yang tidak sesuai dengan perbualan? Sesiapa sahaja boleh menghadapi masalah mencari perkataan yang tepat untuk menyatakan apa yang ingin mereka sampaikan. Walau bagaimanapun, penghidap demensia mungkin dapat melupakan kata-kata mudah atau menukar perkataan sehingga apa yang mereka katakan sukar difahami.

4. Sukar Merancang

Lama kelamaan, gejala demensia Alzheimer akan meningkat. Pesakit akan merasa sukar untuk merancang, seperti kesukaran menguruskan kewangan atau menjadualkan aktiviti harian.

Baca juga: Ketahui 4 Jenis Ubat untuk Meringankan Gejala Alzheimer

5. Disorientasi Tempat dan Masa

Gejala disorientasi atau kekeliruan yang dialami oleh penderita Alzheimer juga dapat bertambah buruk ketika penyakit ini berkembang. Penderita dapat keliru tentang di mana mereka berada dan bagaimana mereka sampai di sana. Tidak hairanlah mereka sering tidak tahu jalan pulang, jadi mereka sering tersesat.

6. Kesukaran Memahami Visuospatial

Simptom lain dari demensia Alzheimer yang dialami penderita adalah kesukaran memahami visuospatial. Orang yang mengalami gejala ini akan menunjukkan kesukaran membaca, membezakan warna, tidak mengenali wajah mereka sendiri di cermin, menabrak cermin semasa berjalan, sehingga mereka tidak dapat menuangkan air ke dalam gelas.

7. Perubahan Tingkah Laku dan Keperibadian

Penyakit ini yang melemahkan ingatan dari masa ke masa juga dapat membuat penderita mengalami perubahan keperibadian, seperti mudah cemas, curiga, perubahan mood yang drastik, dan agresif. Tidak jarang orang dengan Alzheimer mudah kecewa dan putus asa, baik di rumah dan di tempat kerja.

8. Khayalan dan Halusinasi

Dalam keadaan teruk, penghidap Alzheimer dapat mengalami khayalan dan halusinasi dan tidak dapat menjalankan aktiviti, bahkan bergerak tanpa bantuan orang lain.

Itulah simptom biasa demensia Alzheimer. Kepantasan perkembangan gejala penyakit ini dapat berbeza pada setiap pesakit. Walau bagaimanapun, secara amnya, gejala akan berkembang dengan perlahan selama beberapa tahun.

Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami gejala demensia Alzheimer seperti di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin. Langkah-langkah rawatan yang diambil lebih awal juga dapat menunda perkembangan gejala.

Baca juga: Alzheimer Boleh Diubati Dengan Terapi Hyperbaric

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai gejala demensia Alzheimer, tanya doktor anda menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Alzheimer.
Alzheimer. Diakses pada tahun 2021. 10 tanda amaran demensia
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found